Nancy Reagan

Aan de vooravond van haar 88ste verjaardag poseert de voormalige First Lady kwieker dan ooit...

Ronald Reagan heb ik altijd een vervelende vent met een rubberen hondenhoofd gevonden – type populaire oom die iets te hard om z’n eigen grappen lacht. Maar als je de biografieën van het voormalige presidentiële paar mag geloven was First Lady Nancy Reagan de echte boze heks, maar wel eentje met veel stijl. Ik kocht dus met gepaste belangstelling het julinummer van de Amerikaanse Vanity Fair, met daarin een portret van de weduwe Reagan, geschreven door gelauwerd medewerker Bob Colacello, ooit legendarisch societyverslaggever van Andy Warhols Interview. Nancy Reagan bevindt zich al jaren redelijk in de luwte en geeft niet graag interviews, dus ik was reuze benieuwd wat Colacello van haar had kunnen bakken.

Een halve treintrip met de Eurostar tussen Parijs en Londen later wist ik het: niet veel. Mijn hemel, wat een slaapverwekkend en uitentreuren uitonderhandeld verhaal. De 87-jarige mevrouw Reagan praat tijdens een aantal lunches met de journalist over fondsenwerving voor de Ronald Reagan Library in California – who cares? Haar stokpaardje, stamcelonderzoek, komt uitgebreid aan bod. Nancy is geprikkeld over het feit dat ze op de dag dat Barack Obama de wet ondertekende die stamcelonderzoek bij embryo’s in de VS eindelijk mogelijk maakt, niet werd uitgenodigd op het Witte Huis. Het was nota bene haar partijgenoot George W. Bush die het onderzoek jarenlang persoonlijk had tegengehouden. Wat denkt Nancy wel niet? Hoe dan ook, op de foto’s bij het slaapverwekkende stuk ziet mevrouw Reagan er onverantwoord geweldig uit. Destijds, als opvolger van de sobere Rosalynn Carter, werd Nancy al ontvangen als een nieuwe Jackie Kennedy, hoewel lang niet zo geliefd. Nancy droeg graag Yves Saint Laurent, Valentino en Oscar de la Renta, en beschouwde de jurken die ze leende vaak als giften. Aldus accepteerde ze tijdens haar jaren in het Witte Huis voor ongeveer 3 miljoen dollar aan ‘cadeaus’. Oude foto’s van mevrouw Reagan zijn zonder uitzondering een feest: goed gekozen pakjes en setjes op een ideaal frêle kleerhangerpostuur, een open lach en vrolijk Mies Bouwman-haar.

En dat houdt ze nu, op weg naar haar 88ste verjaardag, ogenschijnlijk goed vol. In Vanity Fair poseert ze onder meer in een broekpak in het felle rood dat Reagan red is gaan heten; haar favoriete kleur rood omdat het opfrist, aldus Nancy. Zijzelf is ook succesvol opgefrist door een goeie plastisch chirurg.

Zoals bekend is de halve twitterende wereld tegenwoordig geobsedeerd door de vraag welke ontwerper Michelle Obama gisteren droeg, en of het wel van Amerikaanse makelij is. Maar wie ontwierp het witte mantelpak waarin Nancy Reagan schittert in Vanity Fair? Of het rode broekpak? Ik heb me wezenloos gezocht naar de credits, maar helaas, geen woord over de kleren, maar des te meer over de gebruikte make-up in de fotoshoot: Estée Lauder’s gemberkleurige Signature Silky Eyeshadow en een diepzwarte More Than Mascara Moisture-Binding Formula. De Signature Hydra Lustre Lipstick in Mayfair Mauve siert de lippen van de voormalige First Lady.

Meer over