Naam 'Royal Baby' al bekend: Charlotte Elizabeth Diana

En de naam is... Charlotte Elizabeth Diana. Twee dagen na de geboorte van hun dochter hebben Kate en William, na een bezoek aan de koningin, de naam reeds geopenbaard. In vroegere tijden kon zo'n bekendmaking weken duren, maar daar is in dit mediatijdperk geen geduld meer voor.

Patrick van IJzendoorn
Kate en William met hun dochter Beeld epa
Kate en William met hun dochterBeeld epa

'We laten de namen voor zichzelf spreken,' dat was de korte reactie van een paleiswoordvoerder op de achtergrond van de namen. Voor zichzelf spreken doen ze inderdaad. Charlotte, de favoriet bij de gokkantoren, is allereerst een verwijzing naar opa Charles, die vorige week de hoop had uitgesproken dat peuter George een zusje zou krijgen.

Rijke geschiedenis

Het is een naam met een rijke koninklijke geschiedenis. Zo was Charlotte de naam van de vrouw van koning George III. Deze telg van het kleine hertogdom Mecklenburg-Strelitz - wier leden dol waren op breien - speelde een belangrijke rol als steunpilaar van haar man, die alvorens hij problemen zou krijgen met zijn geestelijke gezondheid de basis legde voor het moderne koningschap. Tevens is Charlotte de tweede naam van Kate's zusje Pippa en van de jongste dochter van graaf Spencer, de broer van Lady Di.

Koningshuiskenner Hugo Vickers relativeerde de historische betekenis en sprak het vermoeden uit dat de Cambridges de naam, nummer 17 op de lijst populaire meisjesnamen, simpelweg mooi vinden. Bekende Charlottes in de Britse geschiedenis zijn de schrijfster Bronte, de zangeres Church en de actrice Rampling. Dat Elizabeth in de naam voorkomt is geen verrassing. Kate en William zijn dol op hun grootmoeder, die onlangs 89 is geworden en later dit jaar het record van Victoria gaat breken als langst regerende monarch uit de Britse geschiedenis.

Diana is uiteraard een eerbetoon aan de moeder van William die in 1997 jong om het leven kwam bij een auto-ongeluk. Deze naam komt niet voor in de top 100 van populairste namen.

Meteen na de bekendmaking probeerden middenstanders munt te slaan uit de naam. Zo besloot een eigenaar van een tuincentrum een lid van de clematis-familie, een klimplant, de naam Charlotte te geven, op zich wel passend omdat de genoemde koningin Charlotte grondlegster was van Kew Gardens.

Charlotte Elizabeth Diana Beeld anp
Charlotte Elizabeth DianaBeeld anp

Politieke verslaggeving

De geboorte heeft de politieke verslaggeving de afgelopen dagen overschaduwd. Vrijwel alle kranten reserveerden vele pagina's aan de geboorte van de nummer vier in de lijn van de troonopvolging. Uitzondering was The Independent on Sunday die onderaan pagina 29 kort gewag maakte van het feit dat een slapend prinsesje kort na haar geboorte aan de wereldmedia werd getoond.

Officieel heet de baby Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. Lottie voor ingewijden. Of Charlie als ze zich ontwikkelt tot tomboy.

Meer over