Na een goede en gedurfde eerste helft capituleert AZ

ALKMAAR - Europa League

AZ 0

Benfica 1

De klasse, de ervaring en het geduld van Benfica waren AZ te machtig op een avond dat de laatste Nederlandse deelnemer op een Europees podium alvast voorzichtig afscheid nam van het theater van de Europa League. Want zo mocht de nederlaag (0-1) tegen de nummer één van Portugal wel worden geïnterpreteerd.

Een week nadat Ajax de weg naar de KNVB bekerfinale al had geblokkeerd, bracht het kwalitatief veel rijpere Benfica AZ nog verder terug in de realiteit. De ploeg van coach Advocaat lijkt er met een kwartfinaleplaats het maximale uitgeperst te hebben. En dat is helemaal geen schande. Sterker nog: het is, met dit spelersmateriaal, een prestatie van formaat.

AZ, dat volgende week voor een haast onmogelijke taak staat in Lissabon, zal moeten oppassen dat het seizoen niet uitgaat als een nachtkaars. Want dat gevaar dreigt voor het elftal dat in zijn 49ste wedstrijd van dit seizoen nog één keer volle bak wilde gaan.

Dat leidde tot een vermakelijke eerste helft. Maar na rust was het duidelijk over. Het geblesseerd uitvallen van middenvelder Gudelj, tien minuten voor tijd, mocht wat dat betreft als een voorteken worden gezien.

Hoewel AZ een goede en gedurfde eerste helft speelde, bleef je steeds het gevoel houden dat Benfica het allemaal toestond. Serieus gevaarlijk werd het alleen in de negentiende minuut, toen spits Aron Johannsson op doelman Artur stuitte.

De speler die Johansson in stelling had gebracht, Roy Beerens, was de met afstand beste AZ'er voor rust. In alles straalde de vanaf de linkerflank opererende dribbelaar spelvreugde uit. Dit was echt een avond waarnaar hij had uitgekeken en dat was Beerens aan te zien. Hij dribbelde, daagde vol overtuiging uit en vermaakte het publiek met zijn individuele acties.

Op de andere flank was Steven Berghuis ook wel aanwezig, al speelde hij iets geremder. Maar zijn venijnige schoten, na twintig minuten op de vuisten van Artur en kort voor rust in de korte hoek, gaven wel aan dat er meer uit te halen moet zijn voor de flegmatieke pingelaar.

Bij Benfica had je in de eerste 45 minuten geen moment het idee dat de ploeg voluit ging. Natuurlijk waren er kansen, in de fase kort voor rust voor Siqueira en Rodrigo, maar erg veel activiteit werd niet geïnvesteerd in het aanvallende deel van het spel. De ploeg van de ook nu weer hysterisch meelevende coach Jorge Jesus speelde vooral op overhouden.

Na het dramatisch verlopen vorig seizoen, waarin Benfica in de slotweken de landstitel verspeelde aan FC Porto, de Europa Leaguefinale verloor van Chelsea en ook naast de nationale beker greep, lijkt dit het jaar van de sportieve revanche te worden. In elk geval in de nationale competitie, waarin een gat van zeven punten is geslagen naar Sporting en zelfs een gat van vijftien punten naar Porto.

Dat alles speelt zich af voor de ogen van Miralem Sulejmani (ex-Ajax) en Filip Djuricic (ex-Heerenveen), Serviërs die hebben leren inzien dat een reserveplaats bij een grotere club ook geen pretje is. Al is Sulejmani natuurlijk gewoon van de ene naar de andere reservebank doorgeschoven. Hij grijnst er niet minder uitbundig om.

Coach Jesus heeft natuurlijk ook genoeg spelers van klasse tot zijn beschikking. En die hadden na rust niet veel tijd nodig om AZ op de gevreesde achterstand te zetten. Esteban redde eerst nog op een inzet van spits Cardozo, maar was daarna kansloos op de rebound van de attent reagerende Salvio: 0-1.

Dit was de fase waarin Benfica even aanzette, de druk opvoerde en liet zien waarom de club dit seizoen in de Champions League was gestart. Daarin waren de Portugezen net te kort gekomen in een poule met Paris Saint-Germain en Olympiakos. Maar de overwinning in de achtste finales van de Europa League tegen Tottenham Hotspur gaf al aan dat Benfica opnieuw ver wil komen in deze competitie.

AZ, zevende in de eredivisie, zal nu zijn plaats in de play-offs voor Europees voetbal willen veiligstellen. Maar de ploeg van scheidend coach Advocaat zal er tegelijkertijd voor moeten waken dat het niet ineenstort nu het Europese einde zich heeft aangekondigd.

undefined

Meer over