Column

Na 'geinig filmpje, papa van Maia!' durfde ik wel te kijken

Het schokkende nieuws kwam tot mij via lieve kennissen die geen papieren kranten lezen maar wel op Facebook zitten: 'Hartstikke leuk je op Facebook te zien! Ga je in de toekomst meer filmpjes maken?'

Beeld uit het filmpje van Olaf Tempelman in Vught. Beeld
Beeld uit het filmpje van Olaf Tempelman in Vught.Beeld

Ik twijfelde aan mijn geheugen en de goede intenties van mijn hypnotiseur - bij volle bewustzijn mijd ik Facebook als de pest en film ik mezelf niet. In de seconden erna besefte ik dat de Volkskrant wel op Facebook zit en dat ik had verdrongen dat ik aan mijn haarrestanten voor een camera was gesleept voor volkskrant.nl/kijkverder.

Flink wat collega's hadden op die site al visuele topprestaties geleverd toen de vinger naar mij wees. Ik probeerde eronderuit te komen door de chef digitale innovatie ervan te overtuigen dat ik nooit opbloei voor camera's en dat ik naar mezelf kijken nog erger vind dan naar mezelf luisteren. Volgens hem waren dat tekenen van normaliteit: pathologisch zijn de gevallen die gráág naar zichzelf kijken, denk aan Marc-Marie Huijbregts of de president van de VS.

Ik vroeg of ik geen tekstjes mocht schrijven voor een stand-in. Dat mocht niet. Gewoon rustig de instructies van je regisseur opvolgen: minder dan tien keer per minuut 'uh' zeggen, niet zwaaien met je armen en niet lopen als een pinguïn. Aldus slikte ik de levertraan, verdroeg de injectienaald in mijn bil en het zonder verdoving trekken van mijn verstandskies.

De week erna kreeg ik te maken met de invloed van volkskrant.nl/kijkverder. Voor die filmpjes bestaat een flink publiek dat niet weet dat je geen fulltimevlogger bent. Nadat ik op het schoolplein een harde stomp in mijn zij had gekregen van een jongetje uit mijn dochters klas - 'Geinig filmpje, papa van Maia!' - durfde ik dat filmpje wel te bekijken. Het viel niet mee: drie keer per zin uh's, zwaaiende armen, na 90 seconden heb ik het weggeklikt. Vorige week belde de regisseur voor een nieuw geinig filmpje.

Meer over