Nationale archievendag in nl

Tientallen archieven verspreid door Nederland zetten op 16 oktober hun deuren open voor publiek.Ze organiseren activiteiten voor jong en oud en tonen hun rijke en gevarieerde collectie Land en water. Kijk voor het hele programma van deze dag en andere activiteiten van archieven tijdens de Week van de Geschiedenis op www.weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Flevoland

Erfgoedcentrum Nieuw Land, Lelystad


Rondleidingen door de unieke archieven van particulieren en overheden, die de basis vormen van de kennis over het Zuiderzeeproject: tienduizenden foto's, documenten, kaarten, tekeningen en objecten die bij de inpoldering van het gebied in de oude zeebodem werden teruggevonden. Geïnteresseerden kunnen zich verder verdiepen in het studiecentrum en de minitentoonstelling over het archief.


www.nieuwlanderfgoed.nlLimburg

Gemeentearchief Roermond


Elk half uur houden medewerkers van het gemeentearchief rondleidingen door de archiefbewaarplaats, met een presentatie van topstukken uit de collecties en archieven.


Model Bouw Club Zuid-Limburg geeft een demonstratie modelbouwen en toont diverse modellen.


www.roermond.nlOverijssel

Historisch Centrum Overijssel


Rondleidingen achter de schermen waarin oude kaarten centraal staan, films over water in Overijssel, een fotowedstrijd met als onderwerp Land en water i.s.m. de provincie Overijssel, presentatie van het themanummer Land & Water van het tijdschrift MijnStadMijnDorp, een lezing over kaarten uit 1830 en voor kinderen een activiteit rond een Zwolse kaart uit 1660 en een watergrabbelton.


www.historischcentrumoverijssel.nl


Gemeente Steenwijkerland, Steenwijk


Tentoonstelling met archiefstukken over het thema Land en water, met een speciale rondgang langs de tentoonstelling voor kinderen met behulp van fragmenten uit archiefstukken. Lezing over Oldemarkt en de watersnoodramp van 1825 en een kijkje in de archiefbewaarplaats.


www.steenwijkerland.nl


Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek, Deventer


Rondleidingen door de schatkamers van het archief. De deelnemers staan oog in oog met eeuwenoude kaarten, atlassen en prachtige handschriften in de schatkamers van Deventer.


www.sabinfo.nlNoord-Brabant

Het Markiezenhof Historisch Centrum, Bergen op Zoom


Een bezoek aan de vaste opstelling, creatief aan de slag in het atelier, vertoning van de film Verdronken land van Marjolein van Poppel en een online fototentoonstelling over Bergen op Zoom en de zee.


www.markiezenhof.nl


Regionaal Archief West Brabant, Oudenbosch


Activiteiten van 10 tot 16 uur: vertoning van filmfragmenten rond het thema Land en water, een tentoonstelling over Waterschap De Brabantse Delta, presentatie van gedigitaliseerde tekeningen en kaarten uit het archief van de 'eigenaren van de aanwassen onder Fijnaart', presentatie over een waterrijk archief uit Hoeven en een kijkje in het archiefdepot dat normaliter gesloten is voor publiek.


www.regionaalarchiefwestbrabant.nl


Stadsarchief Oss


Historische filmdag met materiaal uit eigen collectie. Elk uur wordt een ander thema belicht, waaronder Land en water, archeologie, industrie en Oss in de jaren '30.


www.stadsarchiefoss.nlNoord-Brabant

Het Markiezenhof Historisch Centrum, Bergen op Zoom


Een bezoek aan de vaste opstelling, creatief aan de slag in het atelier, vertoning van de film Verdronken land van Marjolein van Poppel en een online fototentoonstelling over Bergen op Zoom en de zee.


www.markiezenhof.nl


Regionaal Archief West Brabant, Oudenbosch


Activiteiten van 10 tot 16 uur: vertoning van filmfragmenten rond het thema Land en water, een tentoonstelling over Waterschap De Brabantse Delta, presentatie van gedigitaliseerde tekeningen en kaarten uit het archief van de 'eigenaren van de aanwassen onder Fijnaart', presentatie over een waterrijk archief uit Hoeven en een kijkje in het archiefdepot dat normaliter gesloten is voor publiek.


www.regionaalarchiefwestbrabant.nl


Stadsarchief Oss


Historische filmdag met materiaal uit eigen collectie. Elk uur wordt een ander thema belicht, waaronder Land en water, archeologie, industrie en Oss in de jaren '30.


www.stadsarchiefoss.nlNoord-Holland

Stadsarchief Amsterdam


Interview met de tekenaar Jan Kruis over de tentoonstelling en zijn nieuwe boek Multatuli's Woutertje Pieterse.


