Muziek

Sven Ratzke

Op 25/9 in het Bimhuis, Amsterdam.

bimhuis.nl

Allround podiumdier Sven Ratzke laat woensdag al zijn kunsten zien. In de eenmalige liveshow waarin hij zijn laatste album Songs in a Cabaret als leidraad gebruikt, maakt hij met zijn publiek een ronde langs de theaters van Parijs, New York, Berlijn en Wenen. Ratzke zingt daarbij op onnavolgbare wijze liederen van cabaretdiva's als Marlene Dietrich en Hildegard Knef maar ook speciaal voor hem geschreven songs van Mathilde Santing en Cora Frost. Fay Lovsky is speciale gast.

Laura Marling

Op 21/9 in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht. vredenburg.nl

Uit dezelfde Londense folkscene als Mumford & Sons en Noah & The Whale komt de jonge Britse singer-songwriter Laura Marling. Met haar laatste album Once I was an Eagle gooide de 23-jarige zangeres hoge ogen en haar diep doorvoelde intense muziek leverde zelfs vergelijkingen op met Joni Mitchell. Wie wil horen of die vergelijkingen terecht zijn kan zaterdag gaan luisteren in Vredenburg Leidsche Rijn, waar Marling optreedt.

MEER MUZIEK

POP

Prince himself tipte haar als nieuwe belofte. De sophisticated funkdame Janelle Monáe treedt 21/9 op in People's Place (Amsterdam) Poltergeist bestaat uit ex-Echo & The Bunnymen leden en het geluid van de band is meteen als zodanig herkenbaar: eighties indie britpop. Vanavond in Paradiso (Amsterdam) en op 20/9 in Ekko (Utrecht) De elektronische soul en funk van Amp Fiddler is vanavond te horen in North Sea Jazz Club (Amsterdam) en 20/9 in Bird (Rotterdam)

Folkpunk singer-songwriter Frank Turner speelt met zijn Sleeping Souls op 22/9 in de Effenaar (Eindhoven) en 23/9 in Tivoli de Helling (Utrecht)

Tony Joe White brengt zijn swamp bluessound vanavond naar de Boerderij (Zoetermeer) en op 20/9 naar Paradiso (Amsterdam) Alison Moyet, de ene helft van eighties synthpopduo Yazoo is teruggekeerd naar de dansvloer en treedt 23/9 op in Paradiso (Amsterdam) Met een verleden als dakloze heeft Willis Earl Beal genoeg om uit te putten als nieuwe en jongen soul/blues artiest. Op 23/9 staat hij in het MC Theater (Amsterdam).

KLASSIEK

Claudio Abbado, dirigent van het Orchestra Mozart, voormalig leider van de Scala en de Weense Staatsopera, is terug in het Concertgebouw (Amsterdam). Met zijn Mozartorkest en met Martha Agerich op de piano voert hij Beethovens eerste pianoconcert en vierde symfonie uit op 25/9 Tristan und Isolde worden wederom tot leven gewekt. De Nationale Reisopera brengt samen met het Noord Nederlands Orkest Wagners opera in in een uitgebreide toer. De première is op 22/9 in het Wilminktheater (Enschede). Daarna volgt een tournee. Met een stem 'vederlicht en romig tegelijk' zingt de Roemeense sopraan Angela Georghiu, begeleid door het Gelders Orkest, hoogtepunten uit haar operarepertoire in het Concertgebouw (Amsterdam) op 24/9 Het Atheense orkest Armonia Atenea speelt op de zaterdagmatinee van 21/9, o.l.v. George Petrou en met countertenor Max Emanuel Cencic, Händels opera Alessandro in het Concertgebouw (Amsterdam) Het Nederlands Kamerkoor richt zich met Vers La Méditerranée op het Middellandse Zeegebied en zingt werken van o.a. Debussy, Ravel en Poulenc; op 19/9 in Musis Sacrum (Arnhem), 20/9 in de Pieterskerk (Utrecht) en op 22/9 in zowel de Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen en in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam).

DANCE

Detroit dj Seth Troxler draait de hele nacht in Trouw (Amsterdam) op 22/9 De succesvolle Nederlandse technoproducer Egbert beleeft de presentatie van zijn debuutalbum op 20/9 in de Melkweg (Amsterdam) waar hij een live marathonoptreden doet van zes uur De Rotterdamse Technobovenbaas Michel de Hey draait op 20/9 in Air (Amsterdam) Op 20/9 en 21/9 opent Pleinvrees, vaandeldrager van de melodieuze housemuziek, het clubseizoen met een festival vol internationale dj's zoals Oliver Koletzki, Kölsch, Guy Gerber, Gabriel Ananda en Arjuna Schiks Planet Rose, Doornroosjes (Nijmegen) dance avond, heeft op 21/9 de up and coming techno dj Shifted en de Zweedse Stafan Linzatti op het programma.

JAZZ

De nieuwste band van trompettist Eric Vloeimans, Oliver's Cinema, speelt in een akoestische triobezetting filmmuziek en filmische muziek. Op 20/9 in het Bimhuis (Amsterdam) De Braziliaanse zanger/gitarist en alleskunner Morais speelt samen met het Martin Fondse project op 21/9 in het Bimhuis (Amsterdam) Melodie staat centraal in de hedendaagse jazz van de Amsterdams-Siciliaanse gitarist Sandro Fazio en zijn quintet. Hij speelt op 22/9 met zijn band en gastsaxofonist Francesco Bearzatti in het Bimhuis (Amsterdam).

WERELD

Het Braziliaanse muziekproject O Fino Da Bossa presenteert zijn debuutalbum vol bossanova en hedendaagse folk op 22/9 in Paradiso (Amsterdam) Onder de noemer Pure Irish Drops spelen drie Ierse topmuzikanten, Seán Ryan, Denis Ryan en Conor Moriarty op 24/9 in de Oosterpoort (Groningen) Het achtkoppige tango-orkest van Roberto Alvarez, Color Tango, is weer terug in Nederland en treedt 25/9 op in de Oosterpoort (Groningen).

undefined

Meer over