Myanmarese autoriteiten erkennen betrokkenheid militairen bij moord Rohingya

De legerleiding van Myanmar heeft voor het eerst toegegeven dat militairen betrokken zijn geweest bij de moord op leden van de islamitische Rohingya-minderheid. Maar volgens het leger ging het om tien 'terroristen' die door de militairen gevangen waren genomen.

Rohingya vluchtelingenkinderen dragen hout in het Palong Khali-vluchtelingenkamp in Bangladesh Beeld reuters
Rohingya vluchtelingenkinderen dragen hout in het Palong Khali-vluchtelingenkamp in BangladeshBeeld reuters

Het was voor het eerst dat de autoriteiten van Myanmar toegaven dat militairen zich schuldig hebben gemaakt aan wandaden bij de militaire campagne in de westelijke deelstaat Rakhine. Het leger reageerde daarmee op aanvallen van militante Rohingya. Uit vrees voor het leger vluchtten de afgelopen maanden honderdduizenden Rohingya de grens over naar Bangladesh. Vluchtelingen vertelden dat hun dorpen werden platgebrand. Ook maakten zij melding van moordpartijen, mishandelingen en verkrachtingen. In totaal zijn nu al ruim 650 duizend Rohingya uit Myanmar gevlucht.

Mensenrechtenorganisaties en de Verenigde Naties spreken van etnische zuiveringen, maar de autoriteiten van Myanmar hebben dat steeds tegengesproken. Het leger zegt nu dat na onderzoek is gebleken dat tien 'Bengaalse terroristen' in september door militairen zijn vermoord in een dorp op ongeveer 50 kilometer van Sittwe, de hoofdstad van Rakhine. Het leger gebruikt altijd de term 'Bengalen' voor de Rohingya, waarmee het kennelijk wil aangeven dat de Rohingya illegale migranten uit het buurland Bangladesh zijn.

Volgens de legerverklaring vond de moordpartij begin september plaats, nadat militairen een aanval van militante Rohingya hadden afgeslagen. De militairen besloten hun tien gevangenen te executeren, omdat het 'onmogelijk' bleek hen naar het plaatselijke politiekantoor te vervoeren. Woedende dorpelingen wilden wraak nemen op de gevangenen en hadden zelfs al een graf voor hen gegraven. Toen ze hen met messen te lijf gingen, besloten de militairen de gevangenen met een schot in het hoofd om te brengen.

Het leger beloofde dat er maatregelen genomen zullen worden tegen de dorpelingen en de militairen. Maar volgens mensenrechtenorganisaties heeft het leger zich op veel grotere schaal schuldig gemaakt aan wreedheden. Yanghee Lee, de speciale rapporteur voor Myanmar van de Verenigde Naties, zou afgelopen maand een bezoek brengen aan Rakhine om de aantijgingen te onderzoeken, maar de Myanmarese autoriteiten weigerden haar de toegang tot het land, omdat ze niet objectief zou zijn.

Ook voor journalisten is de deelstaat feitelijk verboden terrein. Onlangs werden twee journalisten opgepakt die voor het persbureau Reuters verslag deden van de gebeurtenissen in Rakhine. Ondanks protesten uit het buitenland werden zij woensdag officieel in staat van beschuldiging gesteld op grond van een wet die nog uit de tijd dateert dat Myanmar, toen nog bekend als Birma, een Britse kolonie was. De twee, Wa Lone (31) en Kyaw Soe Oo (27), kunnen 14 jaar gevangenisstraf krijgen. De Voormalige Amerikaanse president Bill Clinton riep de autoriteiten op hen vrij te laten. 'Een vrije pers is van wezenlijk belang voor een vrije samenleving. Het vastzetten van journalisten is onaanvaardbaar, waar dan ook', zei hij op Twitter.

De kwestie zal ongetwijfeld tot nieuwe kritiek leiden op Aung San Suu Kyi, de voormalige Myanmarese oppositieleidster die een Nobelprijs kreeg voor haar strijd voor de democratie. Aung San Suu Kyi vormde twee jaar geleden een regering, nadat haar huisarrest was opgeheven en haar partij de verkiezingen had gewonnen. Maar vanuit het buitenland is er veel kritiek op haar zwijgen over de bloedige campagne tegen de Rohingya.

Zo ziet de vlucht van onderdrukte Rohingya eruit
Nog elke dag vluchten vervolgde Rohingya vanuit Myanmar naar Bangladesh. Mensen zoals Roseda Begom en haar gezin. Uitgeput en berooid proberen ze in een vluchtelingenkamp de draad weer op te pakken. (+)

Paus loopt op eieren in islamitisch Bangladesh
Paus Franciscus is na het boeddhistische Myanmar nu in het islamitische Bangladesh. Hij zal in dit land met een kleine katholieke minderheid uiterst behoedzaam moeten opereren. En de Rohingya-kwestie is slechts bijzaak. (+)

Deze radicale monnik legt uit waarom de paus het woord 'Rohingya' maar beter niet in de mond kan nemen
Het geweld tegen moslims in Myanmar? Allemaal de schuld van de Rohingya zelf, zegt Ashin Ottama Thiri. Hij is prominent lid van de groep boeddhistische monniken die álle islamieten het land uit wil hebben, wat de bezoekende paus er ook van vindt. (+)

In Bangladesh blijven Rohingya-vluchtelingen komen

Maanden na het begin van de exodus uit Myanmar komen er nog elke dag Rohingya-vluchtelingen Bangladesh binnen. Het zijn er nu bij elkaar 640.000, in overvolle opvangkampen. 'Ik ben mijn hele leven al op de vlucht.' Lees hier het verslag van journalist Ben van Raaij. (+)

En bekijk hier alle foto's van Daniel Rosenthal, die met Van Raaij afreisde naar Bangladesh.

'Een sleets cliché van een vluchtelingencrisis'
De rubriek Beeldvormers onderzoekt hoe een foto onze kijk op de werkelijkheid bepaalt. Deze week: de Rohingya-vluchtelingen van kamp Balukali. (+)

Verdreven Rohingya over hun erbarmelijke vlucht: 'Zwakke mensen moesten we achterlaten'
Bangladesh vangt meer dan 400 duizend verdreven Rohingya uit Myanmar op. Die zijn wanhopig. 'Ik denk niet dat we ooit nog kunnen terugkeren.'

In beeld
Dit zijn de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh: angstig, hongerig, haveloos.

Meer over