Nieuwsverdwenen miljardair

Nabestaanden van in gletsjerspleet gevallen miljardair vechten om erfenis

Een vermoedelijk bij een bergsporttraining omgekomen detailhandelaar is officieel nog niet doodverklaard. Zijn weduwe wil dat voorlopig zo houden, zijn broers beslist niet. Op de achtergrond speelt een miljoenenkwestie.

De berg Klein Matterhorn in de wolken. In die omgeving is de vermiste detailhandelaar voor het laatst door een camera gezien. Beeld Arnd Wiegmann / Reuters
De berg Klein Matterhorn in de wolken. In die omgeving is de vermiste detailhandelaar voor het laatst door een camera gezien.Beeld Arnd Wiegmann / Reuters

Al 921 dagen is er geen teken van leven vernomen van de Duitse miljardair Karl-Erivan Haub; toch houden zijn weduwe en kinderen hem nog altijd in leven – niet kunstmatig, maar wetmatig. Zijn broers willen de vermoedelijk in een gletsjerspleet gevallen of onder een lawine bedolven detailhandelaar dood laten verklaren. Als dat lukt, ploft bij zijn weduwe en twee kinderen een erfbelastingaanslag van 450 miljoen euro op de mat. Over wie dat mag betalen, woedt een bizarre erfenisruzie.

Eigenlijk had Haub op 17 april 2018 van start moeten gaan in de gevreesde ‘Patrouille des Glaciers’, een elke twee jaar door het Zwitserse leger georganiseerde toerskiwedstrijd over 53 kilometer, met 8.000 meter klimmen en dalen tussen Zermatt en Verbier. ‘Alles wat extreem is, blijft in onze herinnering’, was het motto van de 58-jarige bergbeklimmer, ski-alpinist en marathonloper, de baas van Tengelmann, een familiebedrijf met 90 duizend werknemers dat onder meer doe-het-zelfketen OBI en kledingprijsvechter KiK bezit.

Tien dagen voor de wedstrijd verdween Haub tijdens het trainen. Even na negenen ’s ochtends op 7 april 2018 ving een bewakingscamera een laatste glimp van hem op, op 3.820 meter hoogte bij een gondelstation op de Klein Matterhorn. Toen Haub later die middag niet verscheen voor een afspraak, belde zijn familie de politie. Met helikopters en speurhonden schuimden reddingswerkers de bergen af, ze lieten zich ook afzakken in gletsjerspleten, maar tevergeefs. Tweeënhalf jaar later is het lichaam van Haub nog altijd spoorloos.

Al 921 dagen is er geen teken van leven vernomen van de Duitse miljardair Karl-Erivan Haub. Beeld HH
Al 921 dagen is er geen teken van leven vernomen van de Duitse miljardair Karl-Erivan Haub.Beeld HH

Zijn weduwe Katrin (54) wil dat het bedrijf meebetaalt aan de belastingaanslag van 450 miljoen euro over de erfenis van haar echtgenoot, die eenderde van de Tengelmann-aandelen bezat. Zij en haar zwager Christian Haub, de nieuwe Tengelmann-ceo, kunnen het echter niet eens worden over de verdeling van de rekening. Katrin schat de bedrijfswaarde op 6 miljard euro, Christian gaat uit van 4 miljard. Hij wil zijn schoonzus uitkopen, maar met 30 procent korting, waarmee zijn aanbod uitkomt op 950 miljoen euro, een miljard minder dan de weduwe wil. Bovendien zullen zij en haar kinderen tot 2030 moeten wachten tot de eerste van zeven jaartermijnen op hun rekening staat.

Zolang het lichaam van haar man niet opduikt, kan Katrin Haub volgens de Duitse wet tien jaar wachten voordat ze een overlijdensakte laat opmaken, en daarmee de erfbelasting uitstellen. Om haar onder druk te zetten om de aandelen te verkopen, heeft Christian de Keulse rechtbank verzocht Karl-Erivan Haub dood te verklaren, meldden Duitse media dinsdag. ‘Het is heel vreemd’, reageerde de weduwe, ‘dat iemand anders zich aanmatigt om zulke beslissingen voor ons gezin te nemen.’

Meer over