Nabestaanden: Nederland heeft onderzoek MH17 verpest

Een aantal familieleden van de slachtoffers van vlucht MH17 hebben hun onvrede geuit over het Nederlandse onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Ze willen dat de Verenigde Naties het onderzoek gaat leiden. Dit schreven zij in een brief aan premier Rutte, meldt persbureau Reuters.

Een colonne lijkwagens komt aan bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Beeld anp
Een colonne lijkwagens komt aan bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne.Beeld anp

De nabestaanden zijn niet tevreden over hoe Nederland het onderzoek aanpakt. In de brief, die Reuters heeft ingezien, stellen zij dat de Nederlandse ambtenaren gefaald hebben. Ze zijn van mening dat een speciale VN-gezant moeten worden aangesteld om het onderzoek in goede banen te leiden.

Nederland heeft zowel het feitenonderzoek als het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp 'volledig verpest' schrijven twintig familieleden van de slachtoffers, afkomstig uit België, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten.

De experts konden lange tijd niet op de rampplek komen omdat er sprake was van gevechten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. De laatste paar weken zat er eindelijk schot in de zaak; brokstukken zijn geborgen en worden binnenkort naar Nederland gebracht. Maar nog steeds liggen nog veel delen in het rampgebied. Waarschijnlijk volgend jaar krijgen de nabestaanden de mogelijkheid om de wrakstukken te bekijken. De eerste vier vrachtwagens zijn afgelopen week vertrokken naar Nederland.

'Niemand weet wie wat doet', zegt advocaat Bob van der Goen, namens de nabestaanden tegen Reuters. 'Er is geen coördinatie, geen leiderschap van Nederland.'

Meer over