Namenmonument

HANS VAN EMDEN

In de Volkskrant van 4 juli pleit Dirk de Mildt er voor een namenwand met alle slachtoffers van de Jodenmoord in Nederland niet te plaatsen in het Wertheimpark, maar in Westerbork. Zijn argument is, dat daarvandaan vrijwel alle vermoorde Nederlandse Joden aan hun laatste reis begonnen.

Het Durchgangslager Westerbork is destijds daar gevestigd, omdat dat zo ver van de bewoonde wereld lag. Om daar dan nu een namenmonument te bouwen, leidt tot vergetelheid want Westerbork is nog steeds zeer afgelegen.

Een betere plek is wel te vinden: niet in het Wertheim plantsoen, dat alleen gekozen lijkt te zijn omdat daar het glasmonument van Jan Wolkers ligt. 150 meter verderop, eveneens midden tussen de oude Jodenbuurten, ligt de Hollandse Schouwburg. Daar vond vanaf 1942 de registratie plaats van ruim 46 duizend Joden, die vandaaruit via het Muiderpoortstation of het Centraal Station gedeporteerd werden naar Westerbork.

In die Hollandse Schouwburg werden de Joden gemiddeld vijf dagen gevangen gehouden. Vaak zaten er vele honderden mensen samengepakt.

De Schouwburg zelf is in 1960 afgebroken, het werd een herinneringsmonument. Alleen de oude voorgevel bleef staan. In de hal staan nu op een muur alle 6.700 familienamen van de vermoorde Joden. Waar eens de stoelen en het toneel waren, is nu een lege ruimte, uitmondend in een zwarte obelisk. In die open ruimte zou een monumentale namenwand met alle namen goed passen.

Hans van Emden, Amsterdam

undefined

Meer over