Nachtbraken op het blauwe laken

Biljarten kan lang duren. Soms eindigen partijen na middernacht. Maar bij de kwalificaties van de WB driebanden werd het wel héél laat....

Ad Koorevaar was een van de betrokken spelers. 'Ik biljart al 25 jaar, maar zoiets heb ik nooit meegemaakt.' De Dordtenaar, die als zanger toch iets gewend is, staat zijn mannetje op het blauwe laken en wilde maar wat graag het hoofdtoernooi bereiken (en wat verdienen). Dat nu, zegt hij, werd hem onmogelijk gemaakt. 'Uiteindeljk begon ik aan mijn derde match om kwart voor twee, 's nachts dus. Rond een uur of drie kon ik niet eens meer afstoten. Ik had een totale blackout.

'Ik verloor met klein verschil en reed om half vijf naar huis. Bots ik met mijn auto ook nog op een lantaarnpaal.'

Anderen, zoals Louis Havermans, klagen over oneerlijkheid omdat zij in hun poule van vier slechts twee in plaats van drie keer aantraden, wegens de drukte op de biljarts. Havermans won beide duels, maar werd op moyenne tweede en was uitgeschakeld. Hetzelfde lot trof Wim van Cromvoirt.

Ook voor de vrijwilligers die als arbiters optraden waren de kwalificaties een crime. Een van hen vertelde dat hij om acht uur 's ochtends was begonnen en om kwart voor vijf de volgende ochtend het pand pas verliet.

De organisatie had zich verkeken op het grote aantal aanmeldingen (83) voor de voorronden. Er was een open inschrijving, iedereen werd geaccepteerd. De organisatie heeft voor volgend jaar beterschap beloofd.

Meer over