Na Toys R Us overlijdt ook de oprichter

Charles Lazarus, de 94-jarige oprichter van de fameuze speelgoedketen Toys R Us, is donderdag overleden. Zijn dood kwam een week nadat bekend werd dat Toys R Us, ooit de grootste speelgoedverkoper ter wereld, definitief de deuren van al zijn Amerikaanse zaken sluit. 'Er zijn veel tragische momenten geweest voor Toys R Us', schreef het bedrijf nogal melodramatisch op de site, 'maar geen enkele is zo hartverscheurend als de dood van onze geliefde oprichter Charles Lazarus.'

Lazarus richtte het bedrijf op in 1948, in de fietsenzaak van zijn vader in Washington, nadat hij uit militaire dienst kwam. Hij verkocht vooral kindermeubilair in een winkel die Children's Supermart heette. De R in de naam stond andersom, wat ook het geval was toen de winkel in 1957 Toys R Us ging heten.

Hij verkocht toen al vooral speelgoed. 'Het is een fijne handel. Het grote voordeel is dat kinderen er snel op zijn uitgekeken', zei hij. Hij maakte speelgoed ook beter betaalbaar. Hierdoor werd bij Toys R Us speelgoed het hele jaar door verkocht en niet alleen meer in de feestmaand december. Eind jaren tachtig had Toys R Us 700 megawinkels in de VS met een totale omzet van 7 miljard dollar. Lazarus was toen de op een na best betaalde topman van het land.

Begin jaren negentig kwam de keten ook naar Europa. In Nederland werden vanaf 1993 enorme speelgoedpaleizen neergezet aan de rand van grote steden als Arnhem, Eindhoven, Utrecht, Breda, Muiden, Alkmaar en Rotterdam. In de megastores werden gemiddeld 18 duizend producten aangeboden - niet alleen speelgoed, maar ook luiers, fietsjes en kinderbedden tegen vaak stuntprijzen. De speelgoedgigant werd vergeleken met Ikea: groot, goedkoop en toegankelijk.

Andere ketens als Bart Smit en Intertoys zagen Toys R Us als een grote bedreiging. Uiteindelijk wisten de zaken, waaronder ook Blokker en KBB, een front te vormen tegen Toys R Us. In 1997 trok Toys R Us zich alweer terug uit Nederland. Lazarus stapte drie jaar eerder terug. De opkomst van onlinewinkelen betekende het einde van de keten.

Toys R Us-oprichter Charles Lazarus. Beeld Rechtenvrij
Toys R Us-oprichter Charles Lazarus.Beeld Rechtenvrij
Meer over