MUZIEK

Leonore van Beethoven door het Radio Kamerorkest, Groot Omroepkoor en solisten onder leiding van Arnold Östman, zaterdag om 14 uur in het Concertgebouw in Amsterdam....

Onder leiding van Ton Koopman voert The Amsterdam Baroque Orchestra en Choir komende tien jaar alle cantates van Bach uit.De eerste vier zijn dinsdag te horen in Amsterdam (Grote Zaal), het volgende kwartet dinsdag in Rotterdam (De Doelen), waarna vier andere op 27 november in Den Haag (Philipszaal) klinken.

Kamermuziek: Aleksej Ljoebimov geeft zaterdag een pianorecital (Brahms, Silvestrov, Schubert) in Amsterdam (Kleine Zaal); het Reizend Muziekgezelschap met Schumann, Dorati, Martinu, Arensky, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven, woensdag in Rotterdam (De Doelen), donderdag in Utrecht (Vredenburg) en 25 november in Amsterdam (Kleine Zaal); de Bulgaarse pianiste Marietta Petkova met Scarlatti, Chopin, Debussy, Bartók, zondag om 12 uur in Cristofori, Amsterdam.

Bernard Haitink dirigeert de Tweede symfonie van Mahler door het Concertgebouworkest en Groot Omroepkoor en de solisten Charlotte Margiono en Jard van Nes. Woensdag en donderdag in het Concertgebouw in Amsterdam.

Orkesten: Het Radio Symfonie Orkest met Chopin (Tweede pianoconcert in f door Imogen Cooper), Lutoslawski, zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Filharmonisch Orkest en harpiste Manja Smits met Ravel, Debussy, Bach, vanavond in Utrecht (Vredenburg); het Residentie Orkest en koor met premières van Kagel en Hans Koolmees (Cantate voor orkest), zondag in Den Haag (Philipszaal); het Gelders Orkest met Moesorgski, Glazoenov (Vioolconcert door Raphael Oleg), Franck, donderdag in Veenendaal, op 25 en 27 november in Nijmegen; het Orkest van het Oosten met Wagner, Sjostakovitsj (Celloconcert nr 2 door Pieter Wispelwey) en Dvorák, woensdag in Leiden, donderdag in Almelo en 25 november in Enschede.

In de Beurs van Berlage in Amsterdam worden zaterdag op een Welte-Mignon vleugel authentieke pianorollen gedraaid die persoonlijk zijn ingespeeld door Gustav Mahler, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns en Ignaz Paderewski. Pianist Polo de Haas speelt Liszt, Ravel en Chopin, na afloop pianolamuziek in de foyer.

Oude muziek: De Amsterdamse Bach Solisten en cellist Wim Straesser met Bach-programma, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal); zondag om 14.15 uur in Beurs van Berlage in Amsterdam onder anderen Rudolf Senn op violone da gamba en Vaughan Schlepp op klavecimbel met Frescobaldi, Bach, Castello, Fontana; Ensemble Bouzignac, zaterdag in Maastricht (Cellebroederskapel), woensdag in Zwolle (Odeon).

Het Noordhollands Philharmonisch Orkest voert onder leiding van George Benjamin Des canyons aux étoiles van Messiaen uit, een werk voor pianosolo, xylorimba, klokkenspel en orkest uit 1974. Zaterdag in Alkmaar (De Vest) en zondag in Haarlem (Concertgebouw). Vanavond in Haarlem een tv-film en een discussie over Messiaen met Reinbert de Leeuw, Peter-Jan Wagemans en George Benjamin.

In Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht zondagavond een forumdiscussie over Alfred Schnittke door Willem Vos, Elmer Schönberger, Lev Markiz, Frans Lemaire en Mark Lubotski.

Nieuwe muziek: In de Kloveniersdoelen in Middelburg zaterdag pianist Marcel Worms met Milhaud, Rzewski, Antheil, Janssen, Loevendie en Gershwin, zondag om 16 uur klankdichter Jaap Blonk met een 'Dada'-programma; het Meridian Arts Ensemble uit New York met Zappa, Beefheart, Lutoslawski, Gesualdo, zondag in Den Bosch (VSB-bank), maandag in Amsterdam (Sweelinck Conservatorium), donderdag in Middelburg (Kloveniersdoelen), 25 november Utrecht (Kikker), 27 november in Arnhem (Luxor); het Artis Kwartet met Wisser, Rihm, Weigl, zaterdag in Amsterdam (De IJsbreker).

In theater Zeebelt, Den Haag, vanavond de première van de 'vliegenopera' Pearl Harbour op muziek van Victor Wentink in samenwerking met Remko Scha, op een libretto van Hanna Boender. Een kleine produktie die met de verrekijker moet worden bekeken. Tot en met 3 december.

De jazz-dance groep Corduroy treedt vanavond op in Arena in Amsterdam.

