Muziek

EUROSONIC NOORDERSLAG

T/m 18/1 op diverse locaties in de Groningse binnenstad.

eurosonic-noorderslag.nl

Het popspektakel van het hoge noorden gaat nog even door. Met vandaag en morgen het vervolg van het driedaagse showcasefestival Eurosonic. Zaterdag laat het nieuwe Nederlands talent in De Oosterpoort (Groningen) tijdens Noorderslag horen wat het in zijn mars heeft. Met Thomas Azier, Baskerville, Adje, De Staat, Michael Prins en Monomyth e.a.

SON LUX

Op 22/1 in MC Theater, Amsterdam.

mconline.nl

Hij noemt de studio zijn voornaamste muziekinstrument. Componist, producer en multi-instrumentalist Son Lux schreef muziek voor films, commercials en maakte beats voor rapper Serengeti. Ook al heeft hij een klassieke achtergrond, Ryan Lott - zijn echte naam - is van alle markten thuis. Dat blijkt onder andere uit het S/S/S project, het trio dat hij samen met singer songwriter Sufjan Stevens en Serengeti vormt. In zijn eentje maakt Son Lux elektronische kamerpop met de doorwrochte koortjes die herinneren aan het werk van Stevens.

MEER MUZIEK

POP

Prog rock en symfonische muziek; Trans-Siberian Orchestra, het geesteskind van producer Paul O'Neill die heeft gewerkt met o.a. Aerosmith speelt het allemaal. O'Neill schreef vijf rockopera's waarvan een selectie te horen is in het concert van TSO vanavond in Ziggo Dome (Amsterdam)

Tilburgs trots op alternatief festivalgebied Incubate is nog ver weg. Echter, op 17/1 en 18/1 kun je al in de sfeer komen in 013 (Tilburg) met Incubated XL met onder meer Steve Gunn, Lower en Girl Band

Michael Bublé is de charmante crooner voor de 21e eeuw. Op 19/1 zingt de Canadese vocalist, die wereldwijd miljoenen verkoopt, in Ziggo Dome (Amsterdam)

Poprockband Maroon 5 speelt 20/1 in Ziggo Dome (Amsterdam)

Denk aan alternatieve (dance)acts als Moloko en Goldfrapp maar dan met een randje flamenco. Zo klinkt het Spaanse Fuel Fandango. Op 22/1 te zien in Paradiso (Amsterdam) en 23/1 in Rotown (Rotterdam).

KLASSIEK

Het Residentie Orkest voert o.l.v. Antony Hermus een semiscenische Cosi Fan Tutte uit. De opera van Mozart wordt gezongen door solisten van de Dutch National Opera Academy; vanavond en 17 t/m 19/1 in het Koninklijk Conservatorium (Den Haag)

Het Shanghai Symphony Orchestra dat al sinds 1907 als volbloed symfonieorkest opereert, speelt Tsjaikovsky's Vioolconcert vanavond in het Frits Philips Muziekgebouw (Eindhoven)

Het Gelders Orkest voert in een bijzondere samenwerking met Toneelgroep Oostpool en Musis Sacrum/Schouwburg Arnhem Heiner Müllers Kwartet uit; het stuk gebaseerd op Les Liasons Dangereuses. De première is 17/1 in de Schouwburg van Arnhem. De rest van de maand speelt het stuk nog aldaar

Het Ives Ensemble voert een Charles Ives marathon uit in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam). Op 19/1 worden onder meer de tweede Vioolsonate, de Concord Sonate en The Unanswered Question van de Amerikaanse componist uitgevoerd.

DANCE

Tijdens het Dekmantel Festival was de set van Karizma een van de hoogtepunten. Zaterdag draait de Amerikaan in Chicago Social Club (Amsterdam)

De Britse producer/dj Steve Lawler die in ettelijke clubs als resident dj heeft gestaan en zijn naam King of Space dankt aan zijn betrekking in club Space in Ibiza, draait 17/1 in Panama (Amsterdam)

Joris Voorn draait de hele nacht van 17/1 in Trouw (Amsterdam) Technolegende Oscar Mulero draait 18/1 met landgenoot Exium op de Planet Rose clubavond van Doornroosje (Nijmegen).

JAZZ

Het Tingvall Trio werd in 2010 uitgeroepen tot het beste jazzensemble in Duitsland. Componist/pianist Martin Tingvall laat poëzie overgaan in pure feestmuziek. Het trio speelt 17/1 in Paradox (Tilburg) en 18/1 in LantarenVenster (Rotterdam)

Hij wordt de krachtigste vocalist in Europese jazz genoemd. Phil Minton ontwikkelde al improviserend een scala aan stemmen en klanken ver buiten het normale zangregister. Op 18/1 speelt het Phil Minton Quartet in Bimhuis (Amsterdam)

Smiling Organizm is de band van saxofonist Zhenya Strighalev die steeds van bezetting verandert. Voor het concert vanavond in Bird (Rotterdam), met contrabassist Larry Grenadier, die bij Pat Metheney speelde, en drummer Eric Harland die McCoy Tyner en Wynton Marsalis op zijn cv heeft staan, speelt het ensemble jazz met invloeden van soul, hiphop, folk en pop.

WERELD

Lilian Vieira, de Braziliaanse zangeres van Zuco 103. komt dit jaar met een eerste soloalbum vol sambasoul. Ze treedt 18/1 op in Rasa (Utrecht)

Het Turkse Tevazu Ensemble verzorgt een optreden vol mystieke sufi muziek afgewisseld door zikrullah, het harmonieus en ritmisch uitspreken van de namen van Allah; 18/1 in De Doelen (Rotterdam).

undefined

Meer over