Na een kleine groeispurt is de AEX weer terug bij af

Onzekerheid

De Europese beurzen sloten vrijdag overal met flinke verliezen die worden toegeschreven aan afnemend vertrouwen in de Duitse economie, blijvende onzekerheid over de gevolgen van de crisis in Oekraïne en lokale factoren. In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 1,3 procent op 404,84 punten. Daarmee was de hoofdgraadmeter van het Damrak, na enkele dagen groei, weer terug op het niveau van eind vorige week. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren 1,5 en 1,8 procent; in Londen bleef de schade relatief beperkt tot min 0,5 procent.

AEX

ArcelorMittal was de enige klimmer (plus 0,04 procent) van de AEX-fondsen, die voor de rest dus allemaal verlies boekten. Digitaal beveiliger Gemalto en bodemonderzoeker Fugro deden het daarbij met een min van 2,8 procent het slechtst. In de Midkap was Air France-KLM een positieve uitzondering met een koerswinst van 2,6 procent, dankzij meevallende kwartaalcijfers.

Wessanen

Beleggers waren ook tevreden over de resultaten van Wessanen. De natuurvoedingspecialist voerde de lijst met kleinere fondsen aan, met een plus van ruim 11 procent.

Louis Vuitton

De Franse producent van luxegoederen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) ging in Parijs bijna 7 procent onderuit na 'tegenvallende resultaten'. De winst daalde het eerste half jaar met 4 procent, vooral door koersverliezen van de euro tegenover de munten op de Aziatische markt. De winst bedroeg niettemin 1,51 miljard. Analisten hadden gerekend op nog meer: 1,64 miljard. Ook de Franse yoghurtmaker Danone (min 1,6 procent) zag de winst dalen. De hogere prijs voor verse melk speelt het moederbedrijf van merken als Activia, Evian, Nutrilon en Danoontje parten.

Statoil

In Oslo verloor Statoil 2,5 procent. Het grootste energieconcern van Noorwegen zag de winst in het tweede kwartaal dalen vanwege een lagere productie. In Londen maakte Royal Bank of Scotland (RBS) een sprong van bijna 11 procent omdat de bank de halfjaarwinst wist te verdubbelen.

Wall Street

De beurzen in de VS openden vrijdag met verlies. Webwinkel Amazon leverde 12 procent in, na het bericht over een verlies van 126 miljoen dollar.

undefined

Meer over