MUZIEK

Dario Fo regisseert L'Italiana in Algeri van Rossini, een nieuwe produktie van De Nederlandse Opera die vorig jaar zomer als co-produktie met het Rossini Opera Festival Pesaro in Italië in première ging....

Het Nederlands Studenten Orkest met Berlioz, Jeths, Holst, vanavond in Bergen (Petrus en Pauluskerk), zondag in Rotterdam (de Doelen), dinsdag in Eindhoven (Muziekcentrum), woensdag in Utrecht (Vredenburg), donderdag in Enschede (Muziekcentrum).

Orkesten: Het Concertgebouworkest en Koor Laurenscantorij Rotterdam met Lutoslawski, Debussy, Stravinsky, Bartók, vanavond en zaterdag in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Symfonie Orkest met Nielsen, Dvorak, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zondag om 11 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het VU-orkest en Nederlands Concert Koor met Debussy en Stravinsky, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Grote Zaal); het Concertgebouworkest/Gergjev met Oestvolskaja (première) en Sjostakovitsj, op 18, 19 en 20 januari in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Kamerorkest met Grieg, Schumann (Vioolconcert door Emmy Verhey), Mozart, zaterdag in Utrecht (Vredenburg); het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Ravel (Pianoconcert in G door Alicia de Larrocha), Tsjaikovski, vanavond in Rotterdam (de Doelen); het Hongaars Nationaal Philharmonisch Orkest Boedapest met Bartók (Pianoconcert door György Sándor), Brahms, donderdag in Rotterdam (de Doelen); het Residentie Orkest en Kamerkoor Nieuwe Muziek met Busoni en Schönberg, zaterdag in Den Haag (Philipszaal); Het Gelders Orkest en altviolist Nobuko Imai met Van der Horst, Rabaud, Berlioz, op 18 en 22 januari in Nijmegen, donderdag in Tiel, 20 januari in Enschede.

Het Schönberg Ensemble, Asko Ensemble en Nederlands Kamerkoor brengen onder leiding van Reinbert de Leeuw de première van Dante, L'inferno van Jan van Vlijmen, naast Jetzt immer Schnee van Goebajdoelina. Zaterdag om 15 uur in het Concertgebouw in Amsterdam, zondag in Utrecht (Vredenburg).

Kamermuziek: Het Silesian String Quartet met Schubert, Knapik, Sjostakowitsj, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal); The Eloquent Songbook met 'De familie Mendelssohn', zaterdag in Amersfoort (St. Aegtenkapel), zondag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Beaux Arts Trio met Beethoven, Turina, Dvorák, zondag in Rotterdam (de Doelen); maandag en woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal), donderdag in Utrecht (Vredenburg); het Mendelssohn Kwartet met Schumann, Brahms, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal); ensemble Wendingen met Haydn, Lutoslawski, Lindberg, Kagel, Brahms, woensdag in Amsterdam (Am stelkerk), 20 januari in Den Haag (Hofje van Nieuwkoop); Isabelle van Keulen en Ronald Brautigam met Janácek, Lutoslawski en Bartók, zondag in Utrecht (Vredenburg), zaterdag in Groningen (de Oosterpoort); trio Pieter Wispelwey (cello) met Brahms-programma, donderdag in Amsterdam (Beurs van Berlage); vanavond spelen Wispelwey en pianist Paul Komen in De Nieuwe Veste, Breda; pianist David Kuyken en anderen met Fauré, Hindemith, Bartók, vanavond in De Rode Hoed, Amsterdam; Dmitri Alexeev geeft vanavond een pianorecital (Schubert, Brahms, Skrjabin) in Muziekcentrum Eindhoven; het Arion Ensemble met Purcell, Telemann, woensdag in Den Haag (Philipszaal).

Het Nederlands Blazers Ensemble met Janácek-programma, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal);

Een uitvoering van het oratorium Elias van Mendelssohn door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor onder leiding van Hans Vonk, zondag om 14.30 uur in Utrecht (Vredenburg).

De Russische dirigent Evgeni Svetlanov leidt het Residentie Orkest in een uitvoering van Symfonie nr 7 van Sjostakovitsj, op 19 en 20 januari in de Anton Philipszaal in Den Haag.

Oude muziek: Capella Figuralis met Monteverdi, Schütz, Buns en De Koninck, zondag om 14.15 uur in Amsterdam (Beurs van Berlage); L'Archibudelli met Boccherini, Schubert, Mozart, vanavond in Muziekcentrum Eindhoven, woensdag in Delft (Oud Katholieke Kerk); Collegium Europae en klavecinist Bob van Asperen met Telemann, Muffat, Bach, vanavond in Den Haag (Philipszaal); The Locke Consort met Franse barokmuziek, donderdag in Westzaan (Zuidervermaning), 20 januari in Enschede (Grote Kerk); counter-tenor Michael Chance en klavecinist Glen Wilson met Monteverdi en Purcell, vanavond in Groningen (Jozefkerk); Musica ad Rhenum met Groneman, Naudot, Bach, zondag in Utrecht (Gebouw K & W).

