Napoli schaft Maradona's rugnummer 10 af

De Italiaanse voetbalcompetitie begint vanavond met spektakel. Napoli, na twee jaar terug in de Serie A, ontvangt Juventus, de sterrenclub uit het rijke noorden....

Van onze correspondent Willem Beusekamp

Het San Paolo-stadion met 80-duizend plaatsen is al maanden uitverkocht en de tifosi dromen van nieuwe glorie, te beginnen met een overwinning op 'de vijand uit Turijn'. De Argentijnse legende zelf, wiens naam in Napels ondanks alle cocaïne meer betekenis heeft dan die van de lokale beschermheilige St. Januarius, heeft er vertrouwen in.

In december, zo heeft hij beloofd, komt hij naar Italië voor een 'laatste afscheidswedstrijd', in Napels. Zijn oude club moet halverwege de competitie een riem onder het hart worden gestoken. Napels heeft daarop 'nummer 10' uit de roulatie genomen; uit respect voor Diego Maradona mag in Napels nooit meer een voetballer met rugnummer 10 spelen.

Nuchtere waarnemers schatten de kansen op succes niet al te hoog in. Napoli en zijn nieuwe trainer Zeman missen de sterren en routiniers die een wedstrijd kunnen beslissen. Voor echte verrassingen zou het eveneens gepromoveerde maar relatief onbekende Atalanta uit het Noord-Italiaanse Bergamo kunnen zorgen. Een 'topfit team met waterdichte verdediging, goed middenveld en sluwe aanval', aldus het unanieme oordeel van de kranten Corriere dello Sport (Rome), Gazzetta dello Sport (Milaan) en Tuttosport (Turijn).

De eerste tegenstander van Atalanta, zondag thuis, is de huidige kampioen Lazio uit Rome, winnaar van de Serie A, de nationale beker en de Super Cup. Lazio kocht voor een paar honderd miljoen een nieuwe aanval: de Argentijn Crespo (van Parma) en Claudio Lopez (van Valencia). Opmerkelijk en symbolisch voor de conditie van de overbelaste superteams zal echter het optreden zijn van verdediger Mihajlovic.

De Joegoslaaf draagt als steun voor de geblesseerde jukbeenderen een angstaanjagende lederen band, in Italië al het 'Hannibal-masker' genoemd, naar de mensetende psychopaat van thrillerauteur Thomas Harris. Mihajlovic is een van velen. Een greep, geblesseerd en/of totaal uit vorm: Ronaldo (Inter), Del Piero (Juventus), Emerson (AS Roma), Vieri (Inter), Milosevic (Parma), Batistuta, Di Francesco (beiden AS Roma), Peruzzi (Lazio). Zonder uitzondering peperdure spelers.

De druk op Gabriel Batistuta, die vrijwel is hersteld van een knieblessure, is kolossal. Onmiddellijk nadat de Argentijn afgelopen zomer Fiorentina had verruild voor AS Roma werd hij voorgesteld in de hoofdstad: niet minder dan 20 duizend man waren uitgerukt om de voetballer een rondje door het stadion te zien lopen. AS Roma bidt voor Batistuta en, uiteraard, Francesco Totti, Il Gladiatore.

Over de bekendste Nederlanders zijn de meningen verdeeld. Van der Sar (Juventus) hield afgelopen dinsdag zijn goal indrukwekkend schoon in het Champions League-duel tegen het Spaanse Deportivo la Coruña. Davids maakte minder indruk. Seedorf (Inter) wordt nog steeds te wisselvallig bevonden.

Met extra interesse zullen de Italianen de verrichtingen volgen van het nationale idool Roberto Baggio (33), codino magico, 'magisch staartje', de man-met-paardenstaart. In drie achtereenvolgende wereldkampioenschappen (1990, 094, '98) schitterde hij voor de Azzurri en volgens menig liefhebber werd hij ten onrechte gepasseerd voor Euro 2000. In het nieuwe seizoen dreigde Baggio werkloos te blijven.

Alle media maakten er wekelijks een punt van: het geliefde fenomeen moest in z'n eentje trainen, terwijl geld, laat staan kwaliteit, toch niet het probleem kon zijn. Op het laatste nippertje meldde zich Brescia, ook al een relatief onbetekende club uit het noorden. Baggio krijgt een jaarsalaris van zes miljoen, een schijntje menen de experts, omdat Brescia dankzij Baggio vleugels zal krijgen.

Veel gehoorde prognose: met de gebruikelijke favoriete clubs - AC Milan, Juventus en Lazio - zou het de komende maanden wel eens raar kunnen aflopen.

Meer over