BlikNieuws

Na een megabestelling van autoverhuurbedrijf Hertz is Tesla nu meer dan 1000 miljard dollar waard

Hertz kondigde maandag aan 100.000 Models 3 te kopen. De order heeft het Amerikaanse e-autobedrijf opgestuwd naar regionen waar enkel giganten als Apple, Amazon en oliebedrijf Aramco vertoeven.

Bard van de Weijer
Teslabaas Elon Musk staat de pers te woord in Duitsland. Nabij Berlijn wordt een gigantische nieuwe Teslafabriek gebouwd. Beeld Maja Hitij / Getty
Teslabaas Elon Musk staat de pers te woord in Duitsland. Nabij Berlijn wordt een gigantische nieuwe Teslafabriek gebouwd.Beeld Maja Hitij / Getty

De megaorder heeft bij beleggers het besef doen indalen dat elektrisch rijden niet langer iets is van de toekomst, en Tesla wordt door velen nog altijd gezien als de belangrijkste speler. Teslabaas Elon Musk twitterde dat wat hem betreft nooit de vraag naar zijn auto’s het probleem was, maar het aanbod. Musk zegt niet genoeg auto’s te kunnen produceren om aan de vraag te voldoen en dat deze order daar weinig aan verandert.

Het aandeel Tesla steeg maandag met bijna 15 procent. De marktwaarde van het concern kwam daarmee op 1.045 miljard dollar (900 miljard euro). De jonge autoproducent is nu ook voormalig nummer 1 Toyota ruim gepasseerd en is de meest waardevolle in de sector.

De deal is niet alleen gunstig voor Tesla. Ook andere autoverhuurders zullen naar verwachting het aandeel elektrische auto’s uitbreiden. Tot nu toe had de verhuursector weinig op met e-auto's.

Volgens sommige marktvorsers kunnen autoverhuurders bij de omslag naar elektrisch nu profiteren van het chiptekort dat de auto-industrie geselt. Door het tekort aan computerchips is ook een tekort aan nieuwe auto’s ontstaan, waardoor consumenten uitwijken naar de tweedehandsmarkt. Hierdoor stijgen occasions op hun beurt in waarde en dat maakt het gunstig voor leasemaatschappijen en autoverhuurders om delen van hun vloot nu te verkopen.

Tesla is een van de weinige autofabrikanten die relatief ongeschonden de chiptekorten doorstaan, omdat de autofabrikant naar eigen zeggen kon overschakelen naar andere leveranciers. Het bedrijf meldde onlangs recordverkopen, ondanks de problemen.

Meer over