Na het massaontslag bij de PvdA is alles anders

Twaalf PvdA-ministers en staatssecretarissen zijn hun baan kwijt. Alles gaat een tandje minder...

Binnenskamers kan met een gerust hart een midweekje naar Dubai of IJsland vliegen. PvdA’er Frank Heemskerk is immers uit het kabinet gestapt.

De oud-staatssecretaris van Economische Zaken vindt dat iedereen in Nederland op vakantie moet gaan om de economie te spekken. Sympathiek ideetje hoor, goed voor het milieu. Maar sinds de val van Balkenende IV, is de oproep van Heemskerk controversieel verklaard.

Zo gaan die dingen.

Minister Maria van der Hoeven (CDA) heeft demissionair de portefeuille van Heemskerk overgenomen. Toevallig weet Binnenskamers dat de CDA-diva graag in Italië op vakantie gaat. Wij volgen haar met plezier en wensen Frank Heemskerk mooie dagen op Terschelling.

Ciao, bello!

Echt álles voelt anders in Den Haag, nu de twaalf bewindslieden van de PvdA het massaontslag hebben gekregen waar Wouter Bos op aanstuurde.

Laatst kreeg Binnenskamers nog een lift aangeboden van Ronald Plasterk en zijn chauffeur Ronald. We zoefden met de blauwe Audi A8 over de rijkswegen die verkeersminister Eurlings had verbreed; overal werden we met koninklijke egards ontvangen. En ja, er zat ook een gala in het programma.

Maar deze week zagen we Plasterk per taxi arriveren bij het Rijksmuseum in Amsterdam (‘heeft u een bonnetje?’), om lijdzaam achter in de rij aan te sluiten. Hij werd nog wel herkend aan zijn hoed en rode sjaal: niemand liet hem voor.

Het is uit met de pret.

André Rouvoet van de ChristenUnie is gepromoveerd van minister voor Jeugd en Gezin tot demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Rouvoet sneerde direct: ‘De heer Plasterk heeft te veel de indruk gewekt dat we een staatssecretaris van Onderwijs hadden en een minister van Feesten en Partijen en Emancipatiebeleid. Maar nu is er weer een minister van Onderwijs.’

Stevige taal, daar houdt Binnenskamers van. Maar een dag later bood Rouvoet zijn voorganger alweer excuses aan. U draait, minister!

Hoe dan ook, de feestagenda is fors beknot. Het Letterkundig Museum in Den Haag moet het bij de heropening donderdag zonder minister doen. In plaats van Plasterk opent Harry Mulisch aanstaande donderdag de Nationale Schrijversgalerij.

Binnenskamers vreest dat de enige ministeriële opening die we nog gaan meemaken de EO-jongerendag wordt.

Achter de schermen bereidt men zich op het ministerie van Onderwijs al voor op de nieuwe christelijke wind. Net als bij VROM, waar ook Wonen, Wijken en integratie zetelt. De rode ministers Eberhard van der Laan en Jacqueline Cramer maakten er plaats voor Tineke Huizinga en Eimert van Middelkoop.

Op het rode bolwerk VROM wordt niet langer uit volle borst de Internationale gezongen, maar De Heer is mijn herder geoefend. Maar druk zullen ze het niet krijgen met Huizinga.

Intern wordt gespeculeerd over haar werktijden. Op maandag is ze niet voor elf uur in Den Haag, omdat ze uit Heerenveen moet komen. Woensdagmiddag gaat ze even terug naar huis, donderdag waait ze om elf uur weer binnen. Vrijdag na de ministerraad praat ze haar ambtenaren alleen telefonisch bij vanuit de dienstwagen.

Zo’n baan wil Binnenskamers ook! Kunnen we toch elk weekend met Frank Heemskerk naar Terschelling.

Meer over