MUZIEK

XC-NN, de groep van voormalig Sisters Of Mercy-gitarist Tim Bricheno, is vanavond in Arena, Amsterdam en zaterdag op Vlietpop in Leidschendam....

Vanavond speelt de Engelse noise-groep Cornershop in het Drieluik, Zaandam.

De komende dagen in Brummen, naast OJC De Bliksem, het Bliksems Feestweekend: The Scene en Herman Brood spelen vanavond, De Dijk en Sjako! zijn er zaterdag, Golden Earring en Powerplay treden zondag op.

Vanavond in de Melkweg, Amsterdam, een raggazine special met onder meer Fatal Attraction.

Link Protrudi & The Jaymen spelen in de Brouwershoek, Leeuwarden (vanavond), Tivoli in Utrecht (zaterdag) en OOC/ Perron 55 in Venlo (zondag).

In Burghsluis, tussen Renesse en Haamstede, wordt zaterdag het festival Beachpop '94 gehouden. Vanaf 10 uur concerten van onder meer 2 Unlimited, The Stranglers, Galliano, The Scene en Prodigal Sons.

Waltari is zaterdag op het Vlietpop-festival, Leidschendam.

De Vrije Vloer in Utrecht houdt zaterdag een slotfeest met De Abba's, het lollige andere bandje van Hallo Venray-leden Henk Koorn en Toon Moerland.

EKKO in Utrecht houdt zaterdag een Dance-O-Mania met acid trance en 404 (een gezamenlijk optreden van The Human Beings, Paradize Disowned en Eric Cycle).

Zondag is country-zanger Dwight Yoakam in Paradiso, Amsterdam.

De ruiggebekte Canadese zangeres Sass Jordan is maandag in de Melkweg, Amsterdam.

No Means No speelt dinsdag in Paradiso in Amsterdam.

The Wailers zijn dinsdag in het Noorderligt, Tilburg, en woensdag in de Melkweg in Amsterdam.

Pink Moon is woensdag in Rotown, Rotterdam.

De sixties-band The Pretty Things treedt woensdag op in Arena in Amsterdam.

Senser speelt woensdag in Doornroosje, Nijmegen.

Chorus Of Disapproval, de uit Los Angeles afkomstige godfathers of hardline straight edge, speelt donderdag in Vera Groningen. Vooraf Ironside.

Peter Gabriel is de belangrijkste attractie bij de concerten die woensdag in de Statenhal in Den Haag worden gegeven als overblijfsel van wat het WOMAD-festival had moeten worden. Ook aanwezig: Lucky Dube, Galliano en Remmy Ongala & Orchestre Super Matimila.

De Rollins Band is donderdag in Paradiso, Amsterdam.

GWAR treedt donderdag op in Nighttown, Rotterdam.

The Skatalites spelen donderdag in Doornroosje in Nijmegen.

Khaled, koning van de Algerijnse ra staat vandaag in Paradiso, Amsterdam.

In het Haarlemmerhout Festival Tradisón (Cuba), Di-da-di (Afrikaanse percussie) en Saóa Akil (Marokkaans), zondag op het Vlooienveld in de Haarlemmerhout, Haarlem.

Festival Viva Brasil in Amsterdam presenteert maandag Fuzuê en Ney Matogrosso & Aquarela Carioca in de Melkweg, dinsdag Djavan en Bacan in Escape.

Muziek, zang, dans en acrobatiek door ensemble Xhuxiong Yi uit China, woensdag in Paradiso, Amsterdam.

Son-orkest Sierra Maestra uit Cuba speelt donderdag in de Melkweg, Amsterdam en op 8 juli in Theater Romein, Leeuwarden.

De Holland Music Sessions in de Kleine Zaal, Amsterdam, openen vanavond met de sopraan Ingrid Stijsiger en anderen in werk van Bosmans, Chopin, Brahms, Strauss. Zondag onder anderen de sopraan Shin-Shin Li met Mahler, Mendelssohn-Bartholdy, Prokovjev. Dinsdag pianiste Lisa Smirnova met Haydn, Beethoven, Liszt en Prokovjef.

Het Residentie Orkest en

-Bachkoor onder dirigent Günther Herbig spelen Nänie en Ein deutsches Requiem van Brahms, zaterdag in de Anton Philipszaal, Den Haag, zondagavond in de Amsterdamse Grote Zaal. Solisten zijn de sopraan Annegeer Stumphius en de bariton John Bröcheler.

