Na 25 jaar verdachte aangehouden in moordzaak-Milica van Doorn, dankzij dna-verwantschapsonderzoek

Na vijfentwintig jaar heeft de politie zaterdag een verdachte aangehouden in de zaak-Milica van Doorn. De 47-jarige Zaandammer liep tegen de lamp door een dna-verwantschapsonderzoek.

Rob van Bree van de politie tijdens een persconferentie over de aanhouding van een verdachte in de moord- en vekrachtingszaak van Milica van Doorn Beeld anp
Rob van Bree van de politie tijdens een persconferentie over de aanhouding van een verdachte in de moord- en vekrachtingszaak van Milica van DoornBeeld anp

De toen 19-jarige Van Doorn werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een kerkvijver in Zaandam. De scholiere bleek verkracht en gedood met een mes. De dader werd niet gevonden.

Op het lichaam van Van Doorn werd dna-materiaal aangetroffen. Met moderne technieken kon later worden vastgesteld dat de dader vermoedelijk van Turkse afkomst is. Vorige maand werden daarom 133 Turkse Nederlanders, die in 1992 in de Zaandamse wijk Kogerveld woonden of verbleven, opgeroepen wangslijm af te staan voor een dna-verwantschapsonderzoek. Zij werkten bijna allemaal mee.

De uiteindelijke verdachte is een van de twee mannen die weigerden dna-materiaal af te staan. Het genetisch materiaal van een verwant heeft in combinatie met andere onderzoeksinformatie geleid tot zijn aanhouding. De 47-jarige man is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan, waarna een dna-match werd vastgesteld.

'Dit is de eerste keer in Nederland dat we door middel van grootschalig dna-verwantschapsonderzoek via een familielid bij een verdachte uitkomen', zegt Bob Steensma, hoofdofficier van justitie van het arrondissement Noord-Holland.

In de cold case rond de moord op Van Doorn werden ook in 2004 en 2008 dna-onderzoeken verricht, maar verwantschapsonderzoek behoort pas sinds 2012 tot de wettelijke mogelijkheden. Ook in de zaak-Marianne Vaatstra werd dit middel ingezet. Toen stond de dader, Jasper S., zelf materiaal af.

Dinsdag wordt de verdachte voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van moord dan wel doodslag en verkrachting. De dna-match en de aanhouding willen nog niet zeggen dat de man schuldig is, benadrukt het OM. 'Dat oordeel is aan de rechter.'

'De ontlading en de opluchting is enorm', zegt Robert Miltenburg namens de familie van Milica van Doorn. 'Wij zijn de Turkse gemeenschap ontzettend dankbaar voor hun medewerking.'

Milica van Doorn Beeld anp
Milica van DoornBeeld anp

Er zijn zo'n 1.500 ernstige politiezaken die nooit zijn opgelost, de cold cases, waarvoor minimaal twaalf jaar cel staat. Sinds 2012 is het wettelijk mogelijk om dna-verwantschapsonderzoek te verrichten. Dat houdt in dat dna, dat vrijwillig wordt afgestaan of al in opsporingsdatabases zit, wordt vergeleken met gevonden sporen. Als er een match is, betekent het dat de dader mogelijk een (ver) familielid van de dader is.

Dit zijn enkele coldcasezaken waarin dna een rol heeft gespeeld:

In de zomer van 1998 verdween de 11-jarige Nicky Verstappen tijdens een jeugdkamp in Brunssum. De zaak werd nooit opgelost, maar dit jaar zijn politie en justitie een grootschalig dna-verwantschapsonderzoek gestart waarbij duizenden mannen een oproep zullen krijgen om vrijwillig dna af te staan.

De zestienjarige Marianne Vaatstra werd in 1999 vermoord bij het Friese dorpje Veenklooster. In 2012 doet justitie een oproep onder 7.300 mannen om vrijwillig dna af te staan, waar ook Jasper S. gehoor aan geeft. Er blijkt bij hem een match van 100 procent te zijn. S. wordt tot 18 jaar cel veroordeeld.

Nicole van den Hurk (15) werd in 1995 verkracht en vermoord in de buurt van Eindhoven. Verdachte Jos van G. werd in 2016 veroordeeld voor verkrachting, maar vrijgesproken van doodslag omdat ook spermasporen van een onbekende andere man op het lichaam van het meisje werden aangetroffen. Volgens de rechtbank zou het kunnen dat die andere man Van den Hurk heeft vermoord.

De toen 19-jarige Milica van Doorn werd op 8 juni 1992 dood gevonden in een kerkvijver in Zaandam. De scholiere bleek verkracht en gedood met een mes. Op haar lichaam werd dna-materiaal aangetroffen waaruit bleek dat de dader vermoedelijk van Turkse afkomst was. 133 Turkse Nederlanders, die destijds in de buurt van Van Doorn woonden, werden opgeroepen om wangslijm af te staan voor een onderzoek. Met verwantschapsonderzoek werd vervolgens een verdachte gevonden, die zelf had geweigerd om mee te doen aan het onderzoek. Bij zijn arrestatie moest hij verplicht dna afstaan, waarna een match werd vastgesteld.

Miriam 'Mimi' Sharon werd in 1990 vermoord. De 36-jarige moeder werd bij de voordeur van haar woning in Den Haag doodgestoken. Nieuwe dna-sporen op twee sigarettenpeuken en op een nagelschaartje wijzen de weg naar Daniël E., die onlangs tot 14 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld.

Bij een homo-ontmoetingsplaats in het Rotterdamse Kralingse Bos werden in de zomer van 1993 Theo van Lente (56) en Hans Kaptein (47) doodgestoken. De dader ging ervandoor met hun auto's. In 2015 kwam de dader in beeld dankzij dna-verwantschapsonderzoek: Dave J. Hij kreeg 20 jaar cel.

Meer over