Nieuwe muziek: het Noordhollands Philharmonisch Orkest, Zaans Cantate Koor en solisten met Baird, Sculthorpe, Zuidam, Denhoff, zaterdag in Alkmaar (De Vest), zondagmiddag in Haarlem (Concertgebouw); nieuwe Russische muziek door de pianist Kees Wieringa, zaterdag in Provadja, Alkmaar; in De IJsbreker, Amsterdam vanavond kamermuziek van Ljubica Maric, nieuw werk van Richard Ayres door John Snijders (piano) en Huba de Graaf met nieuw werk voor viool.

Het J.C. Tans Orchestra treedt zaterdag op in Popular, Rotterdam.

Gitarist Philip Catherine is zaterdag in het SJU-huis, Utrecht.

Gitarist Patric Sedoc en saxofonist Fred Leeflang, vanavond in De Tobbe, Voorburg.

In de Kloveniersdoelen, Middelburg, zaterdag het septet Splinks van Jaap Blonk.

Het kwartet van pianist Robert Jan Vermeulen presenteert Pictures of Amsterdam, met foto's van Camilla van Zuylen. Zaterdag in Austerlitz (Beauforthuis), zondag in Rotterdam (Doelencafé, 15.30 uur), dinsdag in Leiden (de Burght), woensdag in Groningen (de Spieghel), donderdag in Tilburg (Paradox).

Nueva Manteca speelt Porgy & Bess, zondag om 15 uur in Vlissingen (Arsenaaltheater), dinsdag in Zwolle (Odeon).

Het trio van pianist Guus Janssen, slagwerker Wim Janssen en bassist Ernst Glerum, zondag 15.30 uur in de Agnietenkapel, Gouda.

Frans Vermeerssens Inflated Tear is vanavond in het BIM-huis, Amsterdam, maandag in Wilhelmina, Eindhoven.

In het BIM-huis zaterdag het kwartet van pianist Eric Vloeimans.

I Compani ('jazz met Italiëgevoel'), zondag om 16 uur in Dizzy, Rotterdam.

Het kwartet van Maarten van der Grinten (gitaar) en Ben Herman (C-melody sax), vanavond in De Tor, Enschede, dinsdag in Dizzy, Rotterdam.

Sharp Wood van slagwerker Michael Baird begint donderdag in het Amsterdamse BIM-huis aan de tournee Pygmees & Elephants, met de tubaïsten Michel Massot en Michel Godard.

Bivouac is vanavond in het Patronaat in Haarlem, zaterdag in de Metropool in Hengelo, zondag in Vera in Groningen, woensdag in de Eland, Delft en donderdag in Atlantis, Alkmaar.

Vanavond speelt Pro Pain in het Paard in Den Haag en zaterdag is de band in de Effenaar, Eindhoven.

Sick Of It All is vanavond in het Noorderligt, Tilburg. Vooraf spelen de Amerikaanse groepen Strife en Rykers, en het Nederlandse Brotherhood Foundation.

Vanavond in De Waakzaamheid in Koog aan de Zaan Night of the Promises VIII.

De Zweedse metalgroep Mental Hippie Blood reist door Nederland. Vanavond in Vosselaar (Biebob), zaterdag in Amsterdam (Arena), zondag in Den Haag (Paard), woensdag in Nijmegen (Doornroosje) en donderdag in Utrecht (Tivoli).

The Pilgrims zijn vanavond in Atlantis, Alkmaar, en zaterdag in That's Live, Overdinkel.

Vanavond is Frank Boeijen te horen in De Oranjerie in Roermond. Dinsdag speelt hij in de Tilburgse Schouwburg.

CCC Inc. geeft, in originele bezetting, nog twee concerten. Zaterdag in Buk Buk, Heiloo, en zondag in de Melkweg, Amsterdam.

Het Noorderligt in Tilburg organiseert zondagmiddag voor de vierde keer een Metal Market, 'Europa's enige internationale speciaalbeurs voor alle soorten harde rock'.

The Black Crowes spelen zondag in de Martinihal in Groningen. Dillon Fence staat in het voorprogramma.

Golden Earring is maandag en dinsdag in Amstelveen (Cultureel Centrum) en donderdag in Almelo (Theater Hotel).

One Foot In The Grave, de 'oudste punkband ter wereld', treedt woensdag op in de Melkweg in Amsterdam en donderdag in Vera, Groningen.

In Rotown, Rotterdam, woensdag The Loved Ones. Donderdag zijn ze in de Effenaar in Eindhoven.

Tiamat en Amorphis zijn donderdag in het Paard in Den Haag.

Donderdag speelt UK Subs in het Patronaat, Haarlem.

Compulsion heeft een zieke zanger en daarom is de tournee, die maandag zou beginnen, afgelast.

Grupo Bacán speelt een mix van jazz, funk en Braziliaanse muziek, vanavond in de Doelen, Rotterdam en zaterdag in Vredenburg, Utrecht.

Klarinettist Napoleon Damos & Kompania brengen Griekse volksmuziek uit Epirus, vanavond in Vredenburg, Utrecht en zondag in Paradiso, Amsterdam.

De Hongaarse groep Muzsikás speelt jiddische muziek uit Transsylvanië, vanavond in Paradiso, Amsterdam, zondag in O'42, Nijmegen, dinsdag en woensdag in Vredenburg, Utrecht.

Kwela, muziek voor pennywhistle uit Malawi door Donald Kachamba en zijn band, zaterdag in het Soeterijn, Amsterdam en zondag in Rasa, Utrecht.

Meer over