nieuws

NAM legt afvalwaterinjecties Twente tijdelijk stil vanwege giftige stof

De afvalwaterinjecties in de Twentse bodem liggen sinds december tijdelijk stil. Volgens de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vanwege een te hoge concentratie van de giftige chemische stof tolueen, al lijkt politieke druk ook mee te spelen.

Hessel von Piekartz
Afvalwaterinjectie in lege Twentse gasvelden door de NAM. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Afvalwaterinjectie in lege Twentse gasvelden door de NAM.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De NAM benadrukt dat de overschrijding van de maximale limiet ‘bij deze hoeveelheden ongevaarlijk is’. Omdat het water normaal gesproken wordt gebruikt bij het oppompen van olie in het Drentse Schoonebeek is ook die productie tijdelijk stil komen te liggen. De verwachting is dat na ‘technische aanpassingen’ de afvalwaterinjectie eind januari weer door kan gaan.

Het heeft er de schijn van dat de NAM nog een andere reden heeft om de afvalwaterinjectie stil te leggen. De maximale limiet tolueen wordt namelijk al sinds 2014 overschreden. Voorheen was dat geen reden om met de injecties te stoppen, maar nu er vanuit lokale en landelijke politiek steeds meer tegenstand ontstaat tegen de werkzaamheden heeft de NAM alle reden zich aan de regels te houden.

De Tweede Kamer wil dat de NAM per direct stopt met het opslaan van giftig afvalwater in lege gasvelden, een motie daarover werd vorige maand aangenomen. Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken ontraadde de motie omdat de NAM een vergunning heeft en de injecties daarom niet zomaar kunnen worden stopgezet.

Maar om door te gaan moet het bedrijf zich wel aan die vergunning houden. Een overschrijding daarvan zou mogelijk alsnog tot stopzetting leiden. De NAM schrijft dat het eraan hecht om ‘strikt binnen de haar verleende vergunningen te werken’. Door de injecties tijdelijk stil te leggen heeft het bedrijf de tijd om dat in orde te maken.

Herman Finkers

Dat de recente stillegging een politieke reden heeft, wordt ook bevestigd door NAM-projectleider Vincent van Engelen tegen RTV Oost. ‘De buitenwereld is zeer kritisch. Vroeger kwamen gedoogsituaties wel voor maar dat is niet meer van deze tijd’, zegt hij tegen de regionale omroep. ‘Het is een politiek gevoelig onderwerp.’

Een jaar geleden werden de injecties al even stilgelegd toen er een scheur in een injectieput in het Twentse Rossum werd ontdekt. Volgens de NAM waren er geen lekkages geweest en kon het lozen worden hervat. Maar veel Twentenaren zijn er niet gerust op. Zij zijn bang dat de lozing leidt tot vervuiling van de bodem en grondwater.

De problemen met het afvalwater werden onder meer op de agenda gezet door de Twentse cabaretier Herman Finkers, die de afgelopen maanden een belangrijke kracht was achter het protest. Zo stuurde hij een brief aan de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen met het verzoek te stoppen met de lozing.

Meer over