MUZIEK

De Engelse groep Del Amitri geeft vanavond een concert in Arena, Amsterdam...

The Revolutionary Dub Warriors spelen vanavond in Para in Breda, zaterdag in de Metropool in Hengelo en zondag in Willem II in Den Bosch.

The James Blood Ulmer Experience treedt vanavond op in 't Patronaat in Haarlem.

Freak Of Nature speelt vanavond in Struik in Heino, 11 december in 't Noorderligt in Tilburg en 12 december in Paradiso in Amsterdam. Special guest: Sleez' Beez.

Vanavond in Atlantis in Alkmaar Funky grooves night met dj Graham B.

Orbital geeft zaterdag een concert in Paradiso in Amsterdam. Voorprogramma: Locust. Maandag in Arena, Amsterdam een benefietconcert door Alice Donut en The Ex.

Mad Professor, Dennis Al Capone en Nolan Irie spelen zaterdag in 't Noorderligt in Tilburg.

Sister Double Happiness speelt zaterdag in Tivoli in Utrecht en zondag in 't Paard in Den Haag.

La Blusa en Louisiana Radio zijn zaterdag in Buk Buk, Heiloo.

Chris Jagger staat zaterdag in de Lantaarn in Hellendoorn en zondagmiddag in Wilhelmina in Eindhoven.

Gregory Isaacs, Dennis Brown en Lloyd Parkes, We The People Band, met 'guest' Danny Red geven concerten in Groningen (Oosterpoort, maandag) Rotterdam (Nighttown, dinsdag), Amsterdam (Paradiso, woensdag) en Utrecht (Tivoli, donderdag).

Alice Donut speelt zondag in Vera in Groningen.

Mirage, een groep met leden van Camel en Caravan, staat zondag in de Nieuwe Pul in Uden.

Deee-Lite, de groep van zangeres Lady Miss Kier, geeft donderdag een concert in Marcanti in Amsterdam. Dj is de ongekroonde koning van de Duitse trance, Sven Vath.

Woensdag in de Melkweg in Amsterdam GRAP donkere dagen, met de Amsterdamse groepen Bonecrushin', Alison Gross, Wicked Wonderland en Les Chouchoux de la Maitresse.

A Tribe Called Quest geeft op 13 december een concert in Paradiso in Amsterdam.

Heather Nova treedt op 15 december op in de Melkweg in Amsterdam.

Mary Beats Jane speelt donderdag in de Effenaar in Eindhoven.

C.O.C. en S*M*A*S*H zijn donderdag in 't Paard in Den Haag.

Orkesten: Het Radio Symfonie Orkest met Schubert, Walton (Vioolconcert door Christiaan Bor), Strauss, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zondag om 11 uur, zonder Walton, in Amsterdam (Grote Zaal); het Radio Kamerorkest en de sopraan Bernarda Fink met Schumann, Wagner (Symfonie in C), zaterdag in Utrecht (Vredenburg), zondag in Rotterdam (de Doelen); Nederlands Philharmonisch Orkest met Landré, Henkemans (Vioolconcert door Emmy Verhey), Roussel, Debussy, op 13 en 16 december in Amsterdam (Beurs van Berlage); het Residentie Orkest met Moesorgski, Liszt (Pianoconcert door Wibi Soerjadi), vanavond in Den Haag (Philipszaal) - op 10 en 11 december met Rimski-Korsakov en Moesorgski/Ravel; LSO met Gluck, Beethoven (Pianoconcert nr 5 door Andrea Lucchesini), Haydn, vanavond in Heerlen en zaterdag in Maastricht.

Valeri Gergjev leidt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in een uitvoering van Brahms' Symfonie nr 3 en Vioolconcert, waarin Vadim Repin soleert, vanavond in de Doelen in Rotterdam. Zaterdagmiddag staat Gergjev in Amsterdam (Grote Zaal) voor het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor dat Kasjtsjei, de onsterfelijke van Rimsky-Korsakov in concertvorm speelt. Solisten: Marina Shagutch, Larissa Djadkova, Konstantin Ploezjnikov, Grigori Karasev.

Meer orkesten: Het Nederlands Kamerorkest met Bach, Mozart (Pianoconcert nr 18 door Radu Lupu), Pärt, Sjostakovitsj, zaterdagavond en zondagmiddag in Amsterdam (Grote Zaal), maandag in Den Haag (Philipszaal); Het Brabants Orkest met Beethoven (Vioolconcert door Liana Issakadze, die ook dirigeert), Gershwin, zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven; het Rotterdams Philharmonisch Orkest/Rosdjestvenski met Schubert, Schnittke, Brahms/Berio (Altvioolsonate door Youri Bashmet), donderdag in Muziekcentrum Eindhoven; het Noordhollands Philharmonisch Orkest/De Leeuw en Roberta Alexander en Henk Smit met Brahms' Symfonie nr 3, vanavond in Concertgebouw Haarlem; het Noord Nederlands Orkest met Bruckners Vijfde symfonie, woensdag in Drachten, donderdag in Leeuwarden en 16 december in Groningen.

Nieuwe muziek: In Theater Kikker in Utrecht zaterdag en zondag Tegenstroom met electro-instrumentale concerten door Michael Barker, BMB con en anderen; het Arditti String Quartet met Adorno, Holliger, Scelsi, Barrett, vanavond in Utrecht (Vredenburg), zondag in Amsterdam (De IJsbreker); Nieuw Esemble met Loevendie, De Vries, Ketting, Heppener, De Leeuw, zaterdag in Amsterdam (Kleine Zaal); Milhaud, Kirchner, Cowell en Schoenfield door Berkhemer (viool), Bär (piano) en Van Helsdingen (slagwerk), zondag in Utrecht (Vredenburg), maandag in De IJsbreker, Amsterdam - donderdag in De IJsbreker het Schreck Ensemble met Saariaho, Risset, Rai, Arden.

