NASA met maanplannen terug naar jaren zestig

In 2018 staan er weer mensen op de maan, als het aan NASA ligt. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie presenteerde maandag de benodigde raketten en capsules....

De schetsen vormen de eerste concrete invulling van de in januari 2004 door president Bush aangekondigde Visie op Ruimte-Exploratie. Hij noemde een basis op de maan toen een noodzakelijke stap richting Mars en ‘de werelden daar voorbij’.

Volgens NASA zijn er twee raketten nodig. De eerste lanceert een maanlander en voorraden, de tweede een capsule met vier bemanningsleden. In de ruimte worden de modules gekoppeld voor het vervolg van de reis.

Uit kosten- en veiligheidsoverwegingen willen de Amerikanen de toepassing van nieuwe technieken tot een minimum beperken. Raketten krijgen dezelfde motoren als de space shuttle. De bemanning neemt straks plaats in eenzelfde kegelvormige capsule als maanpioniers Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin Aldrin vijftig jaar eerder. Volgens NASA is de nieuwe opzet inderdaad ‘erg Apollo-achtig’, verwijzend naar het programma dat tussen 1969 en 1972 twaalf mensen op de maan zette.

Volgens NASA is dit tien maal zo veilig als het ruimteveer. De begrote kosten zijn iets hoger dan de ruim 6 miljard dollar die NASA nu jaarlijks voor bemande ruimtevaart uittrekt.

Meer over