‘Napoleon’ verdachte in fraude met vastgoed

De vastgoedmagnaat en prominent Formule 1- en golfsponsor Harry M. geldt als verdachte in de omvangrijke vastgoedfraudezaak.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Dit blijkt uit diverse bronnen rond het onderzoek naar de megafraude. M., die een hoge notering heeft in de Quote 500, is niet aangehouden. De vastgoedondernemer, die vooral in Zuid-Nederland fortuin maakte, wordt in verband gebracht met een van de hoofdverdachten in de zaak, oud-topman Will F. van de vastgoedtak van Philips. M. zou betrokken zijn geweest bij diens geheime vennootschap voor het innen van smeergeldbetalingen.

Ook werkte M. – wiens bijnaam onder de verdachten ‘Napoleon’ zou zijn geweest – samen met de andere hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, Jan van V.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat M. ‘voorkomt in het dossier’. Eerder werd gesteld dat hij geen verdachte was. De reden voor de verwarring bij het OM is niet bekend. M. wil ondanks herhaalde verzoeken niet reageren.

M. is een belangrijke man voor de Nederlandse autosport. Hij maakte in 2003 zijn entree in de de Formule 1 als sponsor van coureur Jos Verstappen. Momenteel ondersteunt hij Robert Doornbos financieel in de Amerikaanse tegenhanger van de Formule 1, de Champ Car World Series.

M. is tevens – samen met zijn broer – een geliefde mecenas in de golfwereld. Hij organiseert onder meer een groot internationaal golftoernooi, dat vernoemd is naar zijn vastgoedonderneming. Ook sponsorde hij golfgrootheden als Rolf Muntz, Robert Jan Derksen en Maarten Lafeber. Een andere verdachte in de vastgoedfraude, Michiel F., was manager van Lafeber en topman bij het Golf Team Holland.

Er zitten nog vier mannen vast in verband met de fraudezaak, waarbij Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds voor tientallen miljoenen benadeeld zouden zijn door hun (oud-)werknemers.

Meer over