Na Trumps bezoek aan Brussel zijn er alleen maar nog meer vragen over zijn 'Russische connectie'

Zonder een vraag te beantwoorden is de Amerikaanse president Donald Trump zaterdag vertrokken uit Europa. Ook zijn woordvoerders hadden geen antwoord op de vele vragen die zijn gerezen over Jared Kushner, een sleutelfiguur in Trumps entourage die steeds curieuzere connecties met de Russen blijkt te hebben (willen) onderhouden.

Donald Trump en Jared Kushner Beeld reuters
Donald Trump en Jared KushnerBeeld reuters

Zaterdag onthulde The Washington Post dat Trumps schoonzoon Kushner in december, tijdens de transitie, via Russische diplomatieke kanalen met Rusland wilde communiceren. Kushner deed dat verzoek in een gesprek met de Russische ambassadeur Sergei Kyslyak in de Trump Toren, waarbij ook de inmiddels ontslagen Nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn aanwezig zou zijn geweest. Kyslyak berichtte daarover verbaasd aan zijn bazen in Moskou. De Russen willigden het verzoek niet in.

Overleg

Wel is er in januari, zo werd eerder bekend, een overleg geweest waarin Eric Prince, een huurlingenleverancier en onofficieel lid uit de Trump-entourage, op de Seychellen met vertegenwoordigers van de Russische president Poetin heeft gesproken. Ook dat gesprek zou zijn gegaan over een mogelijk 'back-channel' om te kunnen blijven praten, zonder afgeluisterd te worden door de Amerikaanse geheime diensten.

Onduidelijk is wat daarvan de bedoeling was.

Was het om rustig over de aanpak van de Syrische crisis te kunnen praten, zoals The New York Times optekende uit de mond van anonieme Witte Huis-adviseurs? Maar waarom moest dat via beveiligde Russische kanalen? En wat besprak Kushner met de Russische bankier Sergei Gorkov, daags na zijn gesprek met Kyslyak? En dan is er nog dat bericht van Reuters, over drie ongemelde telefoontjes van Kushner met Kylsyak vorig jaar. Waarom kan Kushner zich daar niets meer herinneren, zoals een woordvoerder reageerde?

Donald Trump en zijn vrouw Melania in Sicilië. Beeld reuters
Donald Trump en zijn vrouw Melania in Sicilië.Beeld reuters

Financiers

Hypotheses alom. De meest verstrekkende nu is dat Kushner financiers nodig had (wat klopt) voor zijn noodlijdende vastgoedproject op 666 Fifth Avenue in New York. Daartoe zou hij op zoek zijn gegaan naar Russische investeerders. Maar die kunnen hun geld wegens de sancties tegen Rusland nu niet naar Amerika brengen. Dus, is de suggestie van bijvoorbeeld Trump-biograaf Tim O'Brien, is het mogelijk dat Kushner om die reden zowel met Kyslyak als Gorkov sprak.

Hoe dan ook blijft de Russische connectie vragen oproepen, zeker na Trumps bezoek deze week aan Brussel. Adviseurs hadden vooraf aan onder meer The New York Times laten doorschemeren dat Trump zijn vijandige retoriek jegens de Navo zou laten varen en zich vriendelijker zou opstellen. Trump deed dat niet. Sterker, hij zweeg nadrukkelijk over artikel 5: een aanval op een van de bondgenoten is een aanval op iedereen. Daarmee speelde hij Rusland in de kaart, dat sterker wordt naarmate de Navo zwakker wordt.

Meest opvallend, schrijft de nieuwssite Vox, is dat Trump dus het advies van zijn professionele raadgevers in de wind sloeg en een eigen agenda liet prevaleren. Naar de motieven van die agenda blijft het gissen, zolang Trump zelf geen antwoorden geeft.

Trump en Kushner in Rome. Beeld epa
Trump en Kushner in Rome.Beeld epa

Lees meer over Trump:

De Russische connectie
De schoonzoon van Trump wilde volgens de Washington Post een geheim kanaal opzetten voor direct contact met Russen. Veiligheidsdiensten onderschepten een gesprek van Kushner met de ambassadeur.

G7-top: mooi uitzicht, geen consensus
De G7-top in Taormina is zaterdag mislukt, en dat is voor een flink deel te wijten aan Donald Trump.

undefined

Meer over