Muzikale cartoongangsters verzuipen in geluidsmoeras

Het blijft een klein raadsel waarom de Fun Lovin' Criminals in hun woonplaats New York nooit meer dan een cultstatus hebben bereikt....

In plaats daarvan staan de Criminals steevast bijna elk jaar een paar keer voor uitverkochte zalen en festivals in Nederland en Europa. Direct al met hun debuut-cd Come Find Yourself en de monsterhit Scooby Snacks in 1996. Loco, de derde cd, kent dezelfde formule als zijn voorgangers. Wat disco, hip hop, een vleugje latin, wat cocktailjazz en een mespuntje rock. Met als constante de zingzeg-voordracht van voorman en gitarist Huey Morgan.

Afgelopen zondag in Paradiso bleek de unieke diversiteit van de Fun Lovin' Criminals bijna volledig verdampt. Misschien dat het verleden van nieuwe drummer Mackie (voorheen in hardcore bands als Bad Brains en de Cro Mags)een rol speelde, want bijna alle up tempo nummers veranderden in nondescripte punkpop met hier en daar de vereiste voetbalkoren. Een kraker als de Scooby Snacks, met meezingbaar refrein en herkenbaar staccato gitaarrif, kon zich nog aan die grauwe middelmaat ontworstelen.

Maar het Bo Diddley-ritme van Korean Bodega en de rockabillytwang van Dickholder werden genadeloos geofferd aan de metalgoden. Sterker nog, sommige nummers waren pas te herkennen als er een typerende sample voorbijkwam. Wel begrijpelijk als je de belabberde geluidsmix beschouwt waarmee Morgan, bassist Fast en drummer Mackie een geluidsmoeras creeërden waarin de toetsenpartijen, trompetaccenten en achtergrondzang verzopen.

Zelfs een rustig nummer als Half a Block werd verziekt door een veel te hard afgestelde bas. En dan was er ook nog een melige nagespeelde Starwars-scène met lichtzwaarden van Bart Smit en een overbodige cover van Johnny Cash' Delia. Overhemd open tot boven de navel en met een sigaret in de mondhoek, verklaarde Morgan heel vereerd te zijn met dit optreden. Met het gecultiveerd image van de aimabele cartoongangster zat het dus wel snor. Maar live waren de zware jongens een stuk eenvormiger en minder oorspronkelijk dan verwacht.

Meer over