Nasdaq weer op verlies na topweek

De Nasdaq leverde maandagavond bijna vijf procent in. Vorige week won de index nog 13 procent. De index nadert opnieuw de 2 duizend grens met een verlies van 104,04 punten op 2059,37 punten....

De Dow Jones-index heeft zich intussen stevig boven de tienduizend punten genesteld. Maandagavond verloor de index 47,62 punten, maar met een slot van 10.532,23 punten is de Dow Jones weer ver verwijderd van het dieptepunt van 9400 punten van eind maart.

De grote vraag is of de winst van de Nasdaq-technologieindex - sinds zes april won de index 25 procent - een suckers rally was en dat de dalende trend snel weer wordt ingezet, of dat er echt sprake is van een omslag.

Een aandelenhandelaar in Amsterdam denkt aan een omslag: 'De grote effectenhuizen drukken nu de koersen om later in de week weer in te stappen. De weg omhoog is echter duidelijk ingeslagen.'

Anderen zijn minder zeker. Vooral de obligatiemarkt is somber gestemd over de economische vooruitzichten. In deze markt gespecialiseerde analisten raken niet uitgepraat over de verrassende renteverlaging van Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale bank. 'Wat weet hij dat wij niet weten?', is de vraag die rondzingt. Greenspan heeft de rente dit jaar al met 2 volle procenten verlaagd. Een duidelijker teken dat het slecht gaat met de economie in de VS is moeilijk te bedenken.

Gaat het slecht met de economie, dan gaat het slecht met de aandelen, maar voor de obligatiemarkt is slecht economisch nieuws meestal gunstig. Althans, zolang het nieuws niet té slecht is. Renteverlagingen zijn goed nieuws voor de obligatiemarkt, maar bedrijfsfaillissementen zijn dat natuurlijk allerminst.

Obligatieanalisten van ABN Amro en het Amerikaanse JP Morgan houden rekening met een verdere renteverlaging door Greenspan. ABN Amro houdt het op een volgende verlaging van 0,5 procent tijdens de Fed-vergadering in mei.

Zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein is somber gestemd. 'Als het economisch herstel er niet snel aankomt in de VS, zal de euforie weer snel van de aandelenmarkten verdwijnen', vreest analist A. Edwards van deze bank.

Maandag was er in elke geval veel slecht nieuws. Intel en Oracle vielen als gevolg van zorgen over de winstgevendheid. Intel is in de afgelopen weken maar liefst 48 procent gestegen, maar een analist van zakenbank Merril Lynch vond het mooi geweest. Hij verlaagde zijn voorspelling voor alle chipfabrikanten. Intel viel meteen 2,5 dollar en kwam net beneden de 30 dollar uit.

Meer over