Muziek

ST VINCENT

Op 15/2 in Paradiso, Amsterdam.

paradiso.nl

De Amerikaanse Annie Clark speelde al in de band van Sufjan Stevens en zong in The Polyphonic Spree voordat ze als St Vincent een solocarrière begon. Met David Byrne nam ze in 2012 het goed ontvangen Love This Giant op waarmee ze meteen grotere bekendheid kreeg. Met breed georkestreerde liedjes, agressieve gitaren en de verslavende ritmes van haar laatste album Birth In Reverse staat ze zaterdag in Paradiso.

WONDERLAND FESTIVAL

Op 15/2 in Transformaterhuis, Westerunie en Westerliefde, Amsterdam.

verknipt.org

Het is deephouse, house, techhouse en techno dat de klok slaat op het Wonderland Festival 15/2 in Transformaterhuis, Westerunie en Westerliefde (Amsterdam). Op het programma staan o.a. Marco Bailey, Tommy Four Seven, Olivier Weiter en De Sluwe Vos.

HIEROGLYPHIC BEING

Op 18/2 in Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. muziekgebouw.nl

Jamal Moss, oftewel Hieroglyphic Being, maakt misschien de wel de grilligste elektronische muziek die net zo makkelijk schuurt aan een onstuimige Miles Davis als aan lo fi Chicago house. In dit concert uit The Rest Is Noise-serie, dat nieuwe ontwikkelingen in pop, jazz en elektronica signaleert, mag je dinsdag zowel abstracte elektronica als sprituele jazz als hints naar new wave verwachten.

MEER MUZIEK

POP

New wave grootheid Gary Numan, die faam verwierf met Cars en Are Friends Electric, bracht vorig jaar zijn nieuwste album uit. Numan staat 14/2 in de Melkweg (Amsterdam) Ze had een van de grootse popanthems van het afgelopen jaar met Burn. Op 15/2 treedt de Britse Ellie Goulding op in de HMH (Amsterdam)

De alterna-folk met literaire teksten van Suzanne Vega beleefde zijn hoogtepunt in de jaren tachtig. Al vijfentwintig jaar in de business staat de zangeres 16/2 in Paradiso (Amsterdam)

Mop Mop, het geesteskind van de Italiaanse muzikant en producer Andrea Bernini, speelt een groovy postmoderne mix van funk, afro en jazz 15/2 in Bird (Rotterdam)

Met een cover van Bon Ivers Skinny Lover gooide de piepjonge Britse Birdy hoge ogen. Inmiddels is de zangeres 17, heeft twee albums op haar naam staan en zingt 14/2 in Paradiso (Amsterdam), 16/2 in Effenaar (Eindhoven) en 17/2 in De Oosterpoort (Groningen)

In An Intimate Acoustic Evening with Heather Nova kleedt de zangeres haar liedjes uit tot akoestische versies en laat ze vergezeld gaan van schilderijprojecties. Vanavond in Dr Anton Philipszaal (Den Haag), 14/2 in Frits Philips Muziekgebouw (Eindhoven) en 15/2 in Stadsschouwburg (Haarlem).

KLASSIEK

De Zweedse sopraan Erika Sunnegardh zingt Strauss. Vanavond en 14/2 klinken in De Doelen (Rotterdam) onder andere stukken uit Salomé en Der Rosenkavalier

Het Amsterdamse Nieuw Ensemble brengt vanavond in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) een ode aan twee componisten die ons in 2012 ontvielen: Elliot Carter en Jonathan Harvey

De vijftiende-eeuwse componist Antoine Brumel componeerde een mis over de aardbeving die zou hebben gewoed toen Christus stierf aan het kruis. Vanavond in Drie Renaissancemeesters wordt die aardbevingsmis door het Nederlands Kamerkoor uitgevoerd in de St. Petruskerk (Boxtel). Daarna volgt een tournee door het land

Componist Bart Visman laat in een wereldpremière zijn nieuwe koorwerk horen. Het werk wordt 15/2 in de zaterdagmatinee van Het Concertgebouw (Amsterdam) uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest, o.l.v. Stéphane Denève, en het Groot Omroepkoor

Wie Valentijnsdag met klassieke muziek wil vieren kan 15/2 naar de Stadsgehoorzaal (Leiden). Daar speelt het Residentie Orkest onder leiding van Dimitri Slobodeniouk en met violist Vadim Gluzman als solist een romantisch programma met werk van Berlioz, Tsjaikovski, Wagner en Strauss.

DANCE

De Zweedse technodj Adam Beyer draait een zes uur lange set op 14/2 in Trouw (Amsterdam)

Skrillex, wereldwijd de populairste dubstepdj, bezoekt met zijn Takeover-show diverse wereldsteden. Amsterdam staat ook op zijn lijstje. Op 19/2 treedt de dj op met lokale grootheden in Bitterzoet (Amsterdam), 20/2 op het schip Ocean Diva (Amsterdam) op 22/2 een uitstapje naar Simplon (Groningen) en op 23/2 in Studio 80 (Amsterdam)

Het duo Dusky, een gevestigde naam in UK house en techno, dat zich laat inspireren door klassiek, jazz en avant garde, staat 14/2 in Toffler (Rotterdam)

Het Belgische dance label Bonzai, dat al tweeëntwintigjaar bestaat, viert een feestje op 15/2 in de Effenaar (Eindhoven) met zijn bekendste acts zoals dj Ghost, Franky Kloeck en Airwave.

JAZZ

Ronald Snijders, de grondlegger van de Surinaamse funk, presenteert zijn cd-box Made For Music met maar liefst 382 niet eerder uitgebrachte nummers. Kaseko, kawina funk en uiteraard jazz vanavond in het Bimhuis (Amsterdam) door de Ronald Snijders Band

De Felix Schlarmann Group is een energieke jonge band o.l.v. een van de spilfiguren van de Amsterdamse jazzscene, drummer Felix Schlarmann. Op 15/2 presenteert de band zijn cd Counterlife in Bimhuis (Amsterdam).

WERELD

De bekendste band uit Mongolië die traditionele keelzang combineert met rock is weer in Nederland. Hanggai staat vanavond in 013 (Tilburg), 14/2 in het Burgerweeshuis (Deventer), 15/2 in de Melkweg (Amsterdam) en 16/2 in Vera (Groningen)

De virtuoze Spaanse broers en neven van de Gipsy Kings zijn de koningen van de rumba catalana en staan 17/2 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht)

Tamikrest, de Malinese vaandeldrager van de nieuwe generatie Touareg muzikanten die woestijnblues vermengen met westerse rock, speelt 19/1 in Bird (Rotterdam).

undefined

Meer over