Muziek

REWIRE FESTIVAL

Op 8 en 9 /11 op diverse locaties in de Haagse binnenstad. rewirefestival.nl

Het Rewire Festival is een jaarlijks showcasefestival voor hedendaagse muziek en beeldende kunst. Dit jaar concentreert het Haagse evenement zich op Noord-Europese jazz, klassieke indie, kamerpopmuziek en post-punk minimal wave. Op diverse locaties in de Haagse binnenstad zijn onder andere te horen Modeseleketor, dBridge, Food + Fennesz, Ricardo Villalobos & Max Loderbauer, Kelpe, Lone, Nathan Fake en Valgeir Sigurdsson.

Überjam Project

Op 9/11 in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam en 10/11 in Paradox, Tilburg.

muziekgebouw.nl paradoxtilburg.nl

John Scofield hoort samen met Pat Metheney en Bill Frisell tot de top drie van jazzgitaristen. Met zijn Überjam Project mengt hij jazz met eigentijdse beats en electronica.

Joche DiDonato

Op 11/11 in het Concertgebouw in Amsterdam. concertgebouw.nl

Joyce DiDonato's cd Drama Queens met onder andere aria's van Händel, Cesti en Porta was vorig jaar een groot succes. Haar vertolkingen zijn technisch hoogstand en muzikaal doorleefd en ze werd zelfs vergeleken met Cecilia Bartoli. Maandag staat ze in het Concertgebouw met onder meer werk van Monteverdi, Scarlatti en Cesti. Ze wordt begeleid door het ensemble Il Complesso Barocco.

meer muziek

POP

Stonerrockgoden Queens of the Stone Age staan 9/11 in Tivoli Oudegracht (Utrecht)

De indiegitaarhelden van het New Yorkse The National staan vanavond in de Heineken Music Hall (Amsterdam) De Deense producer/multi-instrumentalist Trentemøller, die voor elk album weer een andere benadering en vocalisten kiest, speelt met een band 9/11 in Paradiso (Amsterdam) en 10/11 in de Effenaar (Eindhoven) Jamie Cullum de koning van de radiovriendelijke jazzpop staat 11/11 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht), 12/11 in De Vereeniging (Nijmegen) en 13/11 in Paradiso (Amsterdam)

Dansbare noise en elektronica staan centraal bij het Britse duo Fuck Buttons; 13/11 in Melkweg (Amsterdam) De toekomst van de New Yorkse noiseformatie Sonic Youth is onzeker. Maar de helft van de band, gitarist Lee Ranaldo en drummer Steve Shelley, staat met Lee Ranaldo and the Dust 10/11 in Vera in Groningen.

KLASSIEK

Gitarist Bryce Dessner van The National is composer in residence in Het Muziekgebouw (Eindhoven). Het eerste concert dat hij organiseert is dat van Bang on a Can All Stars dat vanavond stukken speelt van o.a. Dessner zelf en Sonic Youth. Youth-gitarist Lee Ranaldo schuift ook aan. Op 7/11 speelt het ensemble in het Muziekgebouw (Eindhoven) en 8/11 in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam)

Poulenc schreef twee aangrijpende koorwerken na het overlijden van twee vrienden; Litanies à la Vierge Noire en het Stabat Mater. Onder leiding van James Gaffigan voeren het Radio Filharmonisch en Het Groot Omroep Koor deze werken uit op 8/11 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht) en op 10/11 in Het Concertgebouw (Amsterdam)

Componist Micha Hamel bewerkte Brahms Hongaarse Dansen. Het David Orlowsky Trio en het Nederlands Blazers Ensemble spelen deze bewerkingen 9/11 in Het Concertgebouw (Amsterdam)

In een poging de authentieke uitvoeringspraktijk te benaderen speelt het Storioni Trio Beethoven pianotrio's op fortepiano's en viool en cello met darmsnaren. Op 9/11 en 10/11 in het Muziekgebouw (Eindhoven)

De Poolse meesterpianist Rafal Blechacz speelt 10/11 in Het Concertgebouw (Amsterdam) stukken van zijn lievelingscomponisten Mozart, Beethoven en Chopin.

DANCE

2 Unlimited doet de jaren negentig nog eens dunnetjes over met een live show op 8/11 in de Melkweg (Amsterdam)

Vijf video's van de Belgische filmmaker Nicolas Provost worden vanavond in Trouw (Amsterdam) live ondersteund door muziek van Pole, alias Stefan Betke, de elektronicamuzikant uit de glitch-scene

De UK revelatie van 2013 op dancegebied, Ben Pearce, staat 8/11 in Toffler in Rotterdam en 9/11 in Central Studios in Utrecht

De Britse dubsteppionier Benga draait op 8/11 in Tivoli de Helling (Utrecht) en 9/11 in het Patronaat (Haarlem) Benji B, dj en BBC radiopresentator die zich richt op moderne dancegenres waarin het soulgevoel een hoofdrol speelt, draait 8/11 in Bird (Rotterdam)

De garage-broertjes Howard van Disclosure zijn het afgelopen jaar wellicht de meest besproken dance-act uit Engeland geweest. Op 11/11 en 12/11 spelen ze in de Melkweg (Amsterdam).

JAZZ

Beschouwd als de beste baritonsaxofonist ter wereld speelt Ronnie Cuber vanavond met het Rein de Graaff Trio in het Bimhuis (Amsterdam) en 8/11 in LantarenVenster (Rotterdam) Solo balanceert pianist Brad Mehldau op de grens van klassiek en jazz. Vanavond speelt hij in Het Concertgebouw (Amsterdam) Drummer Jaimeo Brown laat innovatieve jazz samen smelten met oosterse invloeden en speelt 13/11 in Bird (Rotterdam).

WERELD

Hij wordt de stem van de huidige flamencogeneratie genoemd. Miguel Poveda staat 11/11 in De Oosterpoort (Groningen) en 13/11 in Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) Ashwini Bhide is een toonaangevende diva in de klassieke hindoestaans muziek. Op 10/11 zingt ze in Rasa (Utrecht) en op 11/11 in Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) Rabih Abou-Khalil heeft als bespeler van de Arabische luit een gedurfde benadering van klassieke Arabische muziek. Hij speelt 13/11 in LantarenVenster (Rotterdam).

undefined

Meer over