Nationale ballet verwerft rechten op balletten Graham

Het Nationale Ballet heeft de rechten verworven op vijf balletten van de in 1991 overleden Martha Graham. Hiervoor heeft het gezelschap jarenlange onderhandelingen gevoerd met de erven van deze legendarische choreografe....

Van onze medewerker

AMSTERDAM

In 1993 voerde HNB al een choreografie van Graham uit: Diversion of Angels. De komende jaren worden daaraan toegevoegd: Embattled Garden, Acts of Light, Canticle for Innocent Commediants, Rite of Spring en Night Journey. De eerste daarvan staat gepland voor november. Andere volgen met de regelmaat van één per jaar.

Een andere nieuwe produktie komend seizoen is De Notenkraker, waarvoor artistiek leider Wayne Eagling en huischoreograaf Toer van Schayk gezamenlijk de choreografie verzorgen. Het was het enige klassieke ballet dat nog niet bij HNB op het repertoire stond. Het trio sprookjesballetten waarvoor Tsjaikovski de muziek schreef, is daarmee compleet en in één seizoen te zien.

Nieuwe choreografieën zijn er van de Amerikaanse choreograaf Christopher d'Amboise, van Susan Pond, danseres bij het gezelschap, en van de Britse choreograaf Christopher Bruce. Voormalig huischoreograaf Hans van Manen maakt voor het eerst sinds 1987 weer een nieuwe choreografie voor Het Nationale Ballet.

Meer over