N-Iers vredesproces op dood spoor

Het vredesproces in Noord-Ierland is een grote slag toegediend. Ian Paisley's DUP, fel tegenstander van het Goede Vrijdag-vredesakkoord, won acht zetels en is nu met 28 zetels de grootste partij in de nieuwe Assemblee....

Dominee Paisley's Democratische Unionistische Partij laat daarmee de Ulster Unionistische Partij (UUP) van ex-premier David Trimble achter zich. Deze gematigde protestantse partij haalde 25 zetels, een verlies van drie.

Sinn Féin, de politieke vleugel van de IRA, werd aan katholieke kant de grote winnaar. De partij kwam uit op 24 zetels, zes meer dan in de vorige Assemblee. De SDLP, een gematigde katholieke partij, verloor zes zetels en houdt er 18 over.

Ex-premier Trimble concludeerde dat door deze uitslag het vredesproces op een dood spoor is geraakt. Hij pleitte voor nieuwe verkiezingen. Sinn Féin zei bij monde van Gerry Adams dat het Noord-Ierse zelfbestuur moet worden hersteld, maar zei ook niet te weten hoe hij met Paisley zou kunnen samenwerken. 'Hij is een dominee. En ik weet niet welk evangelie hij predikt. Ik hoop dat het er een is van dialoog en vrede.'

De Britse premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern die de verkiezingen uitschreven in de hoop de impasse in het vredesproces te doorbreken, overlegden gisteren in Wales. Een fiasco wilden beide premiers de stembusgang niet noemen. Na afloop zei Ahern dat 'de principes van het Goede Vrijdag-akkoord niet kunnen worden aangepast', maar dat er ruimte is om 'te praten over verfijningen'.

Meer over