nieuwscultuurdebat

Na de 300 miljoen is ook volgens minister Van Engelshoven meer geld voor cultuur nodig

Minister Van Engelshoven geeft toe dat 300 miljoen euro niet genoeg is om de cultuursector door de coronacrisis te helpen. Maar voor ze verder kan kijken, moet dat noodpakket eerst maar eens worden verdeeld.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66). Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (D66).Beeld ANP

Sinds het kabinet 300 miljoen euro extra op tafel heeft gelegd om de cultuursector door de coronacrisis te helpen, kaatsen in de kunstwereld de vergelijkingen met andere steunpakketten rond. Om het scherp neer te zetten, rekende parlementariër Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) dinsdag in de Tweede Kamer voor dat het maar zo’n 10 procent is van het bedrag dat de regering wil uittrekken om vliegmaatschappij KLM te redden. Terwijl de kunsten volgens hem drie tot vier keer zo veel betekenen voor het nationaal inkomen en de werkgelegenheid van Nederland.

Maar minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) was niet gediend van de vergelijking met KLM – of met de door het kabinet gesteunde sierteelt. Wat de linkse oppositie ook probeerde. Aan het eind van de middag deelde ze een wijsheid van haar moeder: ‘Je kunt heel lang treurig zijn over wat je niet hebt gekregen, maar je kunt ook kijken naar wat je wel hebt.’

Niet genoeg

Toch beaamde Van Engelshoven dat de maatregelen die er nu liggen niet genoeg zullen zijn. De noodsteun van 300 miljoen is alleen bedoeld voor de ‘financieel zware eerste maanden’. Op een vervolgpakket liep ze nauwelijks vooruit. Ze wil de ui stap voor stap afpellen, net zoals D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken dat steeds benadrukt.

Om te illustreren dat de cultuursector ook profiteert van de algemene steunmaatregelen, zei Van Engelshoven dat al 1.192 bedrijven aanspraak maken op de regeling om vast personeel door te betalen. Zeventig duizend bedrijfjes uit de creatieve sector kunnen gebruik maken van een eenmalige uitkering van 4.000 euro (in totaal dus ook 280 miljoen). 92 duizend zzp’ers vallen onder de bijstandsregeling, dat is net iets meer dan de helft van alle zzp’ers die in de cultuursector werkzaam zijn.

Suggesties voor meer steunmaatregelen waren er in het debat genoeg. De meeste klonken Van Engelshoven sympathiek in de oren. Met collega-ministers gaat ze kijken naar belastingmaatregelen (zoals het fiscaal aantrekkelijk maken van kunst kopen), aanvullingen voor gemeentekassen, verfijning van de algemene steunmaatregelen en hulp voor afgelaste zomerfestivals. Ook overweegt ze de uitgestelde huur van rijksgebouwen kwijt te schelden.

Puzzelen

Met voorzichtige opluchting noteerden oppositiepartijen de beloften. ‘Dan kunnen we nu samen plannen maken hoe we dat doen’, zei Lodewijk Asscher (PvdA). En Niels van den Berge (GroenLinks): ‘Ik ben iets hoopvoller dan voor het debat.’ Voor zo’n eventueel vervolgpakket zijn de kunsten afhankelijk van afwegingen die bij Sociale Zaken, Economische Zaken en Binnenlandse Zaken worden gemaakt.

Voor ze daaraan toe is, puzzelt Van Engelhoven eerst op een ‘snelle een eenvoudige manier’ om het extra geld te verdelen onder podia, gezelschappen en musea. Ze wil geen ingewikkelde aanvraagprocedures met deadlines en toewijzingscommissies, want ‘dan zijn instellingen al omgevallen’.

Het overleg daarover met de gemeenten, provincies en rijksfondsen loopt, maar veel wilde ze er niet over kwijt. Bij instellingen leeft de vrees dat de verdeling gaat via het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’, en dat zou Salima Belhaj (D66) betreuren. ‘We zijn met elkaar in gesprek tot het past’, zei de minister.

Lees ook

Onlinetheater ráákt niet, want bij theater draait het om de ontmoeting tussen spelers en publiek
Fijn hoor, de restjes theater, het surrogaat dat theatergroepen online presenteren nu de zalen zijn gesloten. Maar deze voorstellingen raken thuis nauwelijks. Wat ontbreekt? De andere toeschouwers.

Het Nationale Theater wil door: ‘Misschien is een erotische scène op 1,5 meter afstand wel veel intenser’
Met kleine, goedkope producties wil Het Nationale Theater (HNT) in Den Haag ‘liever vandaag dan morgen’ weer voor publiek in de zaal spelen. Het vereist een rigoureuze ommezwaai, zegt artistiek leider Eric de Vroedt. ‘Maar wie zit er nu te wachten op livestreams?!’

Meer over