NieuwsBoeing

Na topman stapt ook juridisch adviseur Boeing op

J. Michael Luttig, de speciaal adviseur van Boeing voor de geschillen rond de twee dodelijke ongevallen met de 737 MAX-toestellen, zal aan het einde van het jaar opstappen. Dat meldt het Amerikaanse luchtvaartconcern donderdag.

Toestellen van het type Boeing 737 MAX staan geparkeerd op het terrein van de Boeing-fabriek in het Amerikaanse Renton (Washington). Beeld REUTERS
Toestellen van het type Boeing 737 MAX staan geparkeerd op het terrein van de Boeing-fabriek in het Amerikaanse Renton (Washington).Beeld REUTERS

De 65-jarige Luttig, die zich sinds begin mei bezighoudt met de juridische vragen rond de twee crashes, heeft de raad van bestuur van Boeing ingelicht dat hij vertrekt.

Voordat hij de rol van speciaal adviseur op zich nam, was Luttig algemeen adviseur van Boeing. Brett Gerry, die in mei juridisch directeur werd, zal de taken van Luttig overnemen, laat een woordvoerder weten.

Boeing zit in grote problemen na twee crashes met de 737 MAX, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen. Op 29 oktober 2018 stortte een toestel van de luchtvaartmaatschappij Lion Air neer in de Java Zee, wat alle 189 inzittenden het leven kostte. Op 10 maart van dit jaar crashte een 737 MAX van Ethiopian Airlines kort na de start in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa. Daarbij kwamen alle 149 passagiers en acht bemanningsleden om het leven.

Alle vliegtuigen van type 737 MAX, het best verkochte toestel van Boeing, staan sinds maart aan de grond, tot er duidelijkheid is over het herstel van eventuele technische mankementen en de juiste werking van nieuwe software in het toestel. Eerder kondigde Boeing aan dat het de productie van de 737 MAX vanaf januari opschort.

Maandag vertrok topman Dennis Muilenburg. Hij volgde verschillende andere topmensen die de voorbije maanden het bedrijf verlieten. De positie van Muilenburg stond al enige tijd onder druk, aangezien Boeing langer op de hoogte zou zijn geweest van het technische mankement aan de 737 MAX. In oktober werd Muilenburg ondervraagd in het Amerikaanse congres. Toen erkende hij ook dat het bedrijf fouten had gemaakt. De kwestie wordt ook door de Amerikaanse justitie onderzocht.

Meer over