Na 66 dagen zonder eten krijgt Adnan zijn zin

Precies 66 dagen nadat hij stopte met eten heeft Khader Adnan zijn zin gekregen. De 33-jarige Palestijn, die op 17 december door Israël werd vastgezet, wordt half april vrijgelaten. De bakker uit het dorp Arraba is lid van de Islamitische Jihad, een beweging die door Israël als terroristisch wordt gekwalificeerd.

VAN ONZE CORRESPONDENT ROLF BOS

JERUZALEM - Adnan zit vast zonder dat een formele aanklacht tegen hem is ingediend. Dinsdag zou het Israëlische Hooggerechtshof zich over zijn zaak buigen, maar kort daarvoor maakte het Israëlische ministerie van Justitie bekenddat Adnan in april wordt vrijgelaten. Voorwaarde is dat hij zijn hongerstaking beëindigt.

Adnan is volgens zijn advocaten en familie na ruim twee maanden zonder voedsel ernstig verzwakt. Hij is vele kilo's afgevallen, zijn organen functioneren niet meer naar behoren. Vrijdag verklaarde een Israëlische mensenrechtenorganisatie dat Adnan op het randje van de dood zweefde.

Dat Adnan zijn hongerstaking liefst 66 dagen volhield, is opmerkelijk. Bij het Palestijnse ministerie van Gevangeniszaken worden statistieken bijgehouden van gevangenen die tijdens een hongerstaking stierven. Volgens woordvoerder Nasser Farawneh was Abdul Kader Abu al-Fahem in 1970 de eerste Palestijnse hongerstaker die in een Israëlische gevangenis overleed, na 20 dagen zonder eten.

Tien jaar later stierven Rasem Halaweh, Anis Dawleh en Ali al-Jaafari, nadat ze ruim vier weken niet gegeten hadden. De laatste Palestijnse gevangene die in een Israëlische gevangenis stierf tijdens een hongerstaking was Hussein Ibeidat, in 1992.

Bobby Sands

In 1981 stierf de beroemdste hongerstaker uit de geschiedenis, de Ier Bobby Sands, na een hongerstaking van 66 dagen. Sands, lid van het Ierse Republikeinse Leger, wilde door de Britse regering worden erkend als politiek gevangene.

De toenmalige Britse premier Thatcher weigerde in te gaan op die eis. In de hele wereld werden na Sands' overlijden protestdemonstraties gehouden. Over het leven en de dood van Sands werden boeken geschreven, liedjes gecomponeerd en films gemaakt.

Adnan is volgens zijn advocaten slecht behandeld. Tijdens ondervragingen zou hij zijn geslagen, ook werden 'haren uit zijn baard getrokken', aldus de Israëlische krant Haaretz. Adnan is lid van de Islamitische Jihad, maar of hij zich bezighield met terroristische activiteiten is niet duidelijk. Volgens zijn advocaten zit Adnan in een commissie die de twee Palestijnse rivaliserende partijen, Hamas en Fatah, probeert te verzoenen.

Israël sloot hem op als 'administratief gedetineerde' - onder deze noemer kunnen personen in Israël (lees: Palestijnen) langdurig worden vastgezet zonder proces. De wet stamt uit de Britse koloniale tijd. Deze praktijk wordt door mensenrechtenorganisaties gezien als een inbreuk op de burgerrechten. Er zijn op dit moment ruim 300 Palestijnse gevangenen administratief gedetineerd.

De laatste weken is vanuit de hele wereld de druk op Israël opgevoerd om Adnan vrij te laten. Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger Buitenlandse Zaken van de EU, sprak haar bezorgdheid uit over Adnans gezondheidstoestand. De rapporteur mensenrechten van de Verenigde Naties vroeg om zijn vrijlating. Daarnaast zijn er tientallen pagina's aangemaakt op Facebook, waarin steun wordt uitgesproken voor Khader Adnan. Het aantal tweets met de trefwoorden 'hongerstaking' en 'adnan' is niet meer te tellen.

De laatste weken waren er vele demonstraties voor Adnan op de Westbank en in Gaza. Ook in de Israëlische steden Tel Aviv, Haifa en Safed gingen mensen de straat op uit zorg over het lot van deze hongerstaker.

undefined

Meer over