Obituary, Pitchshifter en Eyehategod spelen vanavond in Scum in Katwijk.

Vanavond in Nighttown Rotterdam het Nine to five-festival: gelegenheidsgroepen spelen nummers van het White album van The Beatles.

Ramblin' Jeffrey Lee Pierce en Cypress Grove spelen vanavond in Para in Breda, zaterdag in Simplon in Groningen en maandag in Brouwershoeck, Leeuwarden.

Reggaedubgroepen Dread Zone, Digidub en dj Lady Aïda, vanavond in de Effenaar, Eindhoven en zaterdag in LVC, Leiden.

Warren G. treedt vanavond op in Escape in Amsterdam en zaterdag in Nighttown, Rotterdam.

Vannacht in Paradiso in Amsterdam de VIP-club, met dj DNA en de Engelse groep Loop Guru. Zaterdag is Loop Guru in de Vrije Vloer in Utrecht.

Shootyz Groove speelt zaterdag in de Metropool in Hengelo en zondag in de Melkweg in Amsterdam.

The Roots zijn zaterdag in Tivoli in Utrecht en zondag in de Melkweg, Amsterdam.

Terry Lee Hale is zaterdag in Tom Tom in Heythuizen en zondag in 't Paard, Den Haag.

Lagwagon speelt zaterdag in 't Bolwerk in Sneek.

Zaterdag in Paradiso in Amsterdam B-boy extravaganza, met Rowdy, Madd Audience, A.C. Tune & Scissors en Bugas.

Beck staat zondag in Vera in Groningen.

Junkhouse speelt zaterdag in Rotown in Rotterdam, zondag in 't Paard in Den Haag, 23 november in de Melkweg in Amsterdam, en 24 november in Doornroosje in Nijmegen.

Yellowman geeft concerten in Arnhem (Luxor, 20 november), Amsterdam (Paradiso, 21 november), Groningen (Huize Maas, 22 november), Den Bosch (Willem II, 23 november), Den Haag (Paard, 24 november) en Utrecht (Tivoli, 25 november).

Counting Crows spelen zondag in 't Noorderligt in Tilburg.

The Melvins spelen maandag in Nighttown, Rotterdam, woensdag in Doornroosje, Nijmegen en donderdag in de Effenaar, Eindhoven.

New Fads spelen op 23 november in LVC in Leiden en 24 november in de Arena in Amsterdam.

Joe Cocker staat op 23 november in de Brabanthallen in Den Bosch.

Suede en The Manic Street Preachers geven donderdag een concert in Paradiso in Amsterdam.

These Animal Men spelen op 24 november in de Arena in Amsterdam.

De formatie Oxala van gitarist Fernando Lameirinhas is zondag in Theater Romein, Leeuwarden.

Altist Michael Moore is vanavond met een uitgebreide bezetting van Trio Clusone in Amsterdam (BIM-huis), maandag in Antwerpen (deSingel), woensdag in Nijmegen (O'42).

In het SJU-huis, Utrecht, zaterdag Octofunk van saxofonist David Murray; zondag lezing door zangeres Denise Jannah.

Oliver Lake, Fred Hopkins en Andrew Cyrille treden zondag om 16 uur op in Theater aan het Spui, Den Haag.

Willem van Manens Contraband '94 is vanavond in Haarlem (HJC), dinsdag in Rotterdam (Dizzy), donderdag in Velp (Kunsthuis 13).

Steve Lacy en Simon Nabatov zijn zondag in Paradox, Tilburg, maandag in Wilhelmina, Eindhoven, woensdag in het BIM-huis, Amsterdam.

Het kwartet van Maarten van der Grinten (gitaar) en Ben Herman (C-melodysax) is zaterdag in Amsterdam (BIM-huis), zondagmiddag in Deventer (La Balance).

Het Maiden Voyage Jazz Orchestra speelt zaterdag in Popular, Rotterdam.

Donderdag feestconcert ter gelegenheid van de 65ste verjaardag van Wim Overgaauw, in Nick Vollebregt's, Laren.

Het gitaarkwintet van Fred Frith treedt vanavond op in de Kloveniersdoelen, Middelburg en zaterdag in Paradox, Tilburg.

De Senegalese zanger-gitarist Baaba Maal geeft zaterdag in Rasa, Utrecht, een concert met Mansour Seck en twee musici op kora en xalam.

De Oosterpoort, Groningen, presenteert zaterdag een Latin Dance Night met de Fra Fra Big Band (paramaribop), Septeto Turquino (Cubaanse son) en Conexion Latina (salsa).

In Cosmic in Amsterdam zaterdag en zondag Arte Flamenco met zanger Chiquite de Bronce en van 22 tot en met 26 november in de Kleine Komedie in Amsterdam Cuadro Flamenco.

Meer over