Nieuws

Myanmar laat duizenden gevangenen vrij om buurlanden gunstig te stemmen

Het militaire regime van Myanmar laat ruim 5.600 gevangenen vrij. De officiële aanleiding voor deze amnestie is een boeddhistische feestdag, maar het gebaar moet ook de buurlanden overtuigen van de goede bedoelingen van de junta. Die landen hebben legerleider Min Aung Hlaing geweigerd bij de aanstaande regionale Asean-top.

Familie en vrienden wachten op de vrijlating van gevangenen uit een gevangenis in Yangon op 30 juni. In juni werden tweeduizend gevangenen vrijgelaten. Beeld EPA
Familie en vrienden wachten op de vrijlating van gevangenen uit een gevangenis in Yangon op 30 juni. In juni werden tweeduizend gevangenen vrijgelaten.Beeld EPA

Dit weekeinde bedankte de Association of Southeast Asian Nations (Asean), de organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen waar Myanmar ook lid van is, voor de aanwezigheid van legerchef Min Aung Hlaing bij een top aanstaande vrijdag. Alleen een ‘niet-politieke vertegenwoordiger’ die in contact staat met alle partijen in Myanmar, waaronder de partij van de in februari gevangen genomen staatsraad Aung San Suu Kyi, is welkom.

Deze ongekende weigering vereiste crisisberaad, want Asean neemt alleen beslissingen op basis van consensus onder de leden, en is wars van inmenging in andermans interne aangelegenheden. Die passieve opstelling, vooral inzake de politieke crisis in Myanmar kwam Asean eerder op felle internationale kritiek te staan.

Volgens een woordvoerder van de junta is Asean dan ook door ‘buitenlandse machten’, zoals de Europese Unie en de Verenigde Staten onder druk gezet Min Aung Hlaing te weigeren. Aan de basis van het zeldzame protest van Asean ligt echter een totaal gebrek aan vooruitgang in de uitvoering van een stappenplan dat de organisatie had opgesteld voor herstel van de democratie in Myanmar. Met dat plan probeerde Asean in april dit jaar de aanhoudende politieke crisis te bezweren.

De legerleider negeert dit plan, en houdt vast aan zijn eigen blauwdruk. Volgens de junta is Myanmar voorlopig nog niet rijp voor verkiezingen, ‘door provocaties en geweld door politieke tegenstanders’.

Schaduwregering

De junta greep in februari de macht, nadat de militairen een verpletterende verkiezingsnederlaag hadden geleden tegen de oppositie onder leiding van Aung San Suu Kyi. Suu Kyi en veel van haar partijleden werden gevangengezet. De Myanmarezen gingen maandenlang de straat op in massale protesten die met steeds zwaarder geweld werden neergeslagen. Vele duizenden demonstranten en critici van het bewind werden opgepakt, en 1.100 mensen zouden door leger en politie zijn gedood.

Na maanden van grotendeels vreedzaam protest grijpen Myanmarezen steeds vaker naar de wapens. Ook etnische legertjes die zich al jaren tegen het regime verzetten, hebben de strijd verhevigd. Tegenstanders van de junta hebben zich na de machtsovername verenigd in een schaduwregering, die onder de naam Nationale Eenheidsregering (NUG) de bevolking heeft opgeroepen tot gewapend verzet.

Meer over