nieuwsGaza

Na dagen van geweld meldt Hamas staakt-het-vuren tussen Gaza en Israël

Na dagen van hevige confrontatie lijkt het geweld in Israël en de Gazastrook maandagmorgen vroeg te zijn gestopt, en zijn er berichten over een staakt-het-vuren.

Een kind dat volgens de Palestijnse autoriteiten is overleden bij een Israëlisch bombardement op zaterdag. Beeld AFP
Een kind dat volgens de Palestijnse autoriteiten is overleden bij een Israëlisch bombardement op zaterdag.Beeld AFP

Sinds vrijdag zijn er honderden raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd, waarop de Israëlische premier Netanyahu het leger opdroeg ‘enorme aanvallen’ uit te voeren op Gaza. Bij het geweld zijn zeker vier Israeliërs om het leven gekomen, en werden er 27 Palestijnen gedood.

Een televisiestation van Hamas bericht maandag dat er na bemiddeling van Egypte een bestand is overeengekomen, al is dat nog niet bevestigd door Israël.

Volgens het Israëlische leger zijn er sinds vrijdag zo’n zeshonderd raketten vanuit Gaza op het zuiden van Israël afgevuurd. Hoewel de meeste raketten worden tegengehouden door het raketsysteem IJzeren Schild, zijn er vier Israëlische burgers omgekomen bij inslagen.

Het Israëlische slachtoffer kwam om toen een raket insloeg in zijn auto. Beeld AP
Het Israëlische slachtoffer kwam om toen een raket insloeg in zijn auto.Beeld AP

In reactie op de burgerdode bestookte Israël dit weekend zo’n 260 doelwitten in Gaza. Zeker 23 Palestijnen zijn omgekomen, stelt het lokale ministerie van Gezondheid in Gaza. Onder de slachtoffers waren in ieder geval een baby van 1 jaar en twee zwangere vrouwen. Het Israëlische leger ontkent dat zij zijn gestorven door hun toedoen en meldt dat een mislukte raketlancering van Hamas de oorzaak is.

Onder de geraakte doelwitten in Gaza zijn tunnels en andere schuilplaatsen van militanten. Ook een moskee in Al-Shati, in het noorden van Gaza, is onder vuur genomen. Volgens het Israëlische leger werd deze als militair hoofdkwartier gebruikt door Palestijnse jihadisten.

‘Vanmorgen heb ik het Israëlische leger opgedragen door te gaan met enorme aanvallen tegen terroristen in de Gazastrook’, zei Netanyahu zondag in een statement. Hij heeft de strijdkrachten in de nabijheid van de Gazastrook uitgebreid met tanks, artillerie en infanterie.

Turkije heeft de Israëlische aanvallen veroordeeld. Een van de geraakte gebouwen huisvest een redactie van het door de Turkse staat gerunde persbureau Anadolu Agency. Volgens Israël opereerde de militaire inlichtingendienst van Hamas vanuit hetzelfde gebouw. ‘We roepen alle overheden op die de persvrijheid beschermen, inclusief de Amerikaanse ambassade in Turkije, om zich achter ons te scharen in onze veroordeling van de Israëlische regering.’

Spanningen op het Songfestival? In het ‘Ding-a-dong’-jaar 1975 was het zeker niet beter.
Wie denkt aan het Songfestival van 1975, barst spontaan uit in het blije ‘Ding-a-dong’. Weinig mensen zullen zich herinneren dat de sfeer minstens zo gespannen was als die nu dreigt te worden in Tel Aviv.

Songfestival

De escalatie komt op een ongelegen moment voor Israël. Het land bereidt zich voor op het Eurovisiesongfestival, dat over twee weken plaatsvindt in Tel Aviv. Het Songfestival is ieder jaar goed voor honderden miljoenen kijkers. De organisatie heeft aangegeven ‘gewoon’ door te gaan met de repetities, maar de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

De schermutselingen ontstonden vrijdag nadat een scherpschutter bij de grens van Gaza twee Israëlische soldaten verwondde. Volgens Hamas en de Palestijnse jihadisten doet Israël niet genoeg om de barre omstandigheden in Gaza te verlichten, zoals recentelijk overeengekomen in een deal waarbij Egypte als mediator optrad.

Een explosie in Gaza Stad.  Beeld AFP
Een explosie in Gaza Stad.Beeld AFP

Volgens die overeenkomst hief Israël een aantal restricties op met betrekking tot het transport van mensen en goederen over de grens met Gaza. Ook was het zeeterritorium uitgebreid waarin vissers uit Gaza actief mogen zijn. De versoepelingen zijn nu weer teruggedraaid. Volgens Israël is het sluiten van de grens nodig om te voorkomen dat Hamas wapens binnensmokkelt. Het is niet duidelijk wanneer de grens weer opengaat.

Meer over