Claudio Monteverdi's L'Incoronazione di Poppea, met Les Talens Lyriques, onder regie van Pierre Audi, gaat opnieuw bij de Nederlandse Opera in het Amsterdamse Muziektheater. Voorstellingen op 4, 6 en 8 juli, 10 juli matinee.

Het Concertgebouworkest onder Yoel Levi opent de Robeco Zomerconcerten, zaterdag in de Grote Zaal, Amsterdam, met Mahlers Tweede symfonie. Solisten zijn de sopraan Roberta Alexander en de alt Jard van Nes. Maandag het Concertgebouworkest onder Claus Peter Flor, met Mozart KV 467 en Brahms.

In de Anton Philipszaal, Den Haag, vanavond het Residentie Orkest onder Evgeni Svetlanov (Bernstein, Gershwin, Franck en Ravel).

Het Hollands Blazers Consort en dirigent Jeroen Vermeulen koppelen Rossini en Gounod aan Mozarts Gran Partita, zondag om 13 uur in de Grote Zaal, Amsterdam.

Pianist Alexander Toradze is solist in Prokofjevs Vijfde pianoconcert, donderdag in de Grote Zaal in Amsterdam, met het Radio Filharmonisch onder Alexander Lazarjev. Op het programma ook Stravinsky's Psalmensymfonie en Suite De Vuurvogel.

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem opent zaterdag met het King's College Choir (Britten, Monteverdi, Purcell, Pärt) in de St. Bavo op de Grote Markt. Vanaf dinsdag aldaar het veertigste Internationaal Improvisatieconcours, op thema's van Olivier Latry, Joep Straesser en Piet Kee; finale op 7 juli.

In de Doelen, Rotterdam, dinsdag een Schubert-programma door cellist Mikhail Milman en het Borodin kwartet, donderdag Australisch Jeugdorkest en pianiste Cristina Ortiz, met Grieg, Bartók, Ravel en Rimsky-Korsakov.

Tien jaar 'Nieuwe Muziek' in de Kloveniersdoelen, Middelburg, onder de titel Zomerklanken. Vanavond openingsprogramma rondom de mondharp, met Gengéngonggan, 'originele muziek en dans performance', geïnspireerd op de traditie van de houten mondharp in Bali. Medewerking verlenen Phons Bakx, danser André Kleeman, en 'de grootste mondharpspecialist van Europa', John Wright.

De Leidse Pieterskerk begint zaterdag aan een grootscheepse restauratie van het Van Hagerbeer-orgel, die vijf jaar in beslag zal nemen. Vanavond 'slotconcert' door organist Nico de Raad.

Meer orgelconcerten: Pieter van Dijk in Kapelkerk en Lutherse Kerk, Alkmaar (woensdag), Cees van der Poel met Sweelinck, Bach en Liszt in de Oude Kerk, Amsterdam (zaterdag), Ton van Eck met Widor, Malling en Van der Horst in de Nieuwe Bavo, Haarlem (zaterdag), Louis Robilliard in de Grote Kerk, Den Haag (zaterdag), Leonore Lub met Franck, Widor en Saint-Saëns in de Janskerk, Utrecht (zaterdag), Ben van Oosten met twee orgelsymfonieën van Widor in de Utrechtse Domkerk (woensdag), Piet Kee in een Bach-programma in de Westerkerk, Amsterdam.

Eveline & the Groove Movement, treedt vanavond op in Donkeyshot, Heemskerk.

De Mike Delferro/ Frank Vaganée Group speelt zaterdag in Max' muziekboerderij, Den Oever.

Het North Sea Jazz Festival, van 8 tot en met 10 juli in het Haagse Congresgebouw, wordt donderdag voorafgegaan door het Midsummer Jazz Gala, met trompettist Roy Hargrove, pianiste/ zangeres Shirley Horn, het trio van pianist Herbie Hancock, en het Metropole Orchestra. Na afloop 'wining, dining and dancing', met het Timeless Orchestra.

Dodorama, Rochussentraat 169 Rotterdam, presenteert zondag om 15 uur pianist Fred van Hove en de Rotterdamse Improvisatie Pool.

In de Amsterdamse jazzclub Parker's maandag Herman Brood & Friends, dinsdag het Paulus Potters trio, woensdag het kwartet van saxofonist Toon Roos.

Meer over