NieuwsRuimtetoerisme

Nasa stelt internationaal ruimtestation ISS open voor toeristen - kosten voor een retourtje: 58 miljoen dollar

Nasa stelt het internationale ruimtestation ISS open voor toeristen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte vrijdag bekend, dat de eerste toeristen vanaf volgend jaar welkom zijn.

Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Beeld EPA
Astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS.Beeld EPA

De astronauten moeten wel een fors bedrag op tafel leggen: een ticket naar het ISS kost zo’n 58 miljoen dollar (51 miljoen euro), en daar komen de verblijfskosten nog eens bovenop. Per nacht moet daar 35 duizend dollar voor worden betaald, met een maximum van 30 nachten. Ruimtetoeristen moeten aan dezelfde medische eisen voldoen als reguliere astronauten, en vooraf een aantal trainingen doorlopen.

Nasa zelf gaat overigens niet als ruimtereisbureau fungeren: het is de bedoeling dat bedrijven de Amerikaanse modules van het station gaan gebruiken voor commerciële doeleinden. Op dit moment denkt Nasa jaarlijks twee commerciële astronauten toe te laten, maar mogelijk worden dat er in de toekomst meer. Rusland heeft al vaker ruimtetoeristen op het ISS toegelaten, maar de Verenigde Staten hebben dat nog niet eerder gedaan.

Ook al zijn de tarieven torenhoog, de opbrengsten van het ruimtetoerisme dekken Nasa’s kosten voor het ruimtestation bij lange na niet – deze zijn tussen de 3 tot 4 miljard dollar per jaar, oftewel iets meer dan 8 miljoen dollar per dag.

In de begroting voor 2019 maakte de Amerikaanse regering bekend vanaf 2025 niets meer bij te dragen aan het ISS. De VS willen zich toeleggen op bemande landingen op de maan in 2024, en daarna ook op Mars.

Lees meer over ruimtetoerisme

Wat hebben alle 560 mensen gemeen die ooit een ruimtereis hebben gemaakt? Antwoord: ze werden stuk voor stuk omhooggeschoten door grote overheidsorganisaties als Nasa, Esa of het Russische Roscosmos. In juni moet daarin verandering ­komen. In juni gaan twee astronauten, veteranen van Nasa’s oude Space Shuttle-programma, voor het eerst omhoog met een raket die wordt beheerd door een commercieel bedrijf.

Afgelopen februari heeft Virgin Galactic, het ruimtetoerismebedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, voor het eerst met een passagier aan boord de ruimte bereikt. Een ticket voor de anderhalf uur durende ervaring in een SpaceShipTwo kost 250 duizend dollar (220 duizend euro). Meer dan zeshonderd mensen uit 58 landen hebben hun ticket bij Virgin Galactic al geboekt, onder wie beroemdheden als Leonardo DiCaprio en Justin Bieber.

Meer over