NieuwsParlementsverkiezingen

Na overwinning op corona boekt Zuid-Korea’s linkse regeringspartij nu monsteroverwinning bij de stembus

De Zuid-Koreaanse verkiezingen zijn uitgelopen op een massale steunbetuiging aan het coronabeleid van de regeringspartij. De Democratische Partij van president Moon Jae-in behaalde met 180 zetels een recordoverwinning. De opkomst was met 66,2 procent het hoogst sinds 1992.

Een Koreaanse kiescommissie brengt een stembus met uitgebrachte stemmen. In Zuid-Korea slaagt de regering er zonder lockdown goed in de epidemie te beperken. De regeringspartij werd daarvoor woensdag beloond door de kiezers. Beeld AP
Een Koreaanse kiescommissie brengt een stembus met uitgebrachte stemmen. In Zuid-Korea slaagt de regering er zonder lockdown goed in de epidemie te beperken. De regeringspartij werd daarvoor woensdag beloond door de kiezers.Beeld AP

Met bijna alle stemmen geteld, behaalt de regeringspartij, die een sociaal-democratische inslag heeft, 180 van de 300 zetels in het parlement. De partij heeft er nu 120. Het is de grootste verkiezingswinst voor een Zuid-Koreaanse regeringspartij ooit.

De zege is mede te danken aan de daadkrachtige bestrijding van het coronavirus. Door burgers massaal te testen op het virus en grondig contactonderzoek te doen, wisten de Zuid-Koreanen de afgelopen maanden nieuwe besmettingsgevallen vroeg op te sporen en te isoleren. Daardoor kon ondanks een grote uitbraak in februari, met op het hoogtepunt 900 nieuwe besmettingen op één dag, een lockdown vermeden worden. Veel Koreanen gaven in kiezersonderzoeken aan de bestrijding van het coronavirus het belangrijkste onderwerp te vinden bij de verkiezingen.

De winst is een opsteker voor Moon, die zo de resterende twee jaar van zijn presidentschap kan rekenen op steun van het parlement. Toenadering tot Noord-Korea, verhoging van het minimumloon en bestrijding van corruptie waren de afgelopen jaren zijn speerpunten.

De forse winst is des opmerkelijk, omdat peilingen de afgelopen maanden wezen op een nek-aan-nek-race met de grootste oppositiepartij. De waarderingscijfers van Moon waren gekelderd na tegenvallende economische resultaten. Wat ook niet hielp, was een schandaal rondom de minister van Justitie - een vriend van Moon - die moest aftreden omdat zijn dochter zou zijn voorgetrokken op de universiteit.

Voor de verkiezingen golden strenge regels. Kiezers dienden bij aankomst in het stemlokaal hun handen te reinigen met desinfecterende gel en wegwerphandschoenen aan te doen. Ook werd hun temperatuur opgemeten. Kiezers die koorts bleken te hebben of andere symptomen van het virus vertoonden, werden naar een aparte stemkamer gedirigeerd. In de rij voor het stemhokje moesten kiezers minimaal twee meter afstand houden.

De aparte stemprocedure voor de 50 duizend Zuid-Koreanen die in verplichte thuisquarantaine zitten, lijkt goed te zijn verlopen. Zij mochten woensdag om precies 18.00 uur stemmen, toen het stemlokaal voor de andere kiezers gesloten was. Ze mochten hun huis pas na 17.20 verlaten en moesten te voet of met de auto naar het stembureau. Om 19.00 moeten ze weer thuis zijn.

Opmerkelijk is ook dat Thae Jong-ho, een Noord-Koreaanse ex-diplomaat die in 2015 overliep naar Zuid-Korea, een zetel in het parlement bemachtigde. Hij is lid van oppositiepartij Gemeenschappelijke Toekomst, die uit lijkt te komen op 103 zetels. Thae is een fel criticus van Moon’s Noord-Korea-beleid.

Lees ook dit interview met Thae Jong-ho: Deze Noord-Koreaanse topdiplomaat wil Kim Jong-un ten val brengen

In Zuid-Korea voert men campagne met de ontsmettingsspuit in de hand
Een lockdown kent Zuid-Korea niet, maar afstand houden is wel geboden. Dat bemoeilijkt campagne voeren voor de parlementsverkiezingen. Kandidaat Lee Sung-heon heeft een vernuftige oplossing gevonden. ‘Veel mensen komen naar me toe om me te bedanken.’

Wie positief test in Zuid-Korea, ziet zijn hele leven online verschijnen
Wie positief test in Zuid-Korea, vindt zijn handel en wandel meteen terug op internet. Terecht, vinden veel Koreanen. Maar waarom de overheid zó veel moet delen?

Meer over