Nalatenschap

Jill Norman, oprichtster van de Penguin Cookery Library, was lange tijd de redacteur die Elizabeth David begeleidde, de in 1992 overleden, bij leven als ongenaakbaar geldende grootmeesteres....

Norman stelde al eens een bloemlezing samen uit de vele tijdschriftartikelen van de zo productieve David (getiteld Is There a Nutmeg in the House?) en bundelde een keuze uit Davids negen titels omvattende oeuvre in South Wind Through the Kitchen ('The Best of Elizabeth David'). De nalatenschap van David werd aan haar toevertrouwd, mede door hun vriendschap is zij de aangewezen literary trustee van wat officieel 'The Estate of Elizabeth David' heet. Al in de jaren zeventig vertelde David haar dat zij van plan was een kookboek samen te stellen dat zij Food for Christmas wilde noemen. Steeds kwam er iets tussen.

Wie schetst mijn verbazing, schrijft Jill Norman in haar voorwoord bij Elizabeth David's Christmas (Michael Joseph, import Penguin Benelux; euro 27,-), toen ik na haar overlijden haar papieren sorteerde en in de allerlaatste doos een omvangrijke map 'Kerstmis' aantrof. Daarin niet alleen knipsels van geschikte artikelen met recepten die ze voor uiteenlopende bladen had geschreven, maar ook een lijst van recepten uit haar boeken die ze wilde opnemen, een paar stukken van derden en een voorwoord. 'Als ik geweten had dat zij al zoveel werk had verzet, zou ik vaker hebben aangedrongen op voltooiing', aldus Norman.

De stijl van David veranderde door de jaren heen, de vroegste recepten zijn tamelijk beknopt vergeleken met de latere, waarbij zij veel meer uitlegt en toelicht. Salpeter, voorgeschreven bij bijvoorbeeld Spicy beef for Christmas, mag niet langer worden verkocht. Je kunt eventueel wel aankloppen bij je eigen slager, schrijft Norman, maar onontbeerlijk is het niet, het effect is louter cosmetisch (een roze kleur).

Kalkoenfilet met marsala. Bstrooi de filets met peper en zout, bestuif ze met bloem, braad ze aan in een ruime hoeveelheid boter. Voeg een wijnglas marsala toe, roer en giet na een minuut of wat eenzelfde hoeveelheid bouillon in de pan. Laat de filets in een minuut of drie gaar worden.

Meer over