'Namen geven kan me de kop kosten'

Glimmend van trots lopen leden van de Amsterdamse recherche woensdagmiddag de rechtszaal uit. Dankzij een puik staaltje opsporingswerk is het gelukt vier jonge Amsterdamse jongens veroordeeld te krijgen voor het voorbereiden van een liquidatie. Met stevige gevangenisstraffen, van 8 tot 12 jaar.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
null Beeld NPO
Beeld NPO

Het is een welkome opsteker voor justitie, dat in Amsterdam probeert een bloedige liquidatiegolf tegen te gaan. Een totaal ontspoorde onderwereldvete, die dit voorjaar een treurig dieptepunt kende toen het hoofd van Nabil Amzieb voor een waterpijpcafé werd neergelegd. Veel liquidatiezaken lijken behoorlijk vast te zitten. Maar met de verijdelde aanslag in de Knokkenstraat en de veroordeling die daar woensdag op volgde, hoopt justitie toch iets te hebben gedaan om de losgeslagen jonge criminelen in de stad een signaal te geven.

Verdachte BMW

De 'Knokkestraat-zaak' komt half januari 2015 aan het rollen nadat een oplettende wijkagent in Eindhoven een verdachte BMW uit de 3-serie ziet staan. De dure auto valt op tussen de Opels en de Skoda's waar de volksbuurt verder vol mee staat. Bij de politie staat dit type snelle wagen bovendien bekend als voorkeursvervoermiddel bij liquidaties en overvallen.

Dat beeld wordt bevestigd als de recherche in de auto drie kalasjnikovs, een flare en een jerrycan benzine aantreft (de auto rijdt op diesel). Deze wagen is duidelijk 'koud gezet' voor een misdrijf, is de conclusie. Om de daders veilig op heterdaad te kunnen betrappen maakt het onderzoeksteam de wapens onklaar en wordt de benzine vervangen door water. Om geen argwaan te wekken, dopen zij de dop van de jerrycan nog wel even in de benzine. Daarna wordt de auto met apparatuur uitgerust en geobserveerd.

null Beeld
Beeld

De Knokkestraat

In de nacht van 31 januari op 1 februari is het raak. De Amsterdammers Kamal O., Rami M., Youssef O. en Zakaria Z. (allemaal 21 op dat moment) arriveren in een Citroën en vervangen de nummerplaten van de BMW. Rami en Kamal stappen in de wagen. De politie volgt de wagens op de grond met een arrestatieteam en vanuit de lucht op enige afstand met een helikopter met infraroodcamera.

Inmiddels weet de politie al dat Youssef een peilbaken heeft geplaatst onder de auto van Samir Z. uit Osdorp, op wie al twee eerdere liquidatiepogingen zijn ondernomen. Het verbaast agenten dan ook niets dat de jongens op de A10 de afslag Osdorp nemen. Eenmaal van de snelweg wordt de BMW in de Knokkestraat klemgereden. Kamal stapt uit met de Kalasjnikov en wordt neergeschoten. Rami probeert te vluchten maar wordt gepakt en gebeten door een politiehond. Verderop worden Youssef en Zakaria ingerekend.

null Beeld
Beeld

Pretty Good Privacy

Tot zover al een stevig dossier. Maar de zaak wordt pas echt keihard wanneer de recherche dit voorjaar bekendmaakt dat men erin is geslaagd de blackberry's van de jongens te kraken. De telefoons zijn uitgerust met PGP, Pretty Good Privacy, een beveiligingssysteem waarmee veel criminelen altijd dachten onbespied te kunnen communiceren. Dat nieuws komt aan als een klap in de hele onderwereld, die hun telefoons bij bosjes vernietigen.

Hoewel de jongens communiceren in straattaal, blijkt volgens het Openbaar Ministerie uit de berichten zonneklaar dat ze al tijden bezig zijn om de liquidatie samen voor te bereiden. Zo zegt Youssef tegen Zakaria: 'Morgen of overmorgen gaan we hem vegen.' Dan betekent dat volgens Justitie: 'Morgen of overmorgen gaan we Samir Z. liquideren.'

null Beeld
Beeld

25 duizend euro

Uit de gesprekken wordt ook duidelijk wat de jongens betaald krijgen voor de klus: onderling kunnen zij 25 duizend euro verdelen. Wie de opdrachtgever is blijft echter tot op heden een mysterie. Mogelijk ene 'Sua', die onder meer tegen Rami zegt: 'lijpe snor, wij hebben nu iets onder zijn waggie.' Wat het OM vertaalt als: 'We hebben een peilbaken onder zijn auto geplakt.' Maar wie Sua is, daar komt justitie niet achter.

Ook tijdens de zitting vorige maand houden de jongens de kaken stijf op elkaar als hun gevraagd wordt naar anderen. Als de rechter informeert of Rami daarover zwijgt uit angst, antwoordt die: 'Ik ben zéker bang. Met alle respect voor u meneer de rechter, ik zou wel namen willen geven, maar dat kan me de kop kosten. Denk niet dat dit mensen zijn met wie je een potje kunt knikkeren.' Hij refereerde ook aan de dood van Nabil Amzieb, een vriend van hem: 'Ik wil niet dat mijn moeder straks een afgehakt hoofd voor de deur ziet.'

Liquidaties in de stad

Tijdens de zitting betogen de advocaten dat de jongens helemaal niet op weg waren naar een liquidatie, maar dat zij slechts de gestolen auto verplaatsten. En dat de berichten helemaal niet zo eenduidig te interpreteren zijn als het OM doet geloven.

Maar daar gaat de rechtbank niet in mee. De chatgesprekken zijn zelfs 'cruciaal' geweest voor de veroordeling. De 'gewetenloosheid' en 'koelbloedigheid' die uit de chats blijkt, draagt ook bij aan de zware straf. 'Schokkend', aldus de rechters die in hun vonnis benadrukken dat de golf van liquidaties midden in de stad ook zeer gevaarlijk zijn voor onschuldige burgers en 'het aanzien van de stad Amsterdam' schokken. De straffen vallen slechts enkele maanden lager uit dan vorige maand door de officieren geëist. Vooral voor de twee jongens die bij hun arrestatie gewond zijn geraakt.

Dit zijn zeer zware straffen, zegt de advocaat van Rami, Mirjam de Vilder, nadat ze de officier ten overstaan van glunderende rechercheurs een hand heeft gegeven. De verdediging is 'zeer teleurgesteld'. Nog zonder het vonnis nauwkeurig te hebben bestudeerd, weten de advocaten al dat dat ze in hoger beroep zullen gaan.

null Beeld
Beeld
Meer over