Muziek

AVISHAI COHEN

Op 22/3 in Theater aan het Vrijthof (Maastricht) en 23/3 in De Oosterpoort (Groningen). theateraanhetvrijthof.nl

de-oosterpoort.nl

Bassist Avishai Cohen werd ontdekt door jazzpianist Chick Corea, speelde in diens trio en is lid van de Blue Note familie. Cohen is ook een van de veelzijdigste bassisten die net zo makkelijk speelt met soulzangeres Alicia Keys als het London Philharmonic en invloeden uit het Midden Oosten in zijn muziek verwerkt. Met zijn trio en gitarist Raul Midón speelt hij zaterdag in Maastricht en zondag in Groningen.

MAITE HONTELé

Vanavond in Burgerweeshuis (Deventer), 21/3 in LantarenVenster (Rotterdam) en 26/3 in Bimhuis (Amsterdam).maitehontele.com

Zuid Amerikanen zijn dol op de 'new sound of old school salsa' van de Nederlanse in Columbia, Maite Hontelé. De trompettiste heeft al met legendes gespeeld als Oscar Léon, vermengt de Latijns-Amerikaanse traditie met hedendaagse invloeden en staat deze maand voor het eerst met haar band uit Medellín op de Nederlandse podia.

JOHANNES PASSION

Nederlandse Reisopera. Première 21/3 in het Wilminktheater (Enschede). Tournee t/m 15/4. reisopera.nl

De passie op de planken. Na het succes van de eerste geënsceneerde versie van Bachs Johannes Passion in 2011 brengt de Nederlandse Reisopera Christus' lijdensverhaal wederom als opera in de theaters.

MEER MUZIEK

POP

Met een mix van percussie en gitaarspelen en liedjes waarin pop, soul, jazz en latin samenkomen staat Raul Midón 21/3 in Paradiso (Amsterdam) en 22/3 met jazzbassist Avishai Cohen 22/3 in Theater aan het Vrijthof (Maastricht)

Anna Calvi zingt popmuziek geladen met een excentrieke emotionele intensiteit. Op 23/3 in Paradiso (Amsterdam)

De instrumentele spacekrautstonerrock van de Nederlandse rockband Monomyth is 22/3 te horen in de Effenaar (Eindhoven) en 23/3 in Paradiso (Amsterdam)

Midlake speelt 23/3 zijn softpop in Tivoli Oudegracht (Utrecht)

Rappers Xzibit, B-Real van Cypress Hill en Demrick hebben de krachten gebundeld en staan nu onder de naam Serial Killers op het podium van het Patronaat (Haarlem) op 25/3

In de jaren negentig waren het de vlinders in de buik, nu is het nostalgie dat The Backstreet Boys oproept. De voormalige boyband treedt 24/3 op in Ahoy (Rotterdam) en 30/3 in de Heineken Music Hall (Amsterdam).

KLASSIEK

Met maar liefst vier harpen toegevoegd aan het orkest en een symfonie die een verhaal in hoofdstukken vertelt, is de Symphonie Fantastique een van de bekendste orkeststukken in de muziekgeschiedenis. Het Rotterdams Philharmonisch speelt Berlioz' meesterwerk o.l.v. Gergjev vanavond en 21/3 in De Doelen (Rotterdam)

Met Het Gelders Orkest achter zich speelt de Zuid-Afrikaanse pianist Kristian Bezuidenhout vanavond in Odeon De Spiegel (Zwolle) Beethovense derde pianoconcert en Bruckners zevende symfonie. Tot 30/3 volgt een toer door Nederland De jonge dirigent Ryan Wigglesworth debuteert 21/3 bij het Residentie Orkest in de Dr Anton Philipszaal (Den Haag) met een eigen compositie A First Book Of Inventions. Een dag later nogmaals op dezelfde locatie

De pianist Yundi won in 2000 als jongste deelnemer het prestigieuze Chopin Concours in Warschau, Hij speelt 22/3 in het Frits Philips Muziekgebouw (Eindhoven) werken van Chopin, Schumann en Beethoven

Op het minifestival The Art Of The Trio wisselen het Goeyvaerts Trio en Capella Pratensis een requiemmis van de vijftiende eeuwse Johannes Ockeghem af met een strijktrio van de twintigste eeuwse Nikolaj Korndorf; op 23/3 in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam).

DANCE

Alleseter Luke Slater beweegt zich al twintig jaar binnen het spectrum van dance; van ambient tot snoeiharde techno. Hij staat 22/3 op Planet Rose in Doornroosje (Nijmegen)

Het drum 'n bass gelegenheidsproject The Hard Way bestaat uit Limewax, Bong-Ra en Thrasher en presenteert zijn album vanavond in Melkweg (Amsterdam)

2013 was het jaar voor de Britse broertjes Lawrence alias Disclosure. Met hun 21e-eeuwse mix van two step, deephouse en pop komen ze weer naar Nederland. Op 21/3 staan ze in het Klokgebouw (Eindhoven)

De melodieuze house- en technosound van Booka Shade is 26/3 in de Melkweg (Amsterdam) te horen

LTJ Bukem is sinds de jaren negentig een van de constanten in de Londense drum 'n bass scene. Op 21/3 draait hij in het Paard van Troje (Den Haag).

JAZZ

Het jonge jazztrio Kapok speelt in een ongewone bezetting van hoorn, gitaar en drums. Voor hun huidige optredens nemen ze K.O. Brass mee, de vijf blazers van Kyteman. Op 21/3 speelt de band in het Bimhuis (Amsterdam)

Fusionpionier, pianist Jeff Lorber, speelt 22/3 in de North Sea Jazz Club (Amsterdam) en 23/3 in LantarenVenster (Rotterdam)

Het is een gelegenheidskwartet van jazzreuzen. Slagwerker Jack DeJohnette, saxofonist Joe Lovano, bassiste Esperanza Spalding en pianist Leo Genovese hebben afzonderlijk meer dan hun sporen verdiend en staan als The Spring Quartet nu samen op 24/3 in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam).

WERELD

De Malinese Sidi Touré hangt net als zijn landgenooot en wereldster Salif Keita aan tradities maar wil ze ook vernieuwen door nieuwe instrumenten toe te laten aan zijn Sahel folk. Touré speelt 22/3 in Rasa (Utrecht)

Met expressie en energie speelt de Japanse percussiegroep Dadadadan Tenko zowel Japans slagwerkrepertoire als fusion met slagwerk uit andere werelddelen; 21/3 in het Frits Philips Muziekgebouw (Eindhoven).

undefined

Meer over