Het Prazák Kwartet en Skampa Kwartet verenigen hun instrumentale krachten voor een uitvoering van Mendelssohns Strijkoctet. Los van elkaar spelen ze ook strijkkwartetten van Haydn en Smetana. Zaterdag in Muziekcentrum Eindhoven, zondag om 11 uur in Utrecht (Vredenburg) en om 14.15 uur in Amsterdam (Kleine Zaal).

Kamermuziek: Hein Wiedijk (klarinet), Frank van de Laar (piano) met Tedesco, Poulenc, Saint-Saëns, Verdi, donderdag in Amsterdam (Beurs van Berlage); pianist Enrico Pace met Beethoven, Mendelssohn, Wagner, Skrjabin, vanavond in Rotterdam (de Doelen), zondag in Amsterdam (Grote Zaal); pianist Sumiko Nagaoka speelt Schubert, Beethoven, Ravel, Skrjabin, zondag om 11 uur in Rotterdam (de Doelen), woensdag in Amersfoort (Sint Aegtenkapel); pianist Richard Goode met sonates van Beethoven, dinsdag in Muziekcentrum Eindhoven; de gitarist Joaquin Clerch-Diaz met Bach, Rossini, Steinkogler, De Falla, zondag in Amsterdam (Kleine Zaal); het Robert Schumann Ensemble met Françaix, Schumann, Mozart, dinsdag in Amsterdam (Kleine Zaal); pianist Naum Grubert met Janácek, Skrjabin, Strauss, woensdag in Amsterdam (Kleine Zaal); Jaap van Zweden en ensemble met Schubert, Mozart, Brahms, zaterdag in Hengelo, zondag in Hoofddorp, woensdag in Sliedrecht, donderdag in Rijswijk; Guarneri Trio met Sibelius, Pijper, Hindemith, Ravel, zondag om 14.30 uur in Haarlem (Concertgebouw).

De pianist Evgeny Kissin speelt Beethovens Vijfde pianoconcert bij het Concertgebouworkest onder leiding van Georg Solti. Op het programma staat ook Beethovens Ouverture 'Leonore' nr 3 en Brahms. Woensdag in het Amsterdams Concertgebouw.

Oude muziek: Amsterdamse Bach Solisten en Choeur de Chambre de Namur en vocale solisten met een kerstconcert (Mondonville, Corelli, Buffardin), zondag om 14 uur in Utrecht (Vredenburg); het Ensemble Amphion 'rondom de Pariser Quartette van Telemann', woensdag in Het Schielandshuis in Rotterdam, 16 december in Fries Museum, Leeuwarden.

De High Gravity Band met Tjeerd Oostendorp op tuba, Pieter Smithuysen op contrabas en Gabe Tarjan op drums, treedt zaterdag op in De IJsbreker in Amsterdam met werk van Oostendorp en Johnson. Donderdag is de Gravity Band in De Unie in Rotterdam, op het 'lage muziek'-festival How Low Can You Go, dat op 16 december een première van Eric de Clerq biedt en op 17 december Intermission, een project van Klaas Hekman voor drie contrabassen en een bassaxofoon. Intermission gaat woensdag om 12.45 uur in Spijkenisse (De Stoep) en 's avonds in Eindhoven (Plaza Futura) en donderdag in Delft (Waagtheater).

De Amsterdamse Meervaart presenteert vanavond de zangeressen Denise Jannah, Jeanie Bryson en Marjorie Barnes.

In het Utrechtse SJU-huis is vanavond een gratis concert door de Surinaamse groep Yakki Famirie, zaterdag het Surinam Music Ensemble.

Op het festival Young Improvisers in Korzo, Den Haag zaterdag en zondag concerten door jonge internationale improvisatoren, zondagmiddag een discussie over de stand van zaken in de geïmproviseerde muziek.

Saxofonist Bob Malach en pianist Jasper van 't Hof, vanavond in De Tor in Enschede, zaterdag in DJS in Dordrecht, en zondagmiddag in het Haagse Theater aan het Spui.

Het Paul Hock-kwartet is vanavond in de Haarlemse Jazz Club en zaterdag in het Beauforthuis te Austerlitz.

In het Amsterdamse BIM-huis vanavond Motion Music van Tony Overwater, zaterdag het Britse Dedication Orchestra met Zuidafrikaanse jazz, en donderdag de gitaristen Tal Farlow en Doug Raney met Rein de Graaff.

Extensions van saxofonist Dick de Graaf, vanavond in Theater Rondeel in Wijk bij Duurstede en zondagmiddag in De Purmarijn in Purmerend.

Zaterdag in de Amsterdamse Meervaart het Chicago Blues Festival met Eddy Clearwater, Sandra Hall en Eddie Burks.

Het Maiden Voyage Jazz Orchestra is zondagmiddag in De Brouwershoeck in Leeuwarden.

In O'42 in Nijmegen vertelt bassist Maarten Altena dinsdag over componeren en geeft hij woensdag een concert.

Jeanie Bryson zingt donderdag in Nick Vollebregt's Jazzcafé in Laren.

Ensemble Gending met nieuwe muziek voor gamelan, zaterdag in Provadja, Alkmaar.

Zoetgevooisde meerstemmige zang uit Georgië door ensemble Kolcheti, zondag in Paradiso, Amsterdam, woensdag en donderdag in Korzo, Den Haag en op 18 december in O'42, Nijmegen.

Zangeres Aïcha Redouane uit Marokko zingt klassieke Egyptische muziek, woensdag in Theater aan het Vrijthof, Maastricht en donderdag in Muziekcentrum Eindhoven.

Meer over