Naomi Campbell vereert Hugo Chávez

Naomi Campbell is uitzonderlijk mooi, zoals dat een fotomodel betaamt. Is dit een reden om haar de controversiële president van Venezuela te laten interviewen?

Hugo Chávez, de anti-Amerikaanse leider van het Zuid-Amerikaanse land, ging er goed voor zitten met de kersverse journaliste. Zijn vriendelijke instemming was niet zo vreemd. Campbell had Chávez in oktober vorig jaar al bezocht en zich een bewonderaar getoond van zijn socialistische regeerstijl, die door anderen als een dictatuur wordt omschreven.

Campbell kreeg Chávez inderdaad aan de praat, zo valt te lezen in het februarinummer. Uit de delen van het interview die GQ vroegtijdig vrijgaf, bleek dat het gesprek helaas niet ging over relevante zaken als de olieprijs, de onderdrukking van vrije expressie en politieke oppositie, of de gespannen verhouding met de VS.

Het leek Campbell belangrijker om te vragen wie de stijlvolste leider is. Chávez koos zijn vriend Fidel Castro, sinds 1959 de heerser van Cuba. ‘Zijn uniform is onberispelijk. Zijn laarzen zijn gepoetst. Zijn baard is elegant.’

Het fotomodel was voorts geïntrigeerd door de Russische president Vladimir Poetin, die vorig jaar met ontbloot bovenlijf poseerde. Zou Chávez dit doen? ‘Waarom niet? Voel mijn spieren’, zei de Venezolaan.

Voor wie het weten wil: Chávez vindt George W. Bush ‘compleet gek’. Zijn analyse: ‘We zien de val van het imperium. Zoals het sprookje, de keizer is naakt.’ Hij beoordeelt de Britse prins Charles als ‘leuk’. Maar diens vriend Camilla? ‘Niet zo aantrekkelijk.’ De reünie van de Britse popgroep de Spice Gils boeit Chávez.

Campbell schrijft dat ze de Chávez niet wilde beoordelen, maar enkel een idee wilde krijgen voor ‘de man Chávez’. Haar inschatting is dat hij een ‘rebellerende engel’ is, ‘onverschrokken, maar niet bedreigend of onredelijk’. Het is maar wat je redelijk noemt. Chávez heeft Bush een moordenaar, dictator en ‘de duivel’ genoemd. Dat was in zijn toespraak voor de Verenigde Naties in 2006, toen hij tevens, op bezoek in de VS, ‘Yankee-imperium go home‘, riep.

Campbell deelt de genegenheid voor Chavéz met de filmster Sean Penn, die de socialist eveneens hoog heeft zitten. Beiden kwamen vorig jaar in beeld van Anne Applebaum, een winnaar van de Pulitzerprijs voor haar boek over de Goelagarchipel in de Sovjet-Unie. Zij schreef een scherp essay over het geflirt met de oliesocialist.

Applebaum vergeleek Chávez’ nieuwe vrienden met de ‘bruikbare idioten’ van Lenin: verblinde westerlingen die een dictator omarmen en zo handzame pionnen worden in de strijd tegen het grote boze Westen, met name de VS. Bush-haat vermomd als Chávez-liefde, schreef Apllebaum.

Dat Campbell heel veel ‘liefde en aanmoediging’ in het sociale beleid van Chávez waarnam, verbaasde Applebaum niet: het fotomodel ‘staat immers beter bekend om haar smaak voor schoenen dan voor haar opinies over de Latijns-Amerikaanse economie’.

Dat blijft zeker waar. Toch, de ontmoeting heeft mooi bewezen ‘dat zelfs socialistische dictators belangstelling hebben voor bloedmooie supermodellen’, vindt GQ-hoofdredacteur Jones.

Meer over