Nasleep van een primeur, de denksportrubrieken en de Zilveren Camera

Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer, gecombineerd met de tekeningen van Myrthe van Gurp. Beeld null
Het gebouw van de AIVD in Zoetermeer, gecombineerd met de tekeningen van Myrthe van Gurp.

Geheimediensthackers

Verslaggever Huib Modderkolk moest vrijdag verder werken aan het volgende stuk over geheimediensthackers. Maar de telefoon hield niet op. Amerikaanse redacties wilden het fijne weten over zijn AIVD-primeur met Eelco Bosch van Rosenthal van Nieuwsuur, die wij donderdagavond brachten.

Huib: 'Ik wist wel dat we goed materiaal hadden, maar zo'n explosie van belangstelling in Amerika had ik nou ook weer niet voorzien.' We verslaan liever nieuws dan dat we het zelf zijn, maar dit was best leuk: de Engelse vertaling van het stuk was veruit het meest gelezen artikel op onze site, twee keer zoveel als de Nederlandse versie. CNN vroeg onze video over te mogen nemen, persbureaus tikten 'respected daily' voor onze naam en Jan en alleman wilden Huib in de uitzending hebben.

Er is ook belangstelling die we kunnen missen als kiespijn: tekenen die erop wijzen dat er verhoogde geheime activiteit rond onze verslaggevers plaatsvindt. Waarbij het uiteraard onduidelijk blijft vanuit welk kantoorgebouw in binnen- of buitenland dat gebeurt. Maar dat zal wel onvermijdelijk zijn als je zo diep aan het graven bent in het werk van geheime diensten.

Voor onszelf was deze productie nog om een andere reden interessant. De animatie die Myrthe van Gurp had gemaakt voor de uitlegvideo over het AIVD-onderzoek was bijzonder mooi: een combinatie van echt beeld van politici en geheime dienstgebouwen met haar tekeningen tegen een zwarte achtergrond. Die beelden hebben we voor het eerst ook gebruikt als illustratie in de krant. Het is een voorbode van onze nieuwe werkwijze: als we straks de vernieuwde site hebben, willen we de vormgeving waar het kan voor papier en scherm tegelijk uitwerken. Zo bevrucht het ene podium het andere. En ziet ons werk er overal goed uit.

Verslaggever Huib Modderkolk en animator Myrthe van Gurp. Beeld null
Verslaggever Huib Modderkolk en animator Myrthe van Gurp.

Afscheid van dammen en bridge

In kringen van denksportliefhebbers is het al doorgedrongen, dus we krijgen er de nodige mails en brieven over: we gaan per 1 maart stoppen met de rubrieken over dammen, bridge en schaken in Sir Edmund.

Ik begrijp het verdriet van de liefhebbers hierover. Vaak zijn het trouwe lezers. Wij zijn tot deze beslissing gekomen omdat er volgens onderzoek van enkele jaren geleden heel weinig mensen gebruik van maken. We hebben een brede krant met voor elk wat wils, maar als de belangstelling te particulier is, geven we voorrang aan zaken met een breder publiek. De krant verandert voortdurend, en soms moeten bestaande dingen daarbij plaatsmaken voor nieuwe.

Schaken interesseert meer mensen. Voor hen heb ik goed nieuws: de schaakcolumn van Gert Ligterink krijgt wat ze in de economie een doorstart noemen, op de sportpagina's. Maar van Ton Sijbrands (dammen) en Kees Tammens (bridge) zullen we afscheid nemen. Ze hebben het geweldig gedaan, en lang ook. Mijn dank aan hen is groot.

De schaakcolumn van Gert Ligterink krijgt een doorstart op de sportpagina's. Beeld null
De schaakcolumn van Gert Ligterink krijgt een doorstart op de sportpagina's.

Prijs en nominatie

Ik eindig met een vrolijker noot. Vorig weekeinde werd bekend dat onze verslaggevers Janny Groen en Rik Kuiper de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek hebben gewonnen, voor hun reconstructie (uit 2016) over basisschool De Roos, die in de vuurlinie van de Gülen-controverse kwam te liggen. Dat was goed onderzoekswerk, het is niet makkelijk door te dringen tot mensen bij zo'n gevoelige kwestie.

En later in de week bleek onze Haagse fotograaf Freek van den Bergh twee keer te zijn genomineerd voor de Zilveren Camera: met zijn spannende fotoreeks over het nachtelijke protest en de krachtmeting in Rotterdam rond de Turkse minister die werd uitgezet. En met zijn formatiefoto's: een vrolijke reeks, die de 208 nieuwsloze formatiedagen verteerbaarder maakten voor Volkskrantlezers.

Een van de foto's uit de genomineerde reeks voor de Zilveren Camera over de protesten in Rotterdam. Beeld null
Een van de foto's uit de genomineerde reeks voor de Zilveren Camera over de protesten in Rotterdam.
Meer over