'Myanmar verlengt huisarrest oppositieleidster'

RANGOON (ANP) - Het militaire regime van Myanmar (Birma) heeft het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi verlengd. Dit hebben politiebronnen in Myanmar laten weten.

Haar laatste detentie begon in mei 2003 en zou dit weekeinde aflopen. Volgens het Japanse persbureau Jiji heeft de junta van Myanmar de hechtenis van de oppositieleidster met twaalf maanden verlengd.

Een Aziatische diplomaat zei dat Suu Kyi vrijdag eerder op de dag bezoek van de politie kreeg. Van de afgelopen zeventien jaar heeft de 61-jarige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede een groot deel in de gevangenis gezeten of onder huisarrest doorgebracht. Zij kan niet telefoneren en zij mag geen bezoekers ontvangen.

Myanmar wordt sinds 1962 geregeerd door militairen, die de grote overwinning van de oppositiepartij NLD van Suu Kyi bij de verkiezingen van 1990 negeerden. Anderhalve week geleden riepen vijftig voormalige regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse oud-presidenten Bush sr., Clinton en Carter, de militaire regering van Myanmar op Suu Kyi vrij te laten.

Meer over