Namen Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bekend

Het Stedelijk Museum Schiedam laat binnenkort de vijf genomineerden zien voor de VK Beeldende Kunst Prijs 2013.

Kunstenaars Zoro Feigl, Saskia Noor van Imhoff, Femmy Otten, Esther de Graaf en Chaim van Luit zijn genomineerd voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013. De prijs is bedoeld om aankomend talent onder de aandacht te brengen. De kunstenaars mogen niet ouder zijn dan 34 jaar en werkzaam zijn in Nederland. De winnaar ontvangt 10 duizend euro.

De Volkskrant organiseert de prijs voor de zevende keer, in samenwerking met NTR en het Stedelijk Museum Schiedam. Vijf specialisten uit de kunstwereld hebben ieder een kunstenaar genomineerd. Kunstenaar Zoro Feigl werd voorgedragen door Jeroen Bosch (kunstenaar en oprichter Trendbeheer), Saskia Noor van Imhoff door Marlene Dumas (kunstenaar), Femmy Otten door Toos Arends (directeur Centrum Beeldende Kunst Drenthe), Esther de Graaf door Ad de Jong (kunstenaar en medeoprichter van W139) en Chaim van Luit door Stijn Huijts (directeur Bonnefantenmuseum Maastricht).

Cabaretier Jan Jaap van der Wal is voorzitter van de jury. De overige juryleden zijn Ranti Tjan (directeur sundaymorning@ekwc), Eylem Aladogan (kunstenaar en winnaar Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2009) en Sacha Bronwasser (kunstcriticus van de Volkskrant).

Werk van de genomineerden wordt tentoongesteld in het Stedelijk Museum Schiedam van 9 maart t/m 16 juni. In het Museumweekend van 7 april zijn er rondleidingen door curator Wilma Sütö en jurylid Sacha Bronwasser.

Zondag 21 aprilwordt de winnaar van de prijs bekendgemaakt in het televisieprogramma Kunststof TV van de NTR. Op de laatste dag van de tentoonstelling wordt onthuld wie van de vijf kunstenaars is verkozen tot publieksfavoriet.

De van oorsprong Iraanse kunstenares Tala Madani won de Volkskrant Beeldende Kunstprijs vorg jaar. De publieksprijs ging toen naar de Nederlandse kunstenares Sarah van Sonsbeeck.

Kunstenaar Marlene Dumas is een van de vijf scouts die een kunstenaar mochten voordragen voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2013. Zij koos voor Saskia Noor van Imhoff, een kunstenaar die in 1982 werd geboren in Canada en werkt in Amsterdam. Zij won in 2008 de prijs van de Gerrit Rietveld Academie en had een aantal solo-exposities.

undefined

Meer over