Na A'dam raken Koerden en Turken slaags in Den Haag

Turkse en Koerdische demonstranten zijn zondagmiddag slaags geraakt in de Haagse Transvaalbuurt. Dat gebeurde na afloop van een Turkse demonstratie op het Malieveld, die vreedzaam verliep. De politie verrichtte twee arrestaties.

ANA VAN ES

AMSTERDAM - Er vielen geen gewonden, in tegenstelling tot een vergelijkbare confrontatie vorige week in Amsterdam. 'We waren goed voorbereid op ongeregeldheden', zegt een woordvoerder van de politie. Vanwege de aanhoudende spanningen tussen Turken en Koerden was er veel politie op de been, onder wie 200 ME'ers.

Het relletje ontstond na afloop van een vreedzame manifestatie van 700 Turkse demonstranten op het Malieveld. Een deel van hen probeerde na afloop door te dringen tot in de Haagse binnenstad. 'Dat wisten we te voorkomen', zegt de politiewoordvoerder. Een aantal straten, zoals het Korte Voorhout, werd afgesloten.

Even later liep een ontmoeting tussen Turkse en Koerdische demonstranten aan het Hobbemaplein alsnog uit de hand. De politie kon zondagavond nog niet zeggen tot welk kamp de twee arrestanten behoren.

Vorige week draaide een Turkse demonstratie in Amsterdam uit op een confrontatie met Koerdische actievoerders. Daarbij vielen vijf gewonden en was het centrum van Amsterdam urenlang slecht bereikbaar. De Koerdische Federatie Fedkom klaagde toen over onvoldoende politiebescherming tegen de 'Turkse fascisten'. Ditmaal stelt de Fedkom dat Turkse demonstranten 'met scherp' op Koerdische actievoerders zouden hebben geschoten. De politie ontkent dit. 'Er zijn absoluut geen schoten gevallen.'

De Turks-Koerdische onlusten begonnen na een aanslag door de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op een militaire basis in Turkije. Er kwamen 24 Turkse militairen om. De PKK is in Nederland verboden.

undefined

Meer over