Nate Wooley Sextet

TIM SPRANGERS

Nate Wooley is de progressiefste trompettist van dit moment. Zijn soloconcerten zijn shocktherapie voor degenen die denken dat jazz vooral gezellig is en moet swingen. De Amerikaan wantrouwt alles wat vanzelfsprekend is en zoekt naar de klankmogelijkheden van zijn instrument.

Met versterkers en elektronica creëert hij verontrustende trips, waarin hij speelt met de percussieve mogelijkheden van het trompetmetaal. Maar hij schrijft ook prachtige stukken en kan bedwelmend mooi blazen.

Het sextet heeft een bijzondere samenstelling: trompet, tuba, bas, vibrafoon, basklarinet/ baritonsax en drums. We horen heldere, mooie thema's en harmonieën en zelfs onvervalste grooves. Wooley laat de instrumenten een kleurrijk tapijt weven van elkaar overlappende motieven.

Juist dit wat intellectueel klinkende werk vormt de basis om vrij over te improviseren, wat met grote intensiteit gebeurt. Het geeft een avontuurlijke diversiteit in een ijzersterke melange van improvisatie en compositie. En, anders dan tijdens de vaak ernstige solo-optredens, is het plezier overduidelijk, bijvoorbeeld in humoristisch relativerend gebrabbel door de bariton.

(Sit in) the throne of friendship / Clean Feed Records

Meer over