Rondleidingen door gebouw De Bazel, een uniek bankgebouw vol geschiedenis. Met de mooiste archiefstukken van het Stadsarchief Amsterdam in de schatkamer, in de oude bankkluizen van de ABN AMRO.


www.stadsarchief.amsterdam.nl


Gemeentearchief Zaanstad, Koog aan de Zaan


Tentoonstelling met archief- en beeldmateriaal rond het thema Land en water, rondleidingen door de depots met het accent op het thema, doorlopende vertoning van historisch filmmateriaal en een expositie met bijzondere archiefstukken over het veranderende landschap.


www.zaanstad.nl/gemeentearchief


Historisch Archief De Baarsjes, Amsterdam


Buurt Archief Dag: buurtbewoners worden uitgenodigd om een kijkje te nemen in het archief. Er zitten mensen klaar om ter beschikking gestelde foto's en dergelijke direct in te scannen.


www.historischarchiefdebaarsjes.nlZeeland

Gemeentearchief Tholen i.s.m. Heemkundekring Stad en Lande van Tholen


Rondleidingen door het depot, een genealogische markt en een blik op oude foto's en portretten. Bezoekers kunnen vragen stellen over het opstarten van hun eigen stamboomonderzoek en zaken van thuis meenemen voor een beoordeling door de medewerkers.


www.tholen.nl


Gemeentearchief Schouwen-Duiveland


Het Gemeentearchief belicht het thema 1000 jaar Schouwen-Duiveland, veranderingen in het landschap met kaarten, tekeningen, archiefstukken en boeken. Ing. L. Becu houdt om 11 uur en 13.30 uur een inleiding met persoonlijke herinneringen aan de Deltawerken.


www.schouwen-duiveland.nl


Zeeuws Archief


Activiteiten rond het thema Landhonger & Zeedrift: rondleiding door de ondergrondse depots en kennismaking met het unieke verhaal van een Zeeuwse boer die in 1955 eigenhandig land won op de zee, presentatie van archiefstukken, proeverij van (traditionele) vruchten van water en land, biografe Lieneke Frerichs over Nescio, film 't is een schone dag geweest van Jos de Putter, genealogische contactdag en de lezing Het bloed kruipt door schrijfster Marjan Berk.


www.zeeuwsarchief.nlGelderland

Oost Gelderse Archiefdiensten, Doetinchem


Regionaal Archief Zutphen, Waterschap Rijn en IJssel, Achterhoeks Archief en Streekarchivariaat De Liemers en Doesburg organiseerden gezamenlijke activiteiten bij het Waterschap Rijn en IJssel: historische kaarten en documenten, foto's, lezing, schilderijen van Dirk van der Maat en een rondleiding door het archiefdepot.


www.regionaalarchiefzutphen.nl


Historische Kring Huessen, Huissen


i.s.m. Stadsmuseum Hof van Hessen


Belangstellenden kunnen o.l.v. deskundige archiefmedewerkers grasduinen in het genealogische archief en zoeken naar voorouders in Huissen en de Vicarie Huissen vanaf de 17e eeuw in fiches, bidprentjes en gezinskaarten.


www.huessen.nl


CODA Apeldoorn


i.s.m. Waterschap Veluwe en Natuurmuseum Nijmegen


Dit jaar zijn de archieven van Waterschap Veluwe overgedragen aan CODA. Medewerkers leggen uit hoe ze kunnen worden geraadpleegd. Aan de hand van bijzondere archiefstukken uit het Waterschapsarchief en het interessante historische boek Water en Land krijgen de bezoekers een kijkje achter de schermen. Hier hoort ook een bezoek aan het archiefdepot van CODA bij. Dit depot is met hoge uitzondering opengesteld aan het publiek.


www.coda-apeldoorn.nlZuid-Holland

Archievendag Den Haag


In het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek naast Den Haag Centraal zijn niet alleen de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief gevestigd, maar ook het Letterkundig Museum, het Nederlands Muziek Instituut, het Huygens Instituut / KNAW, het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, het Centraal Bureau voor Genealogie en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.


Tijdens de Nationale Archievendag bieden deze instellingen een gevarieerd programma tussen 10 en 16 uur met tentoonstellingen, lezingen, rondleidingen, workshops, een informatiemarkt en meer. Reve-expert Nop Maas vertelt over zijn persoonlijke zoektocht door de archieven. Er zijn ook diverse lezingen rondom het thema Land en water. Kinderen kunnen papier scheppen en het is mogelijk om kunstwerken in te brengen voor een beoordeling. Schrijver en biograaf Wim Hazeu leidt rond door 1000 jaar literatuur en De Zingende Zeelui uit Scheveningen zorgen deze dag voor de muzikale omlijsting.


www.weekvandegeschiedenis.nl


Haags Gemeentearchief


Naast een koopjesmarkt kan er onder deskundige begeleiding een bezoek worden gebracht aan de depots en het restauratieatelier. De studiezaal vertoont een speciale Land en water presentatie.


www.gemeentearchief.denhaag.nl


Archief Delft


Gratis lezingen en rondleidingen door het depot, een inventarisatie van het archief Weeskamer en de administratie van het Stadsbestuur. Expositie Land en water in de entree van het archief, i.s.m. de collectie van het Hoogheemraadschap van Delfland, met documentatie en kaartmateriaal uit de 16de en 17de eeuw.


www.archief-delft.nl


Regionaal Archief Leiden


Een mooi programma met een mini-expositie over de opgravingen tijdens het dempen van de Leidse grachten, een vertoning van de film Water in de wijk, enkele lezingen en rondleidingen in het depot. Bijzonder is de vaartocht over de Leidse wateren met gidsen.


www.leidenarchief.nl


Gemeentearchief Zoetermeer


i.s.m. Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Noordmarskramer en Het Fluitschip, Het Leege Land, outevents


Een spannende duik in de geschiedenis van Zoetermeer, met een tocht door het archiefdepot met de gemeentearchivaris, de eigen stamboom uitzoeken, presentatie van opgravingsresultaten door de archeologische werkgroep, historische landmeettechnieken, een presentatie papierscheppen en lezingen over land en water in Zoetermeer.


www.zoetermeer.nl/gemeentearchief


Meer over