Muziek

Peter Eötvös

Op 21 en 22/2 in Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht. vredenburg.nl

De Hongaarse componist/dirigent Peter Eötvös, die net zeventig is geworden, heeft de Hongaarse cultuur met experimentele maar toegankelijke muziek verrijkt. In Vredenburg Leidsche Rijn zijn twee dagen aan hem gewijd waarop de maestro het Radio Filharmonisch Orkest dirigeert. Vrijdag vindt de Nederlandse première plaats van Eötvös Vioolconcert DoReMi, geschreven voor de Japanse violist Midori Goto en zaterdag is het echte feestje met wederom werk van de maestro en als solisten pianist Ralph van Raat en trompettist Marco Blaauw.

The Ex

Tournee van 26/2 t/m 2/3 van Groningen tot Utrecht.

theex.nl

Het innovatieve punkpopfreejazzcollectief The Ex bestaat 35 jaar en organiseert zijn eigen vijfdaagse festival. Maar in plaats van terugblikken kijkt de band liever vooruit, met veel nieuwe en oude vrienden, nieuwe experimenten en muzikaal avontuur. De eerste festivaldag is op 26/2 in Vera (Groningen) met gasten als ex-Sonic Youth lid Thurston Moore, slagwerker Han Bennink en de Ethiopische zang- en dansgroep Fendika. Daarna volgen optredens in Doornroosje, Paard van Troje, Paradiso en Tivoli.

MEER MUZIEK

POP

Within Temptation, Neerlands gothrocktrots in het buitenland, geeft als aftrap van de aankomende wereldtournee vanavond een concert in de Effenaar (Eindhoven)

De meiden van de Amerikaanse band Warpaint maken etherische indiepop met uitwaaierende gitaarlijnen en hypnotiserende vocalen; 24/2 in Paradiso (Amsterdam)

Funk-legende Bootsy Collins, die o.a. met James Brown en George Clinton heeft gespeeld, staat 21/2 met zijn Funk Unity Band in Paradiso (Amsterdam)

De jonge Britse singer/songwriter met piano en een ietwat klaaglijk stemgeluid, Tom Odell, staat 24/2 in Vredenburg Leidsche Rijn (Utrecht)

De Britse indierockers Editors galmen 25/2 in de Oosterpoort (Groningen) en 26/2 in Tivoli Oudegracht (Utrecht)

De Taiwanese band Wu Yue Tian (Mayday) is de meest succesvolle rockband van Azië die het vogelneststadion in Peking zes keer wist uit te verkopen. Op 26/2 speelt Mayday in de HMH (Amsterdam).

KLASSIEK

De Franse cellist Gautier Capuçon is doorgebroken door de intense manier waarop hij muziek overbrengt. Vanavond speelt hij met pianist Frank Braley in Het Concertgebouw (Amsterdam) lievelingsstukken van cellolegende Rostropovitjs

Het Duitse ensemble musikFabrik, gepokt en gemazeld in het Frank Zappa repertoire, speelt vanavond in het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) naast werk van de rockcomponist ook stukken van Varèse en John Cage; invloeden van Zappa

Slagwerk Den Haag speelt 22/2 in Het Muziekgebouw aan 't IJ (Amsterdam) en 28/2 in Korzo (Den Haag)

Music for Bones, geënt op de Mexicaanse traditie om op de dag van de doden dierbare gestorvenen te herdenken. Werken van de jonge Mexicaanse componisten Morales, Waller en Itturalde zijn te horen

Wein, weib und gesäng; het komt allemaal voorbij in de Carmina Burana, de middeleeuwse liederen afgestoft door Carl Orff. Deze keer uitgevoerd door Anima Eterna en het Collegium Vocale Gent o.l.v. Jos van Immerseel, 22/2 in het Muziekgebouw (Eindhoven), 23/2 in De Doelen Rotterdam) en 24/2 in de Oosterpoort (Groningen).

DANCE

De Zweedse Avicii, een van de meest gevraagde dj's van dit moment die met Wake Me Up in meer dan 35 landen de nummer één bereikte, is op tournee. Op 22/2 en 23/2 staat hij in Ziggo Dome (Amsterdam)

Gesaffelstein, de electro/ techno revelatie van de laatste jaren, heeft al remixes op zijn naam staan voor Justice, Laurent Garnier en Miss Kittin. Op 21/1 draait de Franse dj in de Melkweg (Amsterdam)

Dj Spinna uit Brooklyn is met remixes voor o.a. Michael Jackson, George Michael en Mos Def een van werelds meest veelzijdige dj's met wortels verankerd in hip hop. Op 21/1 staat hij in Bird (Rotterdam) en op 22/2 in MC (Amsterdam)

Party-organisatie Metz Events viert 22/2 haar vijftienjarige bestaan in de Cruise Terminal Rotterdam met dj's onder wie Roog & Greg van Bueren, Benny Rodrigues, Erick E en Michel de Hey

Twee giganten van het Duitse Ostgut Ton-label, Prosumer en Murat Tepeli, draaien de hele nacht back to back op 22/2 in Tivoli De Helling (Utrecht)

Het vermaarde Nederlandse techno label Djax records bestaat 25 jaar en viert dat met het Djax It Up festival 22/2 in de Westerunie (Amsterdam). Miss Djax herself, labelbaas Saskia Slegers, is te horen evenals het Braziliaanse Pet Duo, en de tribal techno van Du-Art.

JAZZ

et Noorse Christian Wallumrød Ensemble combineert jazz met Scandinavische folk en minimal music. Sterk en ingetogen. Op 21/2 speelt de groep in Paradox (Tilburg ) en 22/2 in het Bimhuis (Amsterdam)

Bryan Beller en Marco Minneman van The Aristocrats dienden live als ritmesectie voor de band van gitaarheld Joe Satriani. Samen met gitaarvirtuoos Guthrie Govan spelen bassist en drummer nu virtuoze hoogstandjes op het gebied van jazz- en progrock 26/2 in Paradox (Tilburg).

WERELD

Arifa de Amsterdamse band die nieuw licht werpt op eeuwenoude muziek uit het Midden-Oosten en de Balkan verwelkomt drie zangeressen uit China, Iran en Bulgarije, elk met een traditioneel strijkinstrument. De band treedt 21/1 op in het Bimhuis (Amsterdam).

undefined

Meer over