Nabestaanden Alphen in beroep

De nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn blijven bij hun eis om inzage te krijgen in een psychiatrisch rapport over schutter Tristan van der Vlis. In een kort geding vorige maand was hun verzoek afgewezen, maar daartegen gaan ze in hoger beroep. Dat heeft hun advocaat donderdag bevestigd na een bericht van de NOS.

Belangstellenden leggen bloemen bij het nieuwe monument tijdens de herdenking van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Beeld ANP
Belangstellenden leggen bloemen bij het nieuwe monument tijdens de herdenking van de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn.Beeld ANP

Tristan schoot 2 jaar geleden zes mensen dood in winkelcentrum de Ridderhof. 16 anderen raakten gewond. Na het bloedbad pleegde hij zelfmoord.

De slachtoffers willen aantonen dat Tristan een psychische stoornis had en daarom nooit een wapenvergunning had mogen krijgen. Maar volgens de rechtbank in Den Haag mag het rapport over hem niet worden vrijgegeven, omdat Tristan en zijn ouders recht hebben op privacy.

Advocaat Veeru Mewa is het daar niet mee eens. 'Mijn cliënten kunnen de uitspraak niet begrijpen. Er is sprake van een ernstig misdrijf, dat de samenleving schokt en waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. Een verdachte heeft dan te dulden dat er inbreuk op zijn privacy wordt gemaakt om de waarheid te vinden', zegt hij.